tisdag 6 januari 2009

Säsongsmönster november-april del 4



Det har nu gått drygt 2 månader av den starka perioden och efter en skakig utveckling under november har index nu klivit upp några steg. Rödmarkerad linje är årets upplaga medan svart linje är förra årets november-april som är med som jämförelse. Börsen föll då kraftigt, men det är ovanligt att det sker under just vinterhalvåret. För svenska börsen är historiken något begränsad, men granskar man de amerikanska börserna så har det aldrig blivit minus under två vinterhalvår i följd.

Kombinerar man säsongsmönstret med andra faktorer blir min tolkning att det i år bör bli en rätt hyfsad period fram till april. Däremot är index redan nu upp drygt 8% och det är inget som hindrar att det på nytt kan falla ned till minus, men det kommer hålla sig ovanför 600-nivån. När november inleddes stod index i 639 och i dagsläget räknar jag med att index stänger över den nivån den sista april. Snittuppgången under november-april sedan 1984 är drygt +13% vilket är mycket bra på en 6-månadersperiod.



Nedgången under maj-oktober 2008 indikerades tydligt via säsongsmönstret då ett svagt vinterhalvår alltid har följts av kraftiga fall under sommaren. Den andra grafen visar tidigare liknande nedgångar där säsongsmönstret har betett sig på ett visst sätt. Vad man ser är att det som sämst blivit en sidledes rörelser och i bästa fall en kraftig uppgång. Det är som sagt ovanligt att börsen fortsätter falla rakt under en längre tidsperiod utan att avbrytas av någon slags återhämtning. Det finns en hel del som talar för att det kan bli nya rejäla nedgångar framöver, men troligt är att det isåfall sker först senare i vår och framför allt under sommaren/hösten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar