torsdag 22 maj 2008

Presidentvalscykel


Det amerikanska presidentvalet brukar dra till sig stort intresse och så blir det nog även detta år. I grafen syns hur snittrörelsen i Dow Jones brukar se ut beroende på vilket år det är. Längst till vänster är alltså själva valåret, som vi är inne i nu, och det brukar leda till uppgångar under andra halvåret. Året efter valet (post-election) brukar vara rätt starkt medan börsen däremot tar en paus ytterligare ett år efter (midterm). Sedan stiger det kraftigt under året före nästa valår (pre-election). Detta är en säsongsgraf som är beräknad på perioden 1900-2000, givetvis ser det inte ut så här under varje presidentvalscykel.

Det finns en del möjliga förklaringar till att det t.ex. stiger kraftigt året innan valår. De styrande använder då finanspolitiska medel för att stimulera ekonomin för att göra sig populära bland allmänheten och bli återvalda. Under valår går man ut med en mängd olika löften vilket så klart har psykologisk påverkan och i sin tur får det genomslag på börsen. Året efter val är optimismen hög då det ska genomföras mycket av det som utlovades inför valet. Året därefter inser man att det inte blivit riktigt som man trodde samtidigt som den sittande makten kanske inte fokuserar lika mycket på ekonomin som de borde. Förtroendet och framtidstron är här som lägst och det påverkar då investeringar.

Intressant att notera att mönstret faktiskt stämde rätt väl under förra året (i USA) och även så här långt i år. Jag tror trots det att det kan bli fortsatta nedgångar under sommaren vilket gör att uppgången under valår isåfall startar lite försenat i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar