fredag 28 mars 2008

Kraftiga minusdagar


I förra inlägget visade jag statistik hur OMX i snitt rör sig efter en kraftig plusdag (mer än +4%). Som jämförelse kommer här statistik om det istället är en minusdag på mer än -4%. Det har skett 56 gånger sedan 1984, senast förra måndagen.
I bifogad graf ses ackumulerad (snitt)utveckling dag 1-20 efter en sådan dag. Precis som med kraftiga uppdagar så sker dessa ofta under nedtrender då volatiliten är högre. Precis som med plusdagar så verkar det som man ska agera omvänt även på minusdagar.

Över hela perioden dag 1 till 20 får man en positiv avkastning så rejäla minusdagar tenderar att markera en kortsiktig urblåsning varpå marknaden vänder upp. Redan efter 4 dagar hamnar man på en snittavkastning på +2%, träffsäkerheten är 65%. Det är mycket bra siffror på endast 4 dagar och mycket högre än en slumpvis utvald period. Nackdelen är dock att volatiliten som sagt är stor vid dessa tillfällen vilket innebär att spridningen på resultaten är stor. T.ex. är bästa utfall +19,6% medan sämsta är -10,4%.

Är man kortsiktig trader verkar det i alla fall vettigt att hålla sådana här dagar under uppsikt och leta entry för köppositioner, på några dagars sikt. Den 17/3 var senaste dagen som stängde mer än -4% och det markerade då slutet på en tids nedgång. Efter 4 dagar hade OMX gått upp +5% utan att ha varit nere på lägre nivåer överhuvudtaget.

2 kommentarer:

  1. Tjena Stefan. Intressanta tester! Är det alltså i Vikingen som du filtrerar ut kursdata från en längre period, vilka uppfyller (i detta fall) vissa avkastningskriterier?

    Såna här tester är typiska C-uppsatsämnen om du tänkte läsa finans sen!

    /Jesper H

    SvaraRadera
  2. Jesper: Ja, kursdatan är från Vikingen (fast går ju förstås bra med vilket program eller kursdata som helst), men sedan har jag filtrerat ut i Excel enligt de kriterier jag är ute efter. Finns ju förstås en del program som kan fixa det lite mer automatiskt,m en har inte satt mig in så mycket i det än så länge.

    Det finns mängder av olika mönster och anomalier i marknaden som man kan utnyttja i trading. En bra grund är då att ta fram statistik för hur börsen beter sig när specifika kriterier är uppfyllda och sedan bygga vidare på det.

    SvaraRadera