torsdag 15 maj 2008

Toppkänning


Nu börjar flera index se ut att färdigbilda toppformationer som är starten på en rekyl eller mer troligt nästa större nedgång. Amerikanska S&P 500-index får fungera som ett exempel, men flera andra index ser likartade ut. De amerikanska börserna drog upp en del från start igår efter statistik som visade på lägre inflation än väntat. Mot stängning fick man lite kalla fötter och det blev reversalstaplar i dagsgrafen. I MACD-indikatorn kan man tydligt se att det inte finns mycket till kraft i uppgången som startade i måndags. Det ska dock påpekas att den korta upptrenden fortfarande är intakt, men etablering under veckans lägsta är en första signal om trendbrott.

När det gäller Nasdaq och japanska Nikkei så har de bägge indexen noterat en högre topp än den som sattes för någon vecka sedan, men även där visar MACD svaghet och en tydlig divergens. De flesta index har nu haft en rekyl på ca. 2 månader och är uppe vid eller nära sina fallande 200-dagars medelvärden. Även OMXS30-index ser ut ungefär som S&P 500 och följer dessutom säsongsmönstret väldigt väl. Även om det kan studsa runt lite på dessa nivåer något längre så räknar jag med en större topp från nu och ca. 2 veckor framöver.

6 kommentarer:

  1. Om jag förstår dig rätt så kommer vi att tuffa på mot nya höjder inom 2 veckor. Menar du nya höjder utan att först rekylera under OMXS 1000? Tycker mig se en rekyl ned först vara i antågande innan nya tag mot nya höjder. Vad är din mening om det?

    / Micke

    SvaraRadera
  2. Njae, det mesta pekar alltså på en topp någon gång mellan nu och ca. 2 veckor framöver. Om det blir imorgon eller om 1 eller 2 veckor återstår att se, men längre än maj ut tror jag inte uppgången håller i sig. Jag tror max OMX har 2-3% kvar på uppsidan om ens det.

    SvaraRadera
  3. Hej, i grafen ser det ut som att det kan gå 60 punkter till. Vad får dig att tro att detta inte ska ske?

    SvaraRadera
  4. Just i grafen över S&P så ser det förstås inte helt dumt ut om det fortsätter inom trendkanalen upp och då kan det gå 60 punkter till. Dock är det rätt tunga motstånd runt dessa nivåer i USA samtidigt som divergenser smugit sig in och uppgången tappat fart. Divergenserna är i och för sig bara tidigare varningssignaler, de har en tendens att ibland bara försvinna när det tar fart igen.

    Framför allt är det OMX jag koncentrerar mig på och det kan förstås fortsätta högre upp, men även där börjar uppgången se tveksam ut. Sedan pekar säsongsmönstret på en försvagning inom kort.

    Det finns förstås saker som talar för ytterligare uppgång, men jag försöker göra en sammanvägd bedömning och då lutar det fortfarande över en hel del på att en nedgång är på gång.

    SvaraRadera
  5. En sak till. Man tror ofta att när en aktie/index bryter upp till en ny högstanivå, på t.ex. 20 dagar eller 50 dagar, så är det positivt. På kort sikt är det inte så då det istället ofta leder till en rekyl i motsatt riktning. Allt för att så många som möjligt ska bli lurade i marknaden :)

    SvaraRadera
  6. Nu vill vi se en ny TA på Ericsson i och med brytningen av motståndet! :)

    SvaraRadera