fredag 19 december 2008

Guldet i början av en bear market?


Det var ett bra tag sedan jag skrev något om guldet och främst beror det nog på att jag haft svårigheter att tolka läget. Rent fundamentalt är det ganska lätt att argumentera för att guldet borde sticka iväg uppåt rätt kraftigt med tanke på att räntan sänkts till nära 0 vilket kan driva upp inflationen framöver. Vad vi har sett senaste månaderna är dock det omvända då inflationen fallit och det istället verkar finnas risk för deflation. Det finns olika uppfattningar om det så vi får helt enkelt se.

När jag däremot tittar rent tekniskt på guldet så ser jag stor risk för att priset nu håller på att toppa och är i början av en bear market. Årets topp sattes i mars i år och det har sedan dess successivt bildats lägre toppar och bottnar. Just nu är priset uppe kring sitt 200-dagars medelvärde (MA200) och ofta ser det ut så här innan en kraftigare nedgång är på gång. Sedan ett tag tillbaka trendar MA200 nedåt och pekar alltså ut trenden som nedåtriktad och det är då vanligt att det blir en sista push upp för att stämma av medelvärdet underifrån.

Guldet ser alltså inte särskilt fördelaktigt ut för ett köp i dagsläget och snarare är det intressant med en kort position. I första hand är siktet inställt på att senaste botten vid $680 ska testas, men det kan bli mer än så längre fram. Skulle priset istället hålla sig uppe någorlunda och vända upp MA200 så är scenariot överspelat, men i dagsläget pekar sannolikheten på fallande guldpris.

12 kommentarer:

  1. instämmer helt på den analysen.
    Köpte lite guld björnar igår. En dipp ner nu, sedan kan man fundera på köp igen.

    SvaraRadera
  2. Horzn BP Com Gold Bull
    Horzn BP Com Gold Bear

    Köper jag på avanza.
    De finns på den kanadensiska börsen.

    SvaraRadera
  3. Om man vill investera i guld, vilken fond/aktie anser ni foeljer guld priset baest?

    SvaraRadera
  4. Snarare en fortsättning på dess bull-market. Att titta tillbaka på endast 2006 för metaller är inte riktigt relevant.

    http://2.bp.blogspot.com/_7-WkH0t7syM/SS0dim3oRZI/AAAAAAAAAUU/AceiTrMBE4I/s1600-h/Guld.vecka.bmp

    http://ta-debatt.blogspot.com/2008/11/guldet-p-vg-upp-igen.html

    SvaraRadera
  5. Det finns även gott om guld-warranter, dvs säljwarranter är intressanta i detta fall. Ser löptider på ett år eller mer handlas

    SvaraRadera
  6. "Snarare en fortsättning på dess bull-market. Att titta tillbaka på endast 2006 för metaller är inte riktigt relevant."

    Jag är medveten om den längre trenden och har visat den i tidigare inlägg. Vad som skiljer nu är att MA200 vänt nedåt vilket inte har skett tidigare under hela den långa uppgången. Det kan mycket väl bli så att det vänder upp igen, men just nu ser det inte särskilt positivt ut som jag ser det.

    SvaraRadera
  7. "Vad som skiljer nu är att MA200 vänt nedåt vilket inte har skett tidigare under hela den långa uppgången"

    Man kan också sen en antydan till mindre häftiga svängningar och den korta trenden är upp.

    Ok, jag förstår din kalkyl. Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  8. Jag har en fråga, eller snarare 2:

    Är en fallande trend lika med en bear market?

    Är en stigande trend lika med en bull market?

    Nu kommer julen på BRED front!

    SvaraRadera
  9. Det finns nog lite olika definitioner på vad som är en bull- respektive bearmarket. En rätt accepterad definition är att det är en bearmarket ifall det faller 20% eller mer på några månaders tid. Fast med den definitionen så är det en bearmarket rätt ofta...

    För egen del är en exakt definition på det inte så viktigt. Det är snarare riktningen (fallande trend) som är viktig och då får man väl kalla det vad man vill.

    God jul spear!

    SvaraRadera
  10. Vill bara önska god jul och tack för ett antal genomarbetade inlägg som satt igång det egna hjärnkontoret.

    SvaraRadera