torsdag 4 december 2008

OMXS30 4 december


Index fortsätter att handlas i en konsolidering men de positiva signalerna fortsätter än så länge att vara i spel. På ett liknande sätt som MACD divergerade under november-nedgången så har det nu även blivit en lite mindre divergens då den senaste dippen till 595 inte bekräftades. Index tappade mer än 50% av sin upprörelse i början av veckan, men MACD vände knappt ner vilket ofta visar på en styrka och att en ny uppgångsfas är på gång.

Viktigt nu är dock att det börjar dra på uppåt igen och bryter upp över 645. Det ser fortfarande ut som att 700-nivån kan nås och det kan då dra sig ända upp mot 800-nivån. Det får inte tappa fart nu och skulle det dra sig ner mot 590-600 igen så utspelar sig scenariot inte som tänkt och då kan det vara bättre att stå vid sidan och avvakta klarare signaler. Onsdagens stapel innebar att en "hanging man" bildades, vilket kan tyda på en ny dipp om det bekräftas med nedgång under torsdagsförmiddagen (jämför stapeln från förra veckan).

16 kommentarer:

  1. Kan du förklara en "hanging man" för oss som inte vet vad det är :)

    SvaraRadera
  2. Här har du en länk med förklaring (på engelska)

    SvaraRadera
  3. Sorry, här är länken:
    http://www.investopedia.com/terms/h/hangingman.asp?viewed=1

    SvaraRadera
  4. Ursäkta, jag missade att få med länk till förklaring av "hanging man". Det är alltså en viss typ av stapel sett i en candlestick-graf. Länken ovan ger en bra förklaring.

    SvaraRadera
  5. Gårdagens "hanging man" ser jag dock som överspelad nu i och med att det drog upp nu vid öppning och tog ut gårdagens högsta.

    SvaraRadera
  6. Hanging man? Är det efter stoppen är tagen?

    Fattar ingenting!!

    SvaraRadera
  7. Ser ut att bli en rätt bearish reversal idag, kan nog tyvärr bli en ny dipp ned närmsta dagarna.

    SvaraRadera
  8. Har nu några nivåer som kan vara intressanta att bevaka nu när vi kanske inlett en rekyl ner?

    SvaraRadera
  9. Har nu några nivåer som kan vara intressanta att bevaka nu när vi kanske inlett en rekyl ner?

    SvaraRadera
  10. Tack för en bra blogg!

    Vad är dina funderingar inför 2009? Kommer det en mer stabil uppgång med start från sommaren 09? Är det troligt att vi får se ytterliagre fall på 20-40% från dagens nivåer innan det vänder?

    Tacksam för svar!

    SvaraRadera
  11. Nu är jag i.o.f.s inte bloggaren, men ytterligare 20-40% ner kommer det att bli helt klart om man tittar på fundamenta (TA i all ära)

    SvaraRadera
  12. Hur kan du se från fundamenta att det blir så stor nedgång?

    SvaraRadera
  13. Skojar du?? läs nyheterna, kolla siffror från USA, dom små rallyna har varit med extremt låga volymer.

    SvaraRadera
  14. Jag skulle inte kalla de volymer för extrem låga. Dessutom har volymen ökat de senaste dagarna när S&P, Nasdaq Comp och DJ har klättrat uppåt. Jag är rädd att vi tolkar också nyheterna på olika sätt.

    SvaraRadera
  15. Freddie: De senaste veckorna har jag riktat in mig på en kraftig uppgång och det kommer innebära att åtminstone starten av 2009 bör bli positiv. Jag ser faktiskt möjligheten att det här kan vara en större botten, men man får ta ett steg i taget. Troligtvis kommer ett nytt bra kortningsläge under våren och då får man se lite hur den nedgångsfasen ser ut.

    Det ser helt klart rimligt ut att det kan bli tal om 400 för OMX framöver, men just nu är det alltså inte läge att spekulera på ett sådant scenario utan det får man ta längre fram. Jag kommer nog om ett tag skriva ett inlägg med lite fler funderingar inför 2009.

    SvaraRadera
  16. Tack för ditt svar!

    Skönt att få mina egna gissningar styrkta. Jag tror att december slutar på +10%, den positiva trenden fortsätter under jan/feb med yterligare + 10/15%, men att det sen finns risk för en rejäl, och sista?, nedgång.

    SvaraRadera