onsdag 19 mars 2008

Marknadsläget

Marknaden hoppar mellan hopp och förtvivlan just nu verkar det som. Ner kraftigt i måndags för att återta nästan hela nedgången dagen därpå. I USA var det en av de kraftigaste uppdagarna på många år och man kunde nästan börja ana att en botten var satt. Efter kvällens utveckling börjar nog marknaden tvivla igen. Jag ser hittills inget som indikerar att en botten är satt och inväntar fortsatt lägre kurser. Måndagens nedgång skedde under normalvolym och ingen panik överhuvudtaget. Det kan förstås vända trots det, men risken för att rallyn blir kortlivade är då högre. Mycket rykten fram och tillbaka i finanssektorn, jag ser det som troligt med fler negativa nyheter närmsta veckorna.

Idag vinstvarnade SonyEricsson och Deutsche Telekom. Den här utvecklingen bekräftar delvis den börsnedgång vi är inne i, företagen börjar nu få det tuffare och levererar lägre vinster. Under hela nedgången så har det hörts kommentarer kring den starka konjunkturen och att företagen fortsätter leverera. Ja, fast nu verkar vi vara vid en punkt då det börjat plana ut och vända neråt i vinstkurvorna och det är precis det som börsen har diskonterat sedan i somras. Min gissning är att vi kommer få se fler vinstvarningar under våren, frågan är om inte något/några av de svenska verkstadsbolagen sällar sig till den skaran snart.

2 kommentarer:

  1. Tack för en mkt bra blogg.
    Dagens marknad bjuder onekligen på en del trading-möjligheter.

    Blev sugen på att plocka in lite AZN igår men hade serious doubts om USA så jag avstod. Återstår att se om den blir helt avkopplad från indexrörelser som den blev -02-03.

    SvaraRadera
  2. Olle: Ja, det sker ju rätt stora rörelser bara på en dag i en sån här marknad. Precis som du säger angående AZN, när den börjar uppvisa att den bryter sig loss från index så blir den nog bra. Börjar visa lite tendenser till det nu, men får se hur det ser ut om några veckor.

    SvaraRadera