söndag 4 maj 2008

Säsongsmönster maj-oktober del 1


Nu har vi lämnat bakom oss ett halvår med svaga kurser och det är dags att kika närmare på nästa sexmånadersperiod, maj-oktober. Det finns ett talesätt som lyder "sell in may and go away" och det brukar förstås nämnas en del vid denna tiden på året. En del tycker det är rent trams och en del andra vet nog inte alls vad de ska tro. Det bästa sättet är förstås att helt enkelt titta på fakta och studera om det ligger något bakom uttrycket.

I bifogad graf ses hur utvecklingen har varit för den perioden år för år sedan 1984. Det ser kanske inte så dåligt ut trots lite blandat utfall. Faktiskt har perioden slutat med plus 58% av gångerna, men däremot är snittvinsten ynka +1%. Det kan jämföras med november-april som gett vinst 79% av gångerna med en snittvinst på +14,7%. I kommande inlägg ska jag granska sommarmånaderna närmre och se om man kan finna lite ledtrådar inför årets upplaga.

Dessa säsongsmönster är bland de tydligaste som finns på börsen, men därmed inte sagt att det är helt enkelt att använda sig av vid handel på börsen. T.ex. har det påpekats att sommarmånaderna har gått väldigt bra de senaste åren och mönstret kanske därför spelat ut sin roll. Det tror jag knappast, istället behöver man studera det närmre och försöka bena ut när sommarmånaderna går starkt och när de går svagt. Här har jag lite idéer som jag kommer återkomma till senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar