torsdag 12 februari 2009

Börsrally under 2009



Det senaste året har vi fått uppleva en av historiens största och kraftigaste börsnedgång och med tanke på den krasch som skedde under hösten så har det uppstått ett djupt översålt läge. Som jag varit inne på ett tag nu så kan de senaste månadernas konsolidering bli en bra bas inför en ny uppgångsfas. Nedgången mot höstens bottnar ser än så länge inte ut att vara starten av något riktigt ras utan snarare en rekyl/återtest. Även sett i ett större perspektiv finns det mycket som talar för att nedsidan är högst begränsad i det här läget.

Grafen ovan visar Dow Jones månadsdata mellan 1928-2009 med en RSI-indikator inlagt med ett värde på 14 (används ofta som standard). Det visar att RSI i dagsläget faktiskt är på sin lägsta nivå någonsin och slår t.o.m kraschen under 1930-talet. RSI går att använda på fler sätt, men traditionellt brukar man ha koll på när den når under 30 respektive över 70 (20 och 80 om man vill ha färre signaler). Precis som med de flesta momentum-indikatorerna så fungerar RSI bäst i trendens riktning, alltså att sälja höga värden i en nedtrend och tvärtom. I ett större perspektiv som detta är trenden uppåtriktad och därmed är det värt att ha koll på när RSI når översålda nivåer.

Tittar vi historiskt så har RSI nått under 30 vid ett fåtal tillfällen. Dels var det under 1930-talets depression men efter en snabb 2-månaders dipp under 30 var RSI uppe och nosade ovanför 30 under två månader igen. Det följdes av en ny nedgångsvåg och index närapå halverades på bara 3 månaders tid innan den slutliga botten sattes!

De andra tillfällena när RSI halkat ner under 30 är mer tydliga och har inneburit kraftiga börsuppgångar. I tur och ordning har RSI varit under 30-nivån 1938, 1942 och 1974. Att RSI når så låga nivåer innebär att det är rejält uttänjt på nedsidan och det leder ofta till en kraftig motreaktion. I snitt har RSI bara stannat under 30 några fåtal månader (1-4) innan en vändning. Räknat på januaristängningen har RSI under 4 månader på raken stängt under 30, kanske blir det en femte när februari är överstökad.

Det är förstås ingen garanti för att börsen måste vända upp nu, men jag anser att potentialen på nedsidan inte överväger den risk att bli totalt manglad av en snabb och kraftig uppgång. Jag ser det här som en av flera faktorer att ha med sig och kombinerat med hur det ser ut i ett kortare perspektiv siktar jag precis som tidigare på att det kommer betydligt mer på uppsidan. Som ytterligare en faktor befinner sig både Dow Jones och S&P 500 runt 2002-botten och det bör vara en nivå som kommer försvaras av köparna. Vid tidigare tillfällen när RSI vänt under 30-nivån så har index stigit runt +65% i snitt under 12-15 månader (botten 1932 ej medräknad då det steg flera hundra procent).

I grafen har jag med röd linje lagt in hur det skulle se ut om Dow Jones stiger +45% under de närmsta 12 månaderna, bara för att ge en känsla för hur snabbt det kan gå. Om det låter orimligt så kan man notera att det var rätt så exakt så uppgången såg ut mellan 2003-2004. Jag rekommenderar inte att köra in hela depån på det här scenariot, det gäller att tänka på att trenden fortfarande är skarpt nedåtriktad. Däremot är det nog läge att vara lite försiktig med att satsa allt för tungt på att det kommer fortsätta rasa. Hellre utnyttja läget och börja köpa in sig, och öka på om scenariot följer planen.

RSI-indikatorn är ett sätt att mäta ifall index har gått för långt åt ett håll. Jag har tidigare visat att avståndet mellan Dow Jones och dess 200-dagars glidande medelvärde är extremt stort vilket historiskt har inneburit att index fjädrat tillbaka uppåt. Mer om det i inlägget Historisk börskrasch ger köpläge?

4 kommentarer:

  1. RSI kan stiga trots att kursen sjunker. En lång se konsolidering med svag lutning kan ofta ge stigande RSI, trots att priset blir lägre. Så blir det nog, stigande RSI, men knappast något rally.

    SvaraRadera
  2. Så kan det förstås bli, men i såna här lägen så segar sig inte kursen utan får en kraftig motreaktion. Men vi får se, jag ligger lågt med shortningar ett tag framöver i alla fall (förutom mer kortsiktiga) och går in på köpsidan.

    SvaraRadera
  3. Hade varit intressant att se denna i relation till inflation. Alltså ett mer verkligt värde. Och varför inte lägga in ett historisk P/e diagram för samma tid.

    SvaraRadera
  4. Anonym: Här har du en graf som nog visar det du är ute efter. Det är S&P 500 inflationsjusterat och med två olika P/E-beräkningar.

    http://dshort.com/charts/SP-Composite-PE.html?SP-Composite-and-PE-ratio-with-notes

    SvaraRadera