måndag 12 januari 2009

Historiska recessioner

Den 1 december 2008 meddelade National Bureau of Economic Research (NBER) att USA:s ekonomi befinner sig i en recession. De fastställde att den "ekonomiska aktiviteten" satte sin topp i december 2007, alltså för drygt ett år sedan. En utbredd definition av en recession är två efterföljande kvartal med negativ tillväxt (BNP), men NBER använder en bredare och mer flexibel definition.

"The NBER does not define a recession in terms of two consecutive quarters of decline in real GDP. Rather, a recession is a significant decline in economic activity spread across the economy, lasting more than a few months, normally visible in real GDP, real income, employment, industrial production, and wholesale-retail sales."

Normalt sett tar det mellan 6 och 18 månader innan NBER fastställer en recession och det brukar sägas att när det sker så är ekonomin nära att vända upp igen, vilket nog ligger nära sanningen. Nu kom recessionen knappast som någon överraskning då börsen (som är en ledande indikator) länge har signalerat att det var på gång. Det intressanta nu är istället hur långvarig den här ekonomiska nedgången blir och framför allt hur det påverkar börsen.



Första grafen ovan visar S&P 500 i en månadsgraf så långt tillbaka som 1871 och de grå fälten visar recessioner. Värt att tänka på är att börsen nästan alltid bottnar några månader före recessionen är över, vilket är naturligt då börsen är ledande både vid toppar och bottnar. Ett tydligt undantag var 2001 då börsen bara tog en paus i nedgången och sedan fortsatte ännu lägre efter recessionen var över.

Nedanstående bild från Fidelity visar en tydlig sammanställning av recessioner mellan 1926-2001. Där syns att börsen bottnar flera månader före en recession är över och att börsen då har hunnit gå upp +25,2% (medianvärde)


Källa: Fidelity

I dagsläget är det ingen som vet hur långvarig den nu aktuella recessionen blir, men är det en lika allvarlig kris som på 1930-talet så är det långt ifrån över. Rimligt att anta är att den här recessionen kommer vara en av de längsta åtminstone de senaste 50 åren. Granskar man de recessioner som skett mellan 1854-2001 så är det ett snitt på 18 månader. Det har dock varit betydligt färre och mildare recessioner efter 1945 och fram till idag, vilket framgår av den sista grafen som är en inzoomad variant av den första. Snittet under den perioden är istället 10 månader och nuvarande nedgång har alltså pågått i 12 månader så här långt, med reservation för att NBER i efterhand kan konstatera att botten redan skett.

17 kommentarer:

  1. Stort tack för det jobb du lägger ner här! mycket intressant.

    SvaraRadera
  2. så vi vet ingenting just nu...kanske har bottnat men eftersom ingen vet hur länge denna recession bli...kanske vi har bottnat, kanske inte.

    SvaraRadera
  3. Jag är ytterligare en trogen läsare sedan nån månad. Stort tack!

    SvaraRadera
  4. Om det nu blir en 123-high som du nämnt som sannolikt - betyder det då att vi ska upp vad det lider men inte högre än till 704?

    SvaraRadera
  5. Ja det betyder att det bör bli minst en vända till uppåt, sedan får vi se om det blir en lägre topp än 704 eller om den nivån kan brytas.

    Här är en graf där jag ritat in några tidigare motsvarande lägen:

    http://3.bp.blogspot.com/_0gdArv9HrRE/SWyCqpWuZ-I/AAAAAAAAAyY/0p5EXEdZ_rg/s1600-h/OMXS30+090113.png

    SvaraRadera
  6. Fruktaasvärt bra blogg. Gillar verkligen dina inlägg. Fortsätt med detta fina arbete!

    SvaraRadera
  7. Det kanske blir en 123-low istället?

    SvaraRadera
  8. Frågan alla undrar är just hur långt ner vi ska gå innan det vänder.

    Jag fann en artikel publicerad Nov 2008 som försöker ge lite input i frågan. Om man kikar på den inflationsjusterade DJIA grafen ser det ut som om vi ska ner ytterliggare ett år eller två. Rent TA-mässigt borde vi kunna ta oss ner till det undre bandet. Vad tror ni?

    SvaraRadera
  9. Hoppsan glömde bifoga adressen.

    http://seekingalpha.com/article/103860-how-low-can-this-market-go

    SvaraRadera
  10. Surfar in här flera gånger om dagen, men blir så ledsen när jag ser att du inte skrivit något =(

    Vart är du, vi saknar dig!

    SvaraRadera
  11. Jag har precis blivit pappa så det är lite andra prioriteringar ett tag :) Kommer skriva lite nya inlägg snart även om det kanske blir lite mer sporadiskt en period, men jag har alltså inte övergivit bloggen.

    SvaraRadera
  12. Ok det förklarar en hel del. Jag har varit sjukt förvirrad. Vet inte om det var nere och vände nu eller om det ska ner mer. Får avvakta helt enkelt. Grattis till tillökningen.

    / Anonym

    SvaraRadera
  13. hejsan hej. kikar in har sa ofta jag kan fran afghaninstan och saknar dina vassa ideer. stort grattis!

    /neck

    SvaraRadera
  14. Grattis till babyn! Bra att du ägnar din tid till familjen nu. Det är absolut rätt prioritering!

    Därmed inte sagt, att vi inte saknar din syn på börsen!

    SvaraRadera
  15. Nu får du komma tillbaks i matchen igen. Du har väl en fru därhemma?

    SvaraRadera