tisdag 12 maj 2009

OMXS30 12 maj



Lägger in en dagsgraf på OMX (tisdagens stapel ej med) med några korta kommentarer. Botten från juli -08 har nu testats underifrån vilket är ett tufft område att ta sig förbi. Senaste toppen har skett under en rätt rejäl divergens, se liknande tillfällen maj och oktober -08. Nu har det i och för sig funnits ett flertal divergenser i kortare tidsperspektiv som bara gett små dippar innan det köpts upp igen, vi får se om det finns något krut kvar att ta av. Index är fortsatt många procent över MA200 och då medelvärdet fortfarande pekar nedåt är det vanliga att det sker en avstämning. Jag ser fortsatt blått område som en köpzon och det är först om index kommer in i röd zon som det börjar osa bränt.

12 kommentarer:

  1. Hur har din egen handel gått det senaste året?

    Till höger står det att syftet är att fånga de större svängarna, har du gjort det?

    Sören

    SvaraRadera
  2. Sören: Ja, jag var hyfsat tidigt ute med att peka ut trenden som nedåt och framför allt under förra sommarhalvåret då OMX föll som mest. Jag har därför varit ur OMX under lång tid när det gäller PPM och lite annat pensionsspar och ev. åker det in snart igen om en vändning bekräftas.

    Trading lyckades jag dock inte så bra under 2008, trots att analyserna fungerade väl. Det är stor skillnad på analys och trading som jag ser det. En analys kan vara en grund för tradingen, men oavsett om den visar sig bli korrekt eller felaktig så är det ofta helt andra aspekter som påverkar tradingen. Själv tampas jag med disciplinen och att inte ta för stora risker.

    Förutom att vikta om längre placeringar genom att ha koll på de större svängningarna så fyller det ytterligare en funktion. Pekar trenden upp är utgångspunkten att den kommer fortgå även framöver och då är det främst köpsignaler som är intressant och omvänt när trenden pekar nedåt.

    SvaraRadera
  3. Stormdiggar dina analyser. Dom är av högsta klass och har besparat mig förluster och bringat in vinster, stort tack!
    Det kanske lättare att följa någon annans analys än att agera efter den själv...(?)

    Själv tror jag på en medioker uppgång några månader men toppen ligger nära 900 på OMX. SEB och Swedbank verkar vara två stora orosmoln samt en skyhög arbetslöshet. 2003 botten kommer antagligen spricka när sveriges banker kommer i rejäl rullning beroende på vad som händer i Baltikum.

    Tack för bloggen!

    Mvh
    Storm

    SvaraRadera
  4. Tack Storm :)

    Idag har OMX nästan varit nere vid blå köpzonen, men tror inte vi är helt klara på nedsidan. Just nu ser jag dock tidiga signaler i kortare tidsperspektiv att en rekyl upp är på g. Det har nu också fallit 10% rätt oavbrutet sedan toppen så några dagars paus står på agendan.

    SvaraRadera
  5. Vilken signal betraktar du (eller börsen som helhet) som den starkaste av dessa två?

    1. MA200 vänder uppåt
    2. MA50 skär MA200

    Frågan är vilken av dessa som sker först, ser ut att kunna bli vilken vecka som helst nu. Eller frågan är nog snarare när dessa signaler beräknas ske på de viktiga USA-börserna eller i resten av världens stora marknader.

    /Jesper H

    SvaraRadera
  6. Jag tycker att 2 DMA genom sin egen 3WMA är bra. Stark!

    spear

    SvaraRadera
  7. Jesper: För egen del håller jag mest koll på när MA200 vänder uppåt, samt några andra mer hemmasnickrade signaler :)

    MA50 kommer skära igenom MA200 redan idag, men jag ser inte det som någon vidare signal. MA200 kan ev. vända uppåt under sommaren runt juli, vi får se om det lyckas eller inte. Däremot dröjer det många månader innan USA är i samma läge, se inlägget S&P vs OMX från 11 maj, vilket gör det hela lite tveksamt.

    SvaraRadera
  8. Däremot blir det intressant att se om MA50 kan fortsätta trenda upp. Viker det ner strax efter att ha korsat MA200 kan det vara en indikation på att index rullar över på allvar på nedsidan.

    SvaraRadera
  9. Hej
    Innebär en negativ divergens i MACD alltid att börsen ska falla eller är det bara en indikation på att så kan bli fallet?

    SvaraRadera
  10. En negativ divergens innebär helt enkelt att en ny topp i priset inte bekräftas av en indikator, i detta fallet MACD. Det betyder inte att börsen alltid måste falla, men det är en bra indikation att en rekyl är på gång. Rent generellt får man kombinera det med hur läget i övrigt ser ut, t.ex. att en viktig nivå testas av. En divergens säger heller inte i sig hur stor en ev. rekyl väntas bli så där får man ta hjälp av andra saker eller helt enkelt bara följa med en rörelse så gott det går.

    SvaraRadera
  11. Hejsan! undrar lite snabbt bara om också anser att dom två senaste dagarnas små uppgångar endast var en mindre upprekyl i nedrekylen där vi snart får lägre nivåer än vad vi såg förra veckan med ca735? och att vi också efter denna nedrekyl ska vidare uppåt med destination 900??=) tack för intressant blog och skrivning!

    SvaraRadera
  12. Ja, jag ser det som troligt att vi kommer få se ny press nedåt snart igen och att index då kommer under 735 där det vände i torsdags. Vi får se om det orkar upp lite mer under kommande vecka, men test av 700-nivån ligger nog i pipelinen.

    Längre fram har jag inte så mycket att säga om då det är lite 50/50-läge, så får ta det som det kommer. Men OMX är som sagt i ett intressant läge där vi ev. kan få en större trendvändning under sommaren och då ser 900-1000 rimligt ut senare i år eller början av nästa år. Avgörande för det scenariot är att index håller sig uppe någorlunda kring 700-nivån närmsta 1-2 månaderna och på nytt börjar ta sig uppåt.

    Risken kvarstår dock att senaste månaderna bara varit ett jack i nedtrenden och att vi får ännu ett svagt sommarhalvår och får man hålla utkik efter ny botten runt oktober-november.

    SvaraRadera