onsdag 4 februari 2009

OMXS30 4 februari



OMX fortsätter att handlas inom sin stora konsolidering men det börjar bli dags för ett utbrott inom några veckor. Vid senaste uppdateringen var jag inne på att det skulle bryta upp redan då, vilket blev felaktigt då det istället snabbt föll tillbaka ned mot nedre delen av intervallet. I mitten av november blev jag bullish då index låg kring 620 och även om det har dragit ut på tiden betydligt mer än tänkt så kvarstår bedömningen att det mesta på nedsidan redan är gjort för ett tag framöver. Sett i efterhand ser konsolideringen nu mer komplett ut med ännu ett test på nedsidan och en högre botten. Tyvärr kan sådana här triangelformationer vara väldigt svåra att både analysera och trada och lurar både köpare och säljare.

Trots rätt många procent på nedsidan (vilket får sättas i relation till den höga volatiliteten och höstens krasch) så är det inget riktigt tryck i nedgången och det ser ut som en rekyl ned för att sätta en högre botten jämfört med i höstas. De senaste månadernas konsolidering ser också ut som en ackumulationsfas vilket indikerar att det bryter upp istället för ned. Det fortsätter säljas en hel del, men ett liknande säljtryck som i höstas saknas och då finns inte kraften att slå ut höstens bottennoteringar.

Det viktigaste den närmsta tiden är att index tar sig över 640 där MA50 möter upp och där den senaste lokala toppen finns. Index har nu en tydlig mindre konsolidering mellan 590-640 (se grönt område) och skulle det mot förmodad falla ner under 600 så blir det läktarplats ett tag. Positivt de senaste dagarna är att MACD inte bekräftat rörelsen ned utan uppvisar en slags positiv divergens genom att vända ner mindre än index. Jag har visat flera sådana tillfällen tidigare och väldigt ofta sker då en ny rörelse uppåt. I första hand siktar jag på att det återigen tar sig upp mot triangeltaket vid 700 och det bör då finnas kraft nog att bryta upp och lyfta ytterligare mot 750-800.

4 kommentarer:

  1. Vad tror du om botten från oktober? Kommer vi att få en ännu lägre notering i år eller är det värsta över?

    Tack för bra blogg

    SvaraRadera
  2. Det är nog säkrast att tills vidare vara förberedd på att oktoberbotten kommer slås ut längre fram, men i dagsläget siktar jag på uppsidan. Just nu är vi inne i den säsongsmässigt starka perioden så ska det bli nya bottennoteringar i år tror jag det dröjer till sensommaren eller hösten framåt oktober igen.

    Min utgångspunkt har dock varit i några månader nu att 2009 blir en konsoliderande marknad mellan 600-800 på ett ungefär. 2008 var ett trendande år och nu ser vi en paus där man inväntar hur allvarlig recessionen verkligen är etc.

    Det finns en del tecken som talar för att det faktiskt kan vara en större botten som är under bildande, men trenden är fortfarande kraftigt fallande så det bästa är nog att utgå från att det kommer en ny nedgångsfas senare igen.

    SvaraRadera
  3. Ser ut som en fin UHS setup med target circus ~850 om ix orkar masa sig över neckline vid 700.

    Grattis till faderskapet förresten. :)

    SvaraRadera
  4. Hittade denna analys när jag sökte på något helt annat, men kunde inte låta bli att läsa den.

    Vilken tajming du hade här. Bryter om några veckor, hur mycket träffsäkrare kan det bli?

    Du skriver mycket bra analyser tycker jag.

    Synd bara att du inte har lite tätare mellan inläggen för de är oftast väldigt bra.

    SvaraRadera