tisdag 23 december 2008

USA-börsen


Jag har varit bullish till börsen nu ett tag och det är jag fortfarande. Däremot börjar det nu bli rätt överköpt vilket är lite oroande i ett kortare tidsperspektiv. I grafen kan vi först lägga märke till VIX-index som faller ganska mycket och positivt är att den även går ner dagar då även index tappar. Det tyder på att volatiliteten rent generellt är på väg ned och det är mer eller mindre en förutsättning för att det ska kunna bildas en större botten.

Indikatorn SPXA50R som mäter hur stor andel aktier som handlas ovanför 50-dagars medelvärde har dock nått upp till hyfsat höga nivåer. Tyvärr har inte index riktigt hakat på uppåt i samma utsträckning vilket kan tolkas på olika sätt. Antingen att det finns en underliggande styrka och då finns det utrymme för index att fortsätta upp en bit. Alternativt är det så att upprekylen börjar närma sig sitt slut vilket det finns stöd för då indikatorerna nu är på överköpta nivåer.

Perioden kring årsskiftet är generellt sett en av de starkaste under hela året vilket ger ett visst stöd tillsammans med säsongsmönstret med ett starkt vinterhalvår. Det är ovanligt att perioden november-april slutar minus så utgångspunkten är att börsen står högre i slutet av april än vad den gjorde i slutet av oktober. Förra året var ett av de få tillfällen då november-april var riktigt svag, men jag tror inte det upprepas i år. Troligt är därför att det kan fortsätta sega sig uppåt ett tag till innan det är dags för nästa nedgångsfas. Det är ingen idé att gå händelserna i förväg, men som det ser ut nu så är det troligt att nästa nedgång innebär ett återtest av november-botten och då innebär att väldigt bra köpläge.

Ett alternativ är att det redan nu håller på att vika ner för att testa november-botten. Oavsett så räknar jag med att den botten inte kommer att underskridas på ett bra tag. Det handlar i första hand om att sätta en högre botten för att sedan göra ett nytt försök på uppsidan, se grafen för ungefär hur jag tänker. Det innebär att börsen antagligen kommer vara på ungefär de här nivåerna om 4-5 månader, även om det blir en del rörelser där i mellan. Efter höstens krasch behövs helt enkelt en bred konsolidering under flera månader innan marknaden kan bestämma sig för nästa riktning.

Som sammanfattning börjar många indikatorer nu alltså nå överköpta nivåer och risken ökar därmed jämfört med för några veckor sedan. Samtidigt ser det fortfarande helt ok ut och med tanke på vilken tid på året det är bedömer jag att det kan fortsätta upp ett tag till innan det är dags för exit.

1 kommentar: