söndag 11 januari 2009

Börsen vecka 3



OMX-index är i dagsläget upp drygt 20% sedan botten i november, men det måste förstås sättas i relation till den tidigare nedgången. Gör man det så ser det inte lika imponerande ut och egentligen ser det mest ut som en upprekyl liknande den vi såg mellan mars-maj förra året. Det finns dock flera skillnader nu och då och det är anledningen till att jag fortsätter att vara försiktigt optimistisk till den närmsta tiden.

Till att börja med vill jag påpeka att det är högst troligt att det kommer en ny nedgångsfas som innebär ett återtest av novemberbotten. Historiskt har det nästan alltid blivit en återtest där en högre botten sätts innan marknaden vänder uppåt på allvar. Därför är det förstås intressant ifall man lyckas fånga en del av den rörelsen nedåt och visar det sig dessutom att det faller ner mot nya bottnar så har man förstås en bra position. Jag ser flera saker som pekar mot att det troliga är att det blir en högre botten, men det spelar inte så stor roll just nu.

Desto viktigare nu är ifall den här nedgångsfasen redan har startat i och med den senaste toppen vid 704-5. Det kan mycket väl vara så, men än så länge ser de senaste dagarna mest ut som en svag rekyl nedåt och att index kommer bryta upp igen inom kort. Det har redan varit två minusdagar på raken och ändå har index backat relativt lite från det tydliga triangeltaket. En varningssignal är däremot att det bildades en "shooting star" i veckografen, men vi får se hur den följs upp under veckan.

Det bildas dessutom i stort sett alltid en "123-high" vid en topp. Bildas det en sådan i dagsgrafen är det läge att ha koll på ett brott ned och att vara försiktig på köpsidan tills vidare. I övrigt gäller föregående inlägg från i fredags där även en dagsgraf är bifogad. Köp på svaghet med siktet inställt på att index bryter upp över 705.

10 kommentarer:

  1. OM det nu bryter upp - tror du då på 'minst 750' fortfarande eller är det andra nivåer som gäller?

    SvaraRadera
  2. Ja det ser rimligt ut att 750 nås, men det är ingen idé att låsa sig vid exakta nivåer. När svaghet börjar skymtas får man vara beredd att ta exit och vända på positionen.

    SvaraRadera
  3. Hejsan! Tack för ditt svar senast.
    Undrar om du har tillgång till någon chart över svenska indexet i ett längre tidsperspektiv t.ex från 1950 till nu? Har försökt och letat lite på nätet efter det men hittar inget.Tackar

    SvaraRadera
  4. Ja just det, har fått fråga om det tidigare. Ska försöka fixa upp en längre graf över Stockholmbörsen under veckan.

    SvaraRadera
  5. Karl: Här har du en graf mellan 1906-2006 som Riksbanken tagit fram.

    http://www.riksbank.com/templates/Page.aspx?id=27397

    SvaraRadera
  6. Tack för grafen. Försöker göra en EWT för stockholmsbörsen. Undrar om du har en själv och i vilket skede vi är just nu som du anser?

    SvaraRadera
  7. Nu är OMXS30 nere på 632. SEr väl allt annat än positivt ut! Har du gett upp tanken om en hygglig resa upp?
    Kanske når vi nivåer under 600 snabbar än någon anat?

    SvaraRadera
  8. Jag kommer inte ha möjlighet att skriva på bloggen de närmsta dagarna eller veckan så lägger in lite tankar här.

    Anonym: Näe det ser onekligen inte så bra ut nu. Fortfarande bör det komma en motreaktion uppåt för att bilda en 123-high, men tyvärr visade sig det här bli en väldigt djup punkt 2

    Antagligen är det vi ser nu början av en återtest av höstens botten, vilket jag trodde skulle komma först senare under våren. I vilket fall så ger jag det en god chans att det rör sig om en rörelse för att sätta en högre botten (kanske 580-600?) nu och att sedan en ny uppgång tar vid.

    Tills vidare kan det nog vara läge att stå vid sidan av och se hur den här nedgången utvecklar sig och invänta en bottensignal innan man går in igen.

    -----------------------------

    Karl: Nej, har ingen räkning direkt. Använder mig av det rätt sällan nu för tiden, men däremot har jag inspirerats av en del idéer från själva EWT-tänket.

    SvaraRadera
  9. Tack för svar evilsteff! Förstår om du har fullt upp med annat. Men, när du har tid, skulle det vara intressant att få ta del av din 'nya' syn på kommande utveckling. Om vi nu sätter en högre botten (må så vara vid 580, 660 eller någon annanstans) förväntar du dig då en ny körare upp över 700. D.v.s. att sannolikheten för att vi ska nå cirk 750 fortfarande står kvar - trots att vägen dit blev annorlunda än först tänkt? ELler har du ett anant tänkbart scenrio som du vill dela mid dig av?

    Tack på förhand!

    SvaraRadera