Att börsen till stor del styrs av känslor är rätt tydligt och det leder i sin tur till flockbeteende och irrationella beslut. Jag ska inte gå in på ämnet ifall marknaden är effektiv eller inte, utan jag utgår helt enkelt ifrån att den inte alltid är det och att det beror på att marknadens aktörer inte alltid agerar rationellt. Varför det är så hänger ihop med psykologi och hur vi beter oss i specifika situationer. Oavsett om man är en kortsiktig trader eller en mer långsiktig placerare så styrs vi i hög grad av våra känslor och det handlar då om rädsla och girighet. Det kan vara rädslan för att förlora pengar, men även rädslan för att "missa tåget" vilket då också hör ihop med girighet.
Oavsett placeringsinriktning är jag övertygad om att en viss kunskap/förståelse kring detta kan hjälpa en att utvecklas och lyckas bättre på börsen. Inom teknisk analys vägs detta ofta in lite per automatik då kursgraferna anses spegla aktörernas beteende. Det kan röra sig om hur en dagsstapel ser ut, t.ex. en reversal, vilket då ofta leder till en motsatt rörelse dagen efter. Det kan också röra sig om att kursen faller eller rusar kraftigt och extremnivåer nås i indikatorer, vilket då också ofta leder till en snabb rörelse i motsatt riktning i en jämviktspendling.
Varför det blir så är helt enkelt för att det blir en utmattningsrörelse och att kursen har rört sig för kraftigt i ena riktningen. Det svåra är förstås att avgöra just när en sådan utmattningsrörelse sker, men det finns hjälpmedel som jag visat i flera inlägg. Det brukar förespråkas att man ska följa trenden och det håller jag till stor del med om, men det finns alltid lägen där det kan löna sig att gå emot och speciellt om det då sker i riktning med en ännu längre trend.
Ett annat sätt, än genom ren teknisk analys, att ha koll på när börsen har överreagerat är att mäta marknadens sentiment. Sentiment kan beskrivas som en grupp aktörers känslor och attityder inför framtida kursrörelser och det mäts ofta genom att tillfråga en grupp om de är "bullish" eller "bearish" till börsen i ett visst tidsperspektiv. Det är långt ifrån ett perfekt verktyg, men kan fungera bra som komplement till andra faktorer (oavsett om det är teknisk eller fundamental analys).
I USA finns det sedan lång tid tillbaka ett antal olika "sentimentmätningar" och beroende på vilka det är som tillfrågas går det att göra lite olika tolkningar. En av de mest använda tolkningar är dock att de går att använda ur ett "contrarian"-perspektiv. Det innebär helt enkelt att man gör tvärtom den stora massan eftersom de anses agera känslomässigt och ofta irrationellt. Om man utgår från att en contrarian-strategi fungerar (vilket det historiskt ofta gjort) så innebär det t.ex. att man generellt bör vara försiktig med att köpa då sentimentet blir för "bullish". Tvärtom gäller att man istället bör köpa när sentimentet blir för "bearish". Varför det fungerar på det här viset tror jag till stor del hänger ihop med att den större gruppen fokuserar för mycket på det aktuella flödet av nyheter och statistik och svarar utifrån en överdriven pessimism eller optimism. Jag kommer återkomma till det i ett senare inlägg.
Två kända sentimentsmätningar i USA är Investor´s Intelligence som tillfrågar nyhetsredaktörer om deras syn på börsen samt AAII (American Association of Individual Investors). Bägge dessa har en bra träffsäkerhet och höga nivåer "bulls" eller "bears" sammanfaller ofta rätt väl med marknadsvändningar, oavsett om de är tillfälliga eller inte. Bägge dessa har den senaste tiden nått höga nivåer "bearish" sentiment vilket innebär att en övervägande del är negativt inställda till börsen.
Jag har själv genomfört en lite enklare sentimentsundersökning som jag tänkte visa här. Den är genomförd på Aktieguiden, ett aktieforum jag starkt rekommenderar.
"OMXS30 är nu cirka +20% sedan årslägsta (intraday) den 27 oktober. Tror du att detta är en hållbar botten som inte kommer underskridas på minst 1 år?"
Svaren blev enligt följande:
42 procent svarade "Absolut inte", 41 procent svarade "Tveksamt" medan 17% svarade "Ja, högst troligt". En stor andel är alltså skeptiska till att en botten är satt för det närmsta året. Det går förstås att formulera frågan på olika sätt, så det här ska inte ses som någon exakt vetenskap. Vilken grupp som får rätt är heller inte det viktiga utan främst ville jag testa min tes att sentimentet just nu är väldigt "bearish", vilket är positivt utifrån ett contrarian-perspektiv. Just den här lilla undersökningen kan ju dock visa sig vara leading och att börsen kommer notera en lägre botten under nästa år...
Som sammanfattning kan nämnas att Warren Buffett och andra kända personer använder sig av detta, men kanske på ett annat sätt. Det kan enkelt beskrivas av ett välkänt Buffett-citat.
"Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful"
onsdag 10 december 2008
Sentiment och psykologi
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 11:53
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tackar för trevlig och mycket informativ läsning!
SvaraRadera// Ian
Intressant inlägg idag evli!
SvaraRaderaTas detta med contrarian upp i boken Edge?
Tiberg: Näe, det behandlas inte i Edge. Däremot nämns det några korta exempel på aktörernas beteende och hur vissa av de t.ex. kan förklara varför anpassningen till ny information inte alltid är omedelbar.
SvaraRaderaDu skulle allt vilja se mina breddindikatorer va?
SvaraRaderahör av Dig om det är nåt! ring el maila.
SvaraRadera