söndag 16 mars 2008

Banker i kris

I fredags framkom det att investmentbanken Bear Stearns hamnat i akuta likviditetsproblem under de senaste 24 timmarna. Så sent som några dagar innan hade VD:n sagt att det inte var några problem, vilket säkert var sant då. Läget försämrades alltså på bara några få dagar, vilket rätt väl visar att det är turbulent på kreditmarknaden. Nu gick JP Morgan och Fed in och hjälper till, antagligen för att försöka undvika en kedjereaktion av ännu värre problem. Bear Stearns aktie rasade 47% i fredags.

Det finns nog en rätt stor risk att det är fler företag som får problem under veckan. Det pratas bland annat om Lehman Brothers som var en av de finansaktier som trycktes ner mest i fredags, vid sidan av Bear Stearns. Tydligen var det även en ökande volym i säljoptioner med målnivåer en bra bit ner, vilket visar att en del satsar på en katastrof för Lehman inom kort. Noterbart är att detsamma skedde i Bear Stearns där en större volym säljoptioner handlades tidigare under veckan. Grymt bra tajming som gav en enorm avkastning på bara några få dagar. Blir det likadant nu så kanske vi får se även Lehman halveras närmsta två veckorna. Detta kommer då förstås få efterverkningar på hela börsen.

Ovanstående är mest lite kuriosa, men visar ändå tydligt att det är extra hög risk på marknaden just nu (min bedömning) och det nog är läge att stå vid sidan av (vilket det varit flera månader). Det är först i efterhand vi kommer veta om det här är en tillfällig svacka på några månader eller om det utvecklar sig till något värre. Själv tar jag det säkra före det osäkra och avvaktar utvecklingen. När det vänder så har vi troligtvis en uppgång under flera år att se fram emot, då spelar det inte så stor roll om man missar början.

Min känsla är att en minikrasch står och lurar runt hörnet när som helst. Federal Reserve använder de medel de kan för att hjälpa marknaden, men börsnedgångar har alltid skett och kommer alltid ske ändå. Flera banker kommer med rapport under veckan och på tisdag kväll får vi veta vad Fed beslutar göra med räntan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar