fredag 9 januari 2009

OMXS30 9 januari



OMX-index befinner sig nu strax under taket i den stora triangelformationen. Att det inte vänt ner tvärt efter att ha stött emot taket och istället konsoliderar är positivt. Börsen ger helt enkelt signaler om att det inte är dags för nedgång ännu, istället väntar en ny vända uppåt. Den längre trenden får förstås fortfarande ses som fallande, men i ett kortare tidsperspektiv ser det klart positivt ut då både MA20 och MA50 pekar uppåt. Jag siktar därmed på att index snart kommer bryta upp över triangeltaket och som minst ta sig upp till 750. De dippar som sker är bra köplägen och det är först under 650 det ser sämre ut.

Värt att notera är att det är rejält överköpt och index befinner sig i ett liknande läge som upprekylerna under 2008 tog slut. Den här uppgången är dock annorlunda och det finns en annan underliggande styrka nu än vid någon tidigare uppgång senaste året. Det blir därför intressant att se hur nästa nedgångsfas beter sig. Sker den i en maklig takt och utan något större säljtryck så kommer det tydligt signalera att det nya försök på uppsidan under året.

5 kommentarer:

  1. "Den här uppgången är dock annorlunda och det finns en annan underliggande styrka nu än vid någon tidigare uppgång senaste året."

    På vilket sätt syns skillnaden mellan uppgångarna rent tekniskt?

    SvaraRadera
  2. Jag tittar då främst på en del indikatorer för de amerikanska börserna som tagit sig upp på betydligt högre nivåer än vid tidigare uppgångar. Det betyder visserligen att ett överköpt läge har nåtts, men det visar också på att det finns en större underliggande kraft i den här uppgången än tidigare. Min tolkning av det är att det finns mer på uppsidan. Jag kommer skriva mer om detta framöver och förklara hur jag tänker.

    Speciellt intressant blir det att se när en större rekyl ner sker som ett slags återtest och för att sätta en högre botten än i höstas. Förhoppningsvis kommer den nedgången då visa sig svag och nästa översålda läge blir då ett bra köpläge igen.

    En annan sak är att den här senaste uppgången kom efter en kraftig börskrasch vilket ger ett helt annat utgångsläge än förra årets rekyler.

    SvaraRadera
  3. Hejsan. Först tack för mycket intressant läsning. Undrar vilka indikatorer du använder dig mest av och om du använder dig av dom förinställda valen i Vikingen eller använder dina egna?
    Tackar

    SvaraRadera
  4. Karl: I Vikingen använder jag främst MACD och några glidande medelvärden (de vanliga 20, 50, 200). För MACD har jag däremot en egen inställning som hängt med ett tag, men det är ingen jätteskillnad mot standardinställning.

    I övrigt använder jag Excel en del för olika beräkningar och statistik, samt stockcharts.com för en del kompletterande grafer.

    SvaraRadera
  5. Håller helt med. Denna uppgång är "sansad" och stiger sakta men säkert, kanske blir ett litet bakslag på måndag FM med det kommer att återhämta sig. Dåliga nyheter biter inte längre, inte ens ett krig i Gaza får varken OMX eller oljepriset på fall. Det enda man kan klaga på i denna uppgång är egentligen volymen, men den kommer nog sakteligen tillbaka under januari månad. Snart vaknar majoriteten av småspararna till vilket jag ser som första tecknet på en resa ner till att testa botten eller bottentaket igen.
    Dina analyser är verkligen en ljuspunkt i tillvaron, tackar!

    SvaraRadera