söndag 3 maj 2009

Rekordstark månad



OMX klättrade stadigt under april och noterade +17% för månaden vilket faktiskt är den tredje bästa månaden någonsin. Först på listan placerar sig november 1992 med +30,1% när börsen bottnade efter en drygt 2-årig bearmarket i samband med 90-talskrisen. På andra plats är februari 2000 med +17,4% vilket var precis innan börsen toppade. I grafen har jag märkt ut de tio bästa månaderna sedan 1984. Tittar vi lite mer specifikt på april så var det den bästa månaden sedan 2003 då OMX noterade +14%. Då sammanföll det med att börsen bröt upp och inledde en ny bullmarket som varade i 4 år. Om vi är i ett liknande skede nu återstår att se, men det uppbrott vi sett under april får ses som ett klart styrketecken. Ett björnscenario med nya bottennivåer i år har alltså fått sig en rejäl törn i och med det här, även om det inte är helt avskrivet då en trendvändning ännu inte är bekräftad.

3 kommentarer:

  1. Spridda tankar:

    * Jag tror själv på en fortsatt uppgång härifrån, kanske något liknande tiden efter finanskrisen 1992, om än med en del hack i kurvan pga ekonomiska "efterskalv" här och där i världen.

    En av anledningarna till mitt bullish scenario är att man aldrig ska underskatta människans/marknadens förmåga att anpassa sig till nya omständigheter. Hur jävligt det än ser ut i ekonomin så tenderar det till slut ändå att kännas som ett "normalläge", även om det kan tyckas lika underligt varje gång. Cyniskt men sant; en nolla mer eller mindre i USA's budgetunderskott spelar ur psykologisk synpunkt rätt liten roll för marknaden.

    * Svininfluensan verkar ju i nuläget ha varit ännu ett falsklarm, vilket kan ge viss lättnad om det nu haft någon märkbar effekt på börsen under den gångna veckan, mer än som lämplig anledning till vinsthemtagningar.

    * Den säsongsmässiga svagheten på börsen maj-november kan säkert spela in till viss del, men pga det abnorma panikläge som varit förra året tror jag man ska vara försiktig med att överdriva säsongseffekten. Vi är troligen ännu för långt ifrån ett jämviktsläge. Som exempel kanske säsongseffekten gör att marknaden bara går upp 15% istället för 20% under det kommande halvåret, men i sig själv är det inget skäl att ligga helt utanför.

    /Jesper H

    SvaraRadera
  2. Som du säger anpassar vi oss och vi har ju sett tidigare i historien hur börsen har vänt uppåt trots att de ekonomiska utsikterna minst sagt sett bedrövliga ut. Nu har vi ju dessutom haft en av de största korrigeringarna någonsin så mycket är förstås redan diskonterat, men drar det ut på tiden innan recessionen mister sitt grepp eller vi går mot ett depressions-scenario så är det knappast inprisat.

    Jag funderade redan i höstas lite på om vi kanske får se en rätt kraftig återhämtning, men att börsnedgången totalt sett inte är över. Det skulle isåfall bli lite liknande som 90-talet där det bottnade i slutet av -90 för att nästan nå upp till ny topp igen innan det rullade över och satte ny botten -92. I nuläget har isåfall den första fasen avklarats och det nu sker en återhämtning innan den andra fasen tar vid om 1-2 år.

    Nu är det mest lösa tankar och inget att trada efter. Men det finns gott om anledningar att vara skeptisk till att det här skulle vara en riktigt stor botten. Bland annat har vi inte sett husmarknaden i USA bottna ur och den tror jag kommer vara ledande när så sker. Tittar man sedan på P/E-tal för börsen som helhet så har det alltid kommit ner runt 5-8 vid riktigt stora börsbottnar. Det har kommit ner på lägre nivåer men för S&P låg rullande P/E på drygt 13 vid senaste botten. Det var våldsamt övervärderat vid 2000-toppen och den korrigeringen ser inte helt färdig ut ännu. Det finns fler såna här historiska samband och siffror som inte är på plats ännu för att det ska se ut som en slutlig botten, men det är å andra sidan inte något man behöver bekymra sig om så mycket just nu.

    Jag är för övrigt på gång med lite inlägg kring säsongsmönstret, kommer under veckan.

    SvaraRadera
  3. Ju fler faktorer som är på plats när en riktig genomklappning är såklart bättre, då man med större sannolikhet kan säga att bottnen verkligen satts. Allt hade inte tankat totalt när sverige satte sin botten i höstas eller USA nu i våras, vissa saker försämras ännu.

    Jag gissar dock att *tillräckligt* mycket var tillräckligt panikartat vid förra bottnen för att vi inte ska få se en ny börsbotten under denna kris, även om vissa fundamentala faktorer som t.ex. husmarknaden i USA klappar igenom ännu mer framöver än vad den gjort hittills. Visserligen är det nog sannolikt med någon eller några rejäla nedkörare för börserna kommande året men min gissning är att ingen av dem når i närheten av ner ända till nya bottennivåer.

    Ifall det dock visar sig att jag verkar få fel och totalpaniken tar över igen kommer jag blixtsnabbt och skamlöst att vända kappan efter vinden för att tjäna pengar på nedgången :)

    /Jesper H

    SvaraRadera