Jag har tidigare visat en jämförelse av USA-börsen i nuläget och hur det såg ut 1966-1974. Nu tänkte jag även jämföra med en annan period och det är hur det såg ut vid botten 2002 för att se om det ger några ledtrådar till nuläget. Problemet med sådana här jämförelser är att det alltid går att hitta perioder som liknar varandra, så det måste kompletteras med andra verktyg. Bara för att det fram till en viss tidpunkt rört sig likadant som vid ett tidigare tillfälle så betyder inte det att det kommer fortsätta kopiera den rörelsen. För att få fram ett mer tillförlitligt scenario är det nödvändigt att titta på även andra faktorer.
I jämförelsen med 1966-74 och 2000-08 så är nedgångarna ungefär lika stora, men det intressanta är hur det såg ut vid själva botten 1974. Läs gärna inlägget Dow Jones 1966-74 vs 2000-08 för mer information om det.
I de följande graferna kommer jag jämföra S&P 500 under 2002 med hur index ser ut i nuläget. Själva index berättar inte hela "sanningen" om vad som pågår på marknaden men det finns många bra indikatorer man kan ta hjälp av. Förhoppningsvis blir inte det här för "tekniskt" utan att det går att följa med i mina resonemang ändå. Tanken är att förklara lite mer ingående hur jag tänker och vad mina analyser delvis baseras på. Jag har här tagit med några så kallade "breadth indicators", vilket kan sägas visa den underliggande styrkan (mäter marknadsbredden).
Dels är det New Lows (NYLOW i grafen)som helt enkelt mäter hur stor andel aktier som noterar en ny 52-veckorslägsta en viss dag. Längst ner i graferna har vi SPXA50R som mäter hur stor andel aktier som handlas över 50-dagars glidande medelvärde. Längst upp i graferna har jag även kompletterat med VIX-index som visar volatiliteten på marknaden.
Till att börja med kan vi titta på år 2001 då börsen föll kraftigt i samband med 9/11 och det syns då tydligt hur New Lows och VIX steg till höga nivåer. Det markerar extremnivåer och leder nästan alltid till en kraftig motreaktion åt motsatt håll. Problemet är förstås att avgöra när indikatorerna når tillräckligt extrama nivåer. Förutom att det leder till en motreaktion upp så innebär det väldigt ofta att bottennivån återigen kommer testas. Varför det blir så har jag en del idéer kring, men det får jag eventuellt gå in på vid ett senare tillfälle.
Går vi framåt i tiden så ser vi att det i början av 2002 rullade över på nedsidan och i juli nådde index en ny lägstanivå. Indikatorerna nådde dessutom nya extremnivåer som var ännu högre än 2001 så efter en rekyl upp skedde det på nytt en nedgång mot bottennivån. Det är just vid en sådan återtest som det blir intressant då möjligheten till positiva divergenser finns. När index i oktober 2002 bröt ner under tidigare botten så var det troligtvis många som sålde innehav och dessutom gick kort. Det är precis vid sådana lägen som en botten sätts om den sista nedgångsfasen inte har varit lika kraftig som tidigare.
När aktörerna märker att det inte riktigt vill ta fart nedåt så blir det många som får vända på sina positioner eller köper in sig och det ger bränsle för en snabb uppgång. När index noterade ny årslägsta i oktober så uppvisade alla tre indikatorerna divergens och indikerade alltså att kraften i nedgången började ebba ut. Den riktiga paniken hade då redan varit vid botten i juli och den sista nedgångsfasen såg till att lura så många aktörer som möjligt. Efter en rätt hyfsad uppgång under några månader så föll index återigen tillbaka i början av 2003 men då sattes en högre botten och sedan började index trenda uppåt.
Frågan nu är alltså om börsen befinner sig i ett läge som år 2001 och att det kommer fortsätta trenda nedåt till nya bottnar, eller är det dags för en liknande botten som 2002? Till att börja med är det givetvis så att börsen fortfarande befinner sig i en kraftig nedtrend och det kommer dröja innan en trendvändning blir bekräftad. Det är förstås jättebra om man kan komma in tidigt efter att en botten sätts, men det är också oerhört svårt. Det viktigaste som jag ser det är istället att identifiera extremlägen för att gå ur kortningar i tid och eventuellt gå köpa in sig.
I del 2 går jag igenom hur index har rört sig under nedgången och hur det ser ut i nuläget.
måndag 8 december 2008
Jämförelse 2002 vs 2008 - del 1
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 22:14
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar