tisdag 24 februari 2009

Konsumentförtroende



I eftermiddag klockan 16.00 presenteras konsumenternas förtroende i USA, Consumer Confidence Index. I januari nåddes 37,7 vilket är den lägsta nivån någonsin sedan mätningen startade 1977. Grafen ovan visar en jämförelse med konsumentförtroendet och Dow Jones (fram till igår). För februari väntas en nedgång till 35 från 37,7.

Vad som kan vara intressant att ha koll på är i fall statistiken kommer in ännu sämre än väntat, alltså under 35. Tvärt emot vad man kan tycka är logiskt brukar det innebära att USA-börsen stiger under samma dag, vilket visas i bilden nedan. Den 30 december 2008 som är rödmarkerat i bilden så steg det drygt 2% samma dag. Även i januari inkom statistiken sämre än väntat och index steg då drygt 1%. Fast frågan är väl om februarisiffran verkligen kommer in ännu sämre än förväntningarna på 35.

Det är faktiskt ett rätt vanligt fenomen att börsen ignorerar svag statistik och går åt motsatt håll. Jag har tidigare skrivit om t.ex. sysselsättningsstatistiken som också har tenderat att lyfta börsen när siffran har kommit in sämre än väntat. Mer om det kan läsas i inlägget "Börsen och ekonomisk statistik del 2".


Källa: Bespoke Investment Group

5 kommentarer:

  1. Det blev 25 i februari, ruskigt svag siffra och betydligt sämre än förväntade 35. Det var alltså långt ifrån förväntat, men vi får se om jänkarna lyckas hålla sig uppe likt de tidigare tillfällena.

    Man kan i alla fall lugnt konstatera att det är en total kollaps i konsumentförtroendet under den här recessionen och mycket svagare än t.ex. 2000-2002.

    SvaraRadera
  2. "Buy the rumor, sell the news" brukar man ju säga.
    Men i bearmarket inför förväntade bearnews så råder det motsatta. Sell the rumor återköp the news :-)
    Detta skulle förklara sambandet du påvisar och ge förklaring till varför det rör sig åt "fel håll"

    SvaraRadera
  3. De amerikanska indexen stängde 3-4% upp idag, trots dagens svaga statistik. Börsen reagerar som sagt sällan som den "borde" när statistik släpps utan den används snarare som en trigger till körningar i olika riktningar.

    Civ: Japp, nog ungefär så man kan se det.

    SvaraRadera