onsdag 7 maj 2008

Avkastning per veckodag del 2


I föregående inlägg visade jag hur de olika veckodagarna har avkastat i snitt under den här nedgången. Här kommer lite mer statistik och nu fokuserar jag på hur det har sett ut sedan november fram till nu. Tittar man på torsdagar som varit klart sämst så har det bara varit plusnoteringar 25% av torsdagarna. Enbart torsdagarna har totalt gett en nedgång på -16,7% vilket är nästan lika mycket som alla dagar sammanräknat.

En idé är då att man tar säljpositioner i OMX, men fokuserar på de dagar som faktiskt går sämst. Ett exempel är att man tar en säljposition vid onsdagens stängning och sedan behåller den fram till fredagens stängning. En sådan strategi har det senaste halvåret gett vinst i 68% av fallen med en snittvinst på +0,73%. Träffsäkerheten är riktigt bra, däremot kanske snittvinsten inte låter så imponerande. Då ska man tänka på att det är per vecka så ihopräknat på en genomsnittlig månad ger det en vinst på +2,92% vilket är riktigt bra. Den ackumulerade vinsten hamnar på +21,1% vilket är något mer än om man legat i säljposition alla dagar senaste halvåret. Det är också väldigt bra med tanke på att man då varit inne i marknaden under 40% av tiden.

Grafen visar avkastningskurvan för den här strategin, det är dock räknat från julitoppen för att visa att mönstret verkade starta redan då (vid punkt 15 är november då trenden vände ned). Jag har inte testat hur det har sett ut under de senaste årens bullmarket, men i boken "Edge" av Johnny Torssell och Peter Nilsson, finns statistik som visar att börsen i snitt gått lite bättre på måndagar och fredagar de senaste 20 åren. Det verkar därmed finnas skillnader där det är helt omvänt under nedgångar. Det kan eventuellt innebära att fredagar och måndagar faktiskt är ännu starkare än övriga dagar, om man tittar under enbart uppgångsperioder men det får bli ett test vid senare tillfälle.

Som man kan se har strategin inte fungerat så bra de senaste veckorna och har gett tillbaka en del av avkastningen. Röd linje är ett 10-perioders glidande medelvärde på avkastningskurvan. Kanske är det dags för strategin att ta fart upp nu igen, men det hänger nog på om nedtrenden återupptas eller inte.

4 kommentarer:

  1. TOPPEN! att du delger oss denna info: kanon! m.v.h

    SvaraRadera
  2. Du vill verkligen inte ha upp börsen.

    SvaraRadera
  3. spear: För mig spelar det ingen direkt roll om det drar upp eller vänder ner igen. Jag har inga positioner alls för tillfället och har inte haft det den senaste månaden. Dessutom bryr sig marknaden inte om vad jag vill eller tycker, den gör som den vill ändå :)

    Men jag kan ju inte blunda för de saker som talar för att det ska ned ytterligare, eller? Det finns positiva saker som talar för att det kan fortsätta upp, men än så länge väger de inte tillräckligt tungt. Har du en annan uppfattning?

    SvaraRadera
  4. Det var ett skämt. Läser Du inte AG?

    SvaraRadera