tisdag 10 februari 2009

Börsen och ekonomisk statistik del 2

Som jag skrivit tidigare så är merparten av makrostatistiken som presenteras bakåtblickande och därmed laggande indikatorer. Börsen kan däremot ses som en diskonteringsmekanism och är därför en av de bästa ledande indikatorerna för ekonomin som helhet. Nästan varje dag presenteras det makrostatistik i USA och det är inte helt ovanligt att reaktionen blir annorlunda än den rent logiskt borde bli. Kanske beror det på att statistiken till stor del gör att många aktörer agerar känslomässigt och rent instinktivt vilket inte alltid är så rationellt.

Ett exempel är sysselsättningsstatistiken som redovisas varje månad och nu senast fredagen 6 februari. Väntat var en nedgång med 540.000 arbeten, men utfallet blev sämre än väntat
(-598.000) och det var den sämsta siffran på nära 35 år. Dessutom reviderades decembersiffran åt det negativa hållet så rapporten var utan tvekan riktigt dålig. Marknaden skakade trots det av sig statistiken och S&P 500 avslutade +2,69% samma dag. Rimlig och förväntad reaktion? Nej, förvånande eller löjlig reaktion skulle nog de flesta säga.


Källa: Bespoke Investment Group

Det väntade är förstås att börsen borde falla efter sådan usel statistik, medan det kanske blir en positiv reaktion ifall statistiken är starkare än väntat. Faktum är att det är det omvända förhållandet som gäller, åtminstone för sysselsättningsstatistiken. Grafen ovan visar just denna statistik sedan januari 2008 och hur S&P 500 stängt samma dag. Vid 4 tillfällen har rapporten varit starkare än prognoserna och indexrörelsen har då i genomsnitt varit -1,36%. Vid 10 tillfällen har rapporten varit sämre än väntat men indexrörelsen har då varit varit +0,64%.

Det är ett relativt litet urval, men det gäller även längre bakåt i tiden och troligtvis skulle man kunna observera något liknande även med en del annan makrostatistik. Det här belyser att börsen inte alltid tar den naturliga, enkla vägen när statistik presenteras. Kanske ska man därför inte lägga alltför stor vikt vid all den statistik som finns på agendan nästan varje dag, eller åtminstone vara medveten om det ofta ger en oväntad effekt på börsen.

Läs även första inlägget: Börsen och ekonomisk statistik

2 kommentarer:

  1. Tack för intressanta inlägg!! Jag saknar en teknisk analys av BRIC länderna. Känns som de vände ner ca 12 månader efter "västländerna" så ligger de nu också ca 12 månader efter? Kanske skiljer sig mellan Ryssland/Brasilien som är mera råvaruprisberoende och Indien/Kina?

    SvaraRadera
  2. DaSa: Jag har legat lite lågt med BRIC-länderna med tanke på att de hakat på västvärlden i den här nedgången. Lustigt nog var jag rätt tidigt inne på att de inte skulla kunna stå emot börsnedgången, men sedan glömde jag av mina egna ord och var inne på att Latinamerika kunde utvecklas bra, vilket var ett misstag. Som du säger låg de många månader efter innan det toppade (Indien och Kina låg dock rätt bra i fas)

    Jag fortsätter hålla koll på flera av de här marknaderna, men ser inga bra köplägen direkt i dagsläget. Det är också lite väl osäkert läge för något mer än kortsiktig trading.

    SvaraRadera