söndag 1 februari 2009

Januari - en riktig rysare



Januari är över och tur är kanske det då det även i år innebar en usel börsutveckling. Januari har historiskt varit en stark månad men den senaste tioårsperioden har det faktiskt varit en rätt dålig månad och i år tappade OMXS30 -6,8%. Det var visserligen inte lika illa som förra årets -12,2% (!) men ändå väldigt svagt. I USA blev resultatet ännu sämre, Dow Jones -8,8% och S&P 500 -8,9% vilket är det sämsta utfallet hittills i historien.

Det nämns ibland att januari sätter riktningen för resten av börsåret och jag har sett en del artiklar och analyser som därför fört fram att 2009 sannolikt kommer bli ett riktigt ruggigt börsår. Jag har några synpunkter på det då det är lätt att dra förhastade slutsatser. Till att börja med har bland annat Stock Traders Almanac tagit fram statistik som visar på att utfallet i januari med hög sannolikhet pekar ut riktningen för resten av året. Det finns andra studier som kommer fram till samma sak men träffsäkerheten varierar något beroende på vilken tidsperiod som väljs ut.

Granskar man det hela lite närmre upptäcker man dock att det framför allt är när januari slutat plus som träffsäkerheten är hög. TickerSense har gjort ett test mellan 1962-2006 och kom då fram till att när januari slutat minus så blev det ett minusår i 47% av fallen. Det är inte så konstigt då börsen strävar uppåt och det är rätt ovanligt med nedgångar under längre tidsperioder. Det indikerar alltså snarare att börjar året positivt så är det troligt att året som helhet slutar positivt (85% träffsäkerhet). Börjar året negativt med minus i januari så kan året lika väl sluta plus som minus, men helt klart indikerar det ändå en viss svaghet i marknaden. I dagsläget tycker jag det ser ut att vara en rätt intetsägande indikator som inte hjälper särskilt mycket i år. Att det är en svag marknad och en rejäl bear market är rätt klargjort sedan länge...

En annan sak att tänka på är att även om det blir ännu ett minusår så säger det ingenting om hur mycket eller lite minus. Bara under januari blev alltså resultatet för S&P 500 -8,9% så året kan mycket väl sluta minus men ändå på en högre nivå än nu. Vi får se hur det utvecklar sig framöver, men jag ser som ett tänkbart scenario att börsen rör sig i en stor konsolidering under hela året och avslutar kring där året startade. Värt att tänka på är dock att under 2008 tappade S&P 500 -38% vilket trots allt ger lite perspektiv ifall 2009 nu skulle bli lika illa, men det är extremt ovanligt med två så dåliga år i rad.

1 kommentar:

  1. Här är en video från Bloomberg i fredags där de pratar om As January Goes, So Goes the Rest of the Year".

    http://se.youtube.com/watch?v=5Z_RvOhJmdc&feature=channel_page

    Lägg märke till de tidigare 3 värsta januarimånaderna de visar och hur utfallet för helåret blev. 2 av åren slutade minus men ändå högre än nivån sista januari och 1 år slutade någon procent lägre än januarinivån. Så även om en svag januari tyder på svaghet så har ju faktiskt en stor del av nedgången redan varit i de flesta fall.

    SvaraRadera