Jag tycker nog Mexikos Bolsa-index förtjänar ett helt eget inlägg. Det ligger steget efter Brasiliens Bovespa-index och har alltså inte brutit upp ännu. Runt 32-33.000 är den viktiga nivån och det ser upplagt ut för att bryta upp och sätta nytt ATH även där. Det jag gillar med hur index ser ut är att det har försökt bryta upp flera gånger tidigare och senast var i april. Därefter har det rekylerat något men håller sig strax under för att samla kraft. Hade det brutit upp direkt i april hade det troligt varit en ökad risk att det fallit tillbaka ned igen då det redan gått starkt under flera månader innan. Indikatorn längst ner är Bollinger Band Width som visar på att volatiliteten har sjunkit rejält på sistone så en större rörelse är trolig att vänta.
Det finns tyvärr inga vanliga renodlade Mexiko-fonder. En fond som har en bra mix är däremot Handelsbanken Latinamerika där Mexiko är 30% av innehavet och Brasilien 59%, resterande fördelat på några andra länder. Det finns även en ETF, iShares MSCI Mexico Index Fund med ticker EWW som kan vara intressant där man får exponering enbart mot Mexiko.
torsdag 29 maj 2008
Mexiko köpcase
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 07:59 0 kommentarer
onsdag 28 maj 2008
Brasilien köpcase
Brasilien och Latinamerika har gått starkt i år och står emot nedgången i USA/Europa/Asien väldigt bra. Brasilien ligger i en stabil trendkanal sedan 2004 och rekyler ned är bra köplägen. För några veckor sedan fick Brasilien höjt kreditbetyg av S&P vilket gör att fler utländska investerare dras till landet. I samband med det så bröt Bovespa-index upp rejält och noterade ny ATH. Det höjda kreditbetyget gav därmed en rejäl köpsignal och jag tror det kommer medföra att Brasilien fortsätter outperforma under de kommande månaderna.
Kortsiktigt är index mitt inne i en nedrekyl och hur långt den går är omöjligt att veta. Det går dock att se som en möjlig avstämning av det tidigare uppbrottet så ned mot 66.000 kan det gå utan problem. Strax under där möter även 200-dagars glidande medelvärde upp så etablering under där så faller hela scenariot. En idé är att köpa in sig i omgångar mellan 66.000-70.000 med sikte på 80.000 senare i år, vilket ger en potential på runt +15% från dagens nivå.
Det finns en del fonder (även i PPM) om man är intresserad av att investera i Brasilien. Ett alternativ är en Latinamerikafond vilket ofta ger exponering även mot Mexiko och Argentina. Mexiko tycker jag också ser väldigt bra ut och befinner sig i ett läge som Brasilien gjorde i april, alltså strax under ATH och samlar kraft inför att bryta upp.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 08:27 0 kommentarer
tisdag 27 maj 2008
OMXS30 28/5
OMX har fallit tillbaka en del sedan toppen vid 1037 som skedde under divergens. Jag ser fortsatt 990 som en viktig nivå som fungerat som stöd och motstånd upprepade gånger nu. Eftersom den nivån fortfarande håller och 50-dagars glidande medelvärde trendar uppåt så är det korta trenden uppåt. Nedgången sedan toppen ser dessutom rätt tveksam och lite kilaktig ut. Det är dessutom runt ett månadsskifte vilket ofta ger lite extra stöd, så det blir nog ett nytt försök på uppsidan närmsta dagarna. Jag kommer leta ett bra säljläge närmsta veckan, lite beroende på hur det utvecklar sig. En uppgång mot 1010-20 och ny vändning ned skulle se bra ut, över 1020 blir det nog ny topp uppåt 1040-50.
Kan även vara värt att notera att det gap jag tidigare nämnt som ligger kring 970-980 nästan täpptes idag. Det kommer med stor sannolikhet täppas helt inom kort. Sådana gap i OMX är träffsäkra enligt min mening och fungerar som en magnet. Tyvärr är det svårt att veta när och hur långt index drar från gapet innan det vänder tillbaka. Under 980-990 närmsta tiden så bör en stor topp vara bekräftad och då är det sikte på nya bottennivåer som gäller. Den längre trenden är fortsatt nedåt och då är det precis vid såna här rekyler upp man bör leta säljlägen.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 21:41 3 kommentarer
söndag 25 maj 2008
OMXS30 omsättning 26/5
Ja det blev en topp till slut som den svaga volymutvecklingen indikerade. Däremot ser det heller inte ut att vara något större tryck i nedgången så här långt. I första hand tänker jag mig dock att man använder den här grafen för att se trender i volymen och divergenser mot prisutvecklingen. Ett par dagars nedgång direkt efter en topp säger nog inte så mycket. Fortsätter det vara låg volym medan index går ned ytterligare kan det däremot vara en signal om att det enbart rör sig om en nedrekyl och en ny våg uppåt är att vänta. Dessutom blir det intressant att se om det ger några ledtrådar vid nästa större botten, så som skedde vid marsbotten jämfört med januari (vilket jag tyvärr uppmärksammade först i efterhand).
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 18:04 0 kommentarer
Världsindex översikt vecka 22
Flera av indexen bildade Key Reversals i veckografen under den gångna veckan. Det gäller OMX, DAX, Dow Jones, S&P och Hang Seng. Japan lyckades hålla sig uppe lite bättre och Ryssland är uppe på fortsatt höga nivåer. Vändningen ned kom vid lämpliga nivåer där starka motstånd mötte upp och det blev misslyckade brott på uppsidan. Veckans high får nu ses som nyckelnivåer i de flesta index. Över där så börjar det nog luta över för ett bullcase, men tills vidare ser det ut som upprekylen som startade för flera månader sedan är slut nu.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 17:29 0 kommentarer
fredag 23 maj 2008
Memorial Day
På måndag 26 maj är börserna i USA stängda då de firar Memorial Day som infaller den sista måndagen i maj månad varje år. Det brukar ofta nämnas att den svenska börsen passar på att köra lite rally medan de amerikanska börserna är stängda. Jag tänkte undersöka det närmre och se om det stämmer och om man isåfall kan utnyttja det vid trading. I grafen ses avkastningen i OMXS30-index per år, dels dagen före USA stänger och dels Memorial Day då de håller stängt.
Handelsdagen före: 61% vinster, snittavkastning 0,29%.
Memorial Day: 56% vinster, snittavkastning 0,16%
Handelsdagen efter: 32% vinster, snittavkastning -0,18%
Det tycks alltså som att dagen före stängt i USA är den bästa dagen. Träffsäkerheten är en bit högre än en slumpvis vald dag på börsen samtidigt som snittavkastningen är nästan dubbelt så hög. Något missvisande blir det dock då man tittar på år 2006 som gav dryga +4% i avkastning och alltså drar upp snittet rejält. Men å andra sidan, plockar man bort den bör man kanske plocka bort 2000-2001 som var lite outsiders på nedsidan och då är man tillbaka runt samma snitt som tidigare. Värt att notera är att dagen efter, när USA öppnar igen, ger en negativ snittavkastning och betydligt fler förluster än vinster.
Jag tycker det här stämmer rätt väl in på mönstret som brukar nämnas i dessa sammanhang. Stockholmsbörsen drar upp redan dagen innan USA stänger och faller sedan tillbaka samma dag de öppnar igen. Det är rätt naturligt, har OMX gått upp så ligger vi före USA och följer de inte efter så får vi rätta in oss i ledet.
Ok, så är detta användbart på något sätt? Kom gärna med idéer och kommentarer.
Mina spontana tankar kommer här:
Det är relativt små dagsavkastningar det handlar om, men tradar man i instrument med hävstång (t.ex. indextermin) kan det vara intressant att utnyttja såna här mönster ändå. En tänkbar idé i det här fallet kan vara att använda sig av ett kortare tidsperspektiv på grafen för att leta entry. Börsen rör ju sig ofta ganska mycket intraday vilket kan bjuda på en del möjligheter. Är det t.ex. dagen före Memorial Day (vilket det är idag fredag) och OMX öppnar ned så är det ett bra läge att leta long entry. Likadant skulle man kunna tänka sig att leta short entry dagen efter Memorial Day ifall OMX öppnar uppåt då det är troligt med en vändning nedåt fram till stängning.
Precis som med så många andra mönster och setups så skiljer det ofta en del beroende på om börstrenden är uppåtriktad eller nedåtriktad. Jag kommer framöver granska ett antal andra helgdagar där USA har stängt för att se om mönstret är liknande.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 08:40 7 kommentarer
Etiketter: Strategitester
torsdag 22 maj 2008
Presidentvalscykel - valår
Här en säsongsgraf över enbart själva valåret vilket vi har i år. Inledningen av året stämde hyfsat med fallande kurser och ev. var de två bottnarna lite tidiga i år (januari och mars istället för februari och maj). Det är i alla fall intressant att notera att det brukar vara en rätt påtaglig styrka på börsen under andra halvåret. I år har vi ett lite knepigt läge med tanke på att den amerikanska ekonomin har bromsat in och börsen inlett en fallande primärtrend. Om jag får tid ska jag studera tidigare lågkonjunkturer och se om det har påverkat börsen under valår.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 17:31 2 kommentarer
Presidentvalscykel
Det amerikanska presidentvalet brukar dra till sig stort intresse och så blir det nog även detta år. I grafen syns hur snittrörelsen i Dow Jones brukar se ut beroende på vilket år det är. Längst till vänster är alltså själva valåret, som vi är inne i nu, och det brukar leda till uppgångar under andra halvåret. Året efter valet (post-election) brukar vara rätt starkt medan börsen däremot tar en paus ytterligare ett år efter (midterm). Sedan stiger det kraftigt under året före nästa valår (pre-election). Detta är en säsongsgraf som är beräknad på perioden 1900-2000, givetvis ser det inte ut så här under varje presidentvalscykel.
Det finns en del möjliga förklaringar till att det t.ex. stiger kraftigt året innan valår. De styrande använder då finanspolitiska medel för att stimulera ekonomin för att göra sig populära bland allmänheten och bli återvalda. Under valår går man ut med en mängd olika löften vilket så klart har psykologisk påverkan och i sin tur får det genomslag på börsen. Året efter val är optimismen hög då det ska genomföras mycket av det som utlovades inför valet. Året därefter inser man att det inte blivit riktigt som man trodde samtidigt som den sittande makten kanske inte fokuserar lika mycket på ekonomin som de borde. Förtroendet och framtidstron är här som lägst och det påverkar då investeringar.
Intressant att notera att mönstret faktiskt stämde rätt väl under förra året (i USA) och även så här långt i år. Jag tror trots det att det kan bli fortsatta nedgångar under sommaren vilket gör att uppgången under valår isåfall startar lite försenat i år.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 14:46 0 kommentarer
onsdag 21 maj 2008
Toppkänning 2
Fortsättning på förra veckans inlägg Toppkänning som nu är ännu mer aktuellt. De flesta index fortsatte upp några dagar och satte nya toppar. Detta skedde dock under tydliga divergenser och senaste två dagarna har det vänt ned och det ser ut som en perfekt avslutningen av upprekylen sedan marsbotten. Det är väldigt vanligt att marknaden avslutar en rörelse genom att sätta en första topp följt av en marginellt högre topp för att snabbt vända ned igen (omvänt för bottnar). På det viset lurar man in aktörer som är långsamma in och inväntar bekräftelser i form av brott av motståndsnivåer eller liknande signaler.
Om detta enbart är en kortare nedrekyl på senaste månadernas uppgång eller om nästa nedgångsvåg har startat återstår att se. I bifogad graf över S&P kan man se att det vände ned vid ett rätt perfekt område där 200-dagars medelvärde träffades samt nacklinje från tidigare toppformation. Dessutom ser hela uppgången lite kilaktig ut vilket normalt sett är en formation som indikerar att det är just en rekyl mot trenden. Just de amerikanska indexen tenderar att inte trenda lika väl som vårt svenska OMX-index och brukar heller inte falla lika mycket i nedgångar. Jag förväntar mig därför en lite mer hackig nedgång i USA till skillnad mot i Sverige där det bör kunna etableras en tydlig nedåtgående trend. Runt 1380 ser jag som lite av en nyckelnivå i S&P nu och det kan nog studsa upp lite innan det bryts. Väl under där är siktet inställt på marsbotten vid strax under 1280 så småningom.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 22:59 1 kommentarer
Olja 21/5
Lägger in en fortsättning på inlägget Oljan toppar. Än så länge har det blivit precis tvärtom och oljan noterar nya rekord nästan varje dag. Vad man tydligt kan se är att upptrenden accelerar och trenden blir brantare och brantare. Det brukar vara ett tecken på en sista spekulationsvåg som helt plötsligt bryts av med en kraftig motreaktion och ett ras. Problemet är att nya högstanivåer lätt nås med tanke på den branta trenden så om det toppar nu vid $130, $140 eller $150 är omöjligt att veta. Att det kommer en kraftigare nedgång (rekyl) känns dock rätt säkert och som jag visade i föregående inlägg är det tidsmässigt dags för det.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 08:31 0 kommentarer
Guld 21/5
I slutet av april lade jag in en graf som pekade mot att guld kunde falla ned mot ca. $800-nivån och därmed upprepa mönstret från 2006. Nu tappade det bara ca. 25 dollar ned till $845 innan det vände upp igen och jag börjar luta åt att det inte blir lägre kurser än så. Guldet blev rejält översålt i samband med sista nedgången och även om 200-dagars medelvärde inte riktigt testades så kommer det nog komma ikapp kursen rätt snart. Just nu brottas kursen med 50-dagars medelvärde som är fallande och som det ser ut nu kommer de båda medelvärdena mötas inom några månader, jämför med hösten 2006. Väl där kommer guldet i ett större perspektiv ha konsoliderat och är redo för nästa våg uppåt över $1000-nivån.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 08:17 0 kommentarer
tisdag 20 maj 2008
OMXS30 20/5
Det återstår att se hur dagen slutar men i nuläget kan man tolka senaste veckornas rörelse som en kilformation med marginellt högre toppar vid upprepade tillfällen. Dessutom har det skett under ökande divergenser och gårdagens nya topp ser riktigt svag ut sett till MACD-indikatorn samt volymutvecklingen. Nu närmar vi oss ett månadsskifte så förmodligen kan det hålla sig runt 1000-1040 de närmsta 2 veckorna, men utvecklingen ser inte särskilt imponerande ut för att tro på högre kurser. Det kan räcka med en större negativ nyhet för att ändra sentimentet och som ger impact på börsutvecklingen flera månader framöver.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 12:17 2 kommentarer
måndag 19 maj 2008
OMXS30 omsättning 19/5
Index har fortsatt sätta ett par nya marginellt högre toppar. Volymen däremot imponerar inte helt och befinner sig i en fallande trend, vilket styrker ett scenario med att en topp håller på att bildas.
Svart kurva är som tidigare OMXS30-index medan gul kurva är volymutvecklingen.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 09:09 0 kommentarer
Världsindex översikt vecka 21
Föregående vecka slutade med plusnoteringar i samtliga index och ett flertal är uppe och försöker besegra sina medelvärden. Ryssland var absolut starkast och sköt upp som en raket till nytt ATH. Efter en snabbkoll där i fredags så ser det ut som en imponerande styrka så ett köp vid nästa rekyl ned kan bli bra. Svenska börsen med OMX är väl den som ser sämst ut egentligen då rekylen bara återtagit en liten del av nedgången sedan förra sommaren och inte orkat upp till medelvärdet ännu. Börjar bli lite vågskål för många index nu. Orkar det upp ytterligare ett tag och medelvärdet vänds upp börjar det väga över för att uppgången till nya toppar är i full fart och att det inte alls handlar om någon rekyl på senaste årets nedgång.
Index som är med i bilden:
USA: Dow Jones och S&P 500
Japan: Nikkei 225
Tyskland: Xetra DAX
Sverige: OMXS30
Hong Kong: Hang Seng
Världsindex: MSCI World Index
Ryssland: RTS
Valutor: SEK/USD
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 08:53 2 kommentarer
Säsongsmönster maj-oktober del 4
I del 3 visade jag hur utvecklingen för OMX har varit de år där vinterhalvåret har slutat minus. Nu när vi har kommit en bit in i maj är det intressant att se hur årets utveckling ser ut jämfört med tidigare tillfällen. Röd kurva är ett snitt av de 4 tidigare årens maj-oktober period då föregående vinterhalvår slutat minus. Svart kurva är inledningen av maj-oktober perioden i år och hittills har det följt snittutvecklingen rätt väl. År 1990 skiljer ut sig en del då det drog upp +20% under maj-juli innan det vände ned, medan de övriga 3 åren innebar upp under maj för att sedan vika ner.
Följer årets utveckling snittet så bör det alltså hålla sig runt nivåer på 1000-1030 i 1-2 veckor till och sedan en rejäl nedgång under flera månader. Det innebär alltså en potential stor topp vid dessa nivåer och den kan vara klar när som helst nu.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 08:32 0 kommentarer
torsdag 15 maj 2008
Toppkänning
Nu börjar flera index se ut att färdigbilda toppformationer som är starten på en rekyl eller mer troligt nästa större nedgång. Amerikanska S&P 500-index får fungera som ett exempel, men flera andra index ser likartade ut. De amerikanska börserna drog upp en del från start igår efter statistik som visade på lägre inflation än väntat. Mot stängning fick man lite kalla fötter och det blev reversalstaplar i dagsgrafen. I MACD-indikatorn kan man tydligt se att det inte finns mycket till kraft i uppgången som startade i måndags. Det ska dock påpekas att den korta upptrenden fortfarande är intakt, men etablering under veckans lägsta är en första signal om trendbrott.
När det gäller Nasdaq och japanska Nikkei så har de bägge indexen noterat en högre topp än den som sattes för någon vecka sedan, men även där visar MACD svaghet och en tydlig divergens. De flesta index har nu haft en rekyl på ca. 2 månader och är uppe vid eller nära sina fallande 200-dagars medelvärden. Även OMXS30-index ser ut ungefär som S&P 500 och följer dessutom säsongsmönstret väldigt väl. Även om det kan studsa runt lite på dessa nivåer något längre så räknar jag med en större topp från nu och ca. 2 veckor framöver.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 08:47 6 kommentarer
onsdag 14 maj 2008
Avkastning per veckodag del 3
I del 1 av denna serie av inlägg visade jag en graf över snittavkastningen per veckodag sedan toppen förra sommaren. Jag kompletterar här med en graf som visar den ackumulerade avkastningen per veckodag under samma period (fram till 9 maj). Det är en rätt anmärkningsvärd skillnad mellan de olika dagarna och då främst att torsdagar och fredagar har varit så dåliga. En strategi där man tar säljposition under de dagarna varje vecka redogjorde jag för i del 2. Under de senaste veckorna har strategin fungerat sämre, men efter den gångna veckan tog det fart upp igen då torsdag-fredag slutade med en nedgång på -1,6%. Det ska bli intressant att se hur strategin kommer prestera de närmsta månaderna.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 08:55 0 kommentarer
Etiketter: OMXS30, Strategitester
tisdag 13 maj 2008
Ericsson
Ericsson fick rejäl fart vid senaste rapporten. Främst berodde det antagligen på väldigt låga förväntningar och en redan nedkörd aktiekurs. Faktum kvarstår dock att det blev en rejäl uppgång under hög volym och det i sig ger en slags trigger. Anledningen är helt enkelt att marknaden börjar omvärdera aktien och börjar förvänta sig fler bra nyheter framöver och köper därmed upp kursen.
Nackdelen i detta läget är att det blev ett väldigt stort gap på rapportdagen. Man kan ju förstås titta på gapet som blev i oktober förra året och då fortsatte aktien falla utan att försöka täppa till det. Skillnaden är att då började trenden gå över till fallande och gapet var i riktningen med trenden. Nu skedde gapet mot den fallande trenden och då är det större chans att det blir ett försök att täppa till det. En tumregel man kan använda vid större gap är att åtminstone halva gapet försöker täppas till. Det kan bero på att gapet fungerar som en magnet och drar till sig kursen, men med tanke på att det ofta kommit en positiv nyhet så blir köparna ivriga och köper upp aktien igen innan det hinner bli en hel gaptäppning.
Aktien har ett tydligt motstånd vid 15,80:- och det behövs nog en väldigt positiv börs för att det ska tas ut ordentligt närmsta tiden. Jag ser det som mer troligt att det bör tappa ned mot ca. 13,50:- de närmsta veckorna. I övrigt tycker jag aktien känns rätt svåranalyserad i nuläget. Får vi se en rörelse mellan 13-15 under några veckor så börjar dock en tydlig bottenformation bildas och då kan det bli ett riktigt intressant läge.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 08:51 0 kommentarer
Etiketter: Aktier
måndag 12 maj 2008
AstraZeneca kortsiktiga triggers
Ett positivt scenario kan alltså ses som troligt (se föregående inlägg) och då tittar vi på aktien även i en dagsgraf. I bifogad bild ser man överst hur grafen ser ut just nu och den undre grafen visar hur det såg ut när den förra stora uppgången startade 2005. Då liksom nu bildades en slags bottenformation som kan tolkas som en omvänd huvudskuldra. Samtidigt kan man se att volymen var avtagande vid den sista köraren nedåt innan botten sattes. Därefter ökade volymen vid plusdagar och indikerade att köparna började ta kommandot igen.
En eller två positiva nyheter har kommit senaste månaden och det i sig har lett till bra uppgångar med hög volym. 24 april kom dessutom rapporten som gjorde att aktien först trycktes ned men sedan skapade en reversal under hög volym. Detta sammantaget tolkar jag som positiva triggers som bör kunna ge ytterligare kraft uppåt den närmsta tiden. Den senaste veckans rekyl ned har dessutom skett under låg volym och utan något riktigt tryck. Förslagsvis köper man aktien på en sådan här dipp ned mot 230-240. Börjar det ta sig under där så faller scenariot då tanken är att det ska vända uppåt inom kort.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 23:35 0 kommentarer
Etiketter: Aktier
AstraZeneca veckograf
I februari skrev jag inlägget AstraZeneca en dubblare där jag tittade på aktien i ett längre perspektiv. Jag siktade då på en nedgång mot ca. 220 för att sedan vända trenden till en rejäl uppgång. Nu har ett antal pusselbitar fallit på plats tycker jag och aktien ser intressant ut för en placering närmsta året. Vad jag först ville se var att aktien skulle ta ut sin botten från 2004 (vilket skedde i mars) för att sedan vända tillbaka upp igen. Det mösntret har varit återkommande vid tidigare trendvändningar. Dessutom sammanföll nuvarande botten väl med den stora trendkanal som aktien legat inom under de senaste 10 åren.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 23:22 0 kommentarer
Etiketter: Aktier
söndag 11 maj 2008
Världsindex översikt vecka 20
Tänkte testa att varje vecka lägga ut en samlingsbild med grafer över ett antal viktiga index (glöm inte att klicka på bilden för större storlek). Det ger en bra översiktsbild var respektive marknad befinner sig och hur läget är för närvarande. Graferna består av veckostaplar tillsammans med ett 40-perioders glidande medelvärde (motsvarar ungefär 200-dagars i dagsgraf).
Föregående vecka innebar överlag fallande kurser vilket resulterade i negativa staplar i de flesta index. Hong Kong, och framför allt Ryssland, är de två marknader där medelvärdet fortfarande pekar upp. För Hong Kong siktar jag på att det kommer ändra sig de närmsta månaderna, enligt tidigare analys. Ryssland trodde jag hade börjat haka på globala nedgången men det blev helt fel. Istället ser nu det ryska indexet ut att dra upp mot en ny topp.
De index jag har tagit med i bilden är följande:
USA: Dow Jones och S&P 500
Japan: Nikkei 225
Tyskland: Xetra DAX
Sverige: OMXS30
Hong Kong: Hang Seng
Världsindex: MSCI World Index
Ryssland: RTS
Valutor: SEK/USD
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 21:45 0 kommentarer
torsdag 8 maj 2008
Vestas kort sikt
Vestas befinner sig i en kraftig upptrend sedan 2003 och har stått emot rätt väl under börsnedgången. I början av året tappade den mycket på kort tid men det återtogs lika snabbt igen. Efter det gick aktien in i en lång konsolideringsperiod på drygt 3 månader. Idag triggades en ny rörelse på uppsidan efter en rapport för första kvartalet. Jag har inte läst rapporten, men av lite kommentarer att döma så var den något sämre än förväntat. Det fick aktien att tappa cirka 4% vid öppningen men sedan köptes den upp kraftigt under dagen och slutade +12% och noterade därmed ett nytt All-time high. Det blev därmed också en rejäl reversal under väldigt hög volym.
Vid såna här tillfällen brukar det resultera att aktien fortsätter gå starkt ett bra tag efter händelsen. För intresserade finns mer beskrivet om detta i boken "Edge", som jag nämnt tidigare. Dessutom kan det ses som ett utbrott från låg volatilitet och det leder ofta till kraftiga rörelser. Kortsiktigt kan det mycket väl bli lite rekyl ned då volatiliteten ökar. Det är då ett bra läge att köpa in sig i aktien.
Några exakta kursmål är svårt att sätta upp och egentligen är det intressanta just att man har en bra sannolikhet att aktien ska fortsätta upp närmsta månaderna. Jag tycker trots det att minst 700 kronor ser rimligt ut och det är en potential på drygt +20% från dagens stängningskurs. Dessutom kan man antagligen fånga in aktien på lite lägre kurser närmsta tiden.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 20:27 0 kommentarer
Etiketter: Aktier
Vestas lång sikt
Vestas är en av de största aktierna på Köpenhamnsbörsen och handlas ofta livligt. Företaget tillverkar och säljer vindkraftverk och är världsledande inom det området. Företaget har cirka 30 procent av världsmarknaden och närmsta konkurrenter är andra jättar som General Electric och Siemens. Bifogar här en graf som visar aktien i ett tioårsperspektiv. I samband med IT-kraschen kollapsade aktien nästan totalt och förlorade nästan 94% av sitt värde. Efter det har den dock påbörjat en rejäl resa uppåt och har mångdubblats flera gånger om. Jag tror den kan fortsätta gå starkt ett bra tag till, vilket jag ska visa mer i nästa inlägg.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 20:17 0 kommentarer
Etiketter: Aktier
onsdag 7 maj 2008
Avkastning per veckodag del 2
I föregående inlägg visade jag hur de olika veckodagarna har avkastat i snitt under den här nedgången. Här kommer lite mer statistik och nu fokuserar jag på hur det har sett ut sedan november fram till nu. Tittar man på torsdagar som varit klart sämst så har det bara varit plusnoteringar 25% av torsdagarna. Enbart torsdagarna har totalt gett en nedgång på -16,7% vilket är nästan lika mycket som alla dagar sammanräknat.
En idé är då att man tar säljpositioner i OMX, men fokuserar på de dagar som faktiskt går sämst. Ett exempel är att man tar en säljposition vid onsdagens stängning och sedan behåller den fram till fredagens stängning. En sådan strategi har det senaste halvåret gett vinst i 68% av fallen med en snittvinst på +0,73%. Träffsäkerheten är riktigt bra, däremot kanske snittvinsten inte låter så imponerande. Då ska man tänka på att det är per vecka så ihopräknat på en genomsnittlig månad ger det en vinst på +2,92% vilket är riktigt bra. Den ackumulerade vinsten hamnar på +21,1% vilket är något mer än om man legat i säljposition alla dagar senaste halvåret. Det är också väldigt bra med tanke på att man då varit inne i marknaden under 40% av tiden.
Grafen visar avkastningskurvan för den här strategin, det är dock räknat från julitoppen för att visa att mönstret verkade starta redan då (vid punkt 15 är november då trenden vände ned). Jag har inte testat hur det har sett ut under de senaste årens bullmarket, men i boken "Edge" av Johnny Torssell och Peter Nilsson, finns statistik som visar att börsen i snitt gått lite bättre på måndagar och fredagar de senaste 20 åren. Det verkar därmed finnas skillnader där det är helt omvänt under nedgångar. Det kan eventuellt innebära att fredagar och måndagar faktiskt är ännu starkare än övriga dagar, om man tittar under enbart uppgångsperioder men det får bli ett test vid senare tillfälle.
Som man kan se har strategin inte fungerat så bra de senaste veckorna och har gett tillbaka en del av avkastningen. Röd linje är ett 10-perioders glidande medelvärde på avkastningskurvan. Kanske är det dags för strategin att ta fart upp nu igen, men det hänger nog på om nedtrenden återupptas eller inte.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 20:45 4 kommentarer
Etiketter: OMXS30, Strategitester
Avkastning per veckodag del 1
För ett tag sedan tyckte jag mig märka att börsen ofta gick dåligt på fredagar och beslöt mig därför för att testa om det varit någon skillnad i hur veckodagarna har gått i snitt under senaste årets nedgång. Faktiskt visade det sig finnas tydliga skillnader som jag tänkte visa här och det indikerar att börsen beter sig annorlunda i en nedtrend. I grafen syns snittavkastningen per veckodag sedan juli förra året. Egentligen kan det vara mer relevant att mäta sedan i höstas/vintras när trenden tydligt vände ned, men resultatet skiljer sig inte mycket åt så det spelar mindre roll. Vad man tydligt kan se är att tisdag-onsdag generellt är en återhämtningsperiod då börsen stigit medan torsdag-fredag och även måndag är svaga. Framför allt är det torsdagar som sticker ut med en rejäl snittnedgång. Fredagar har också varit svaga, men har bättrat på resultatet de senaste veckorna i samband med en starkare börs.
Utan några ingående studier så tycks det som att detta mönstret fanns även under nedgången 2000-2003 så det är nog inte enbart en slump som helt plötsligt försvinner. Att det är svagt mot slutet av veckan kan bero på att det ofta ligger viktig makrostatistik då samt att man inte gärna vill ligga kvar i innehav över helgen när man tänker på trenden. Om och hur detta är ett användbart och pålitligt mönster är jag inte helt säker på, men jag har en tanke att det kan fungera bra under ytterligare ett antal månader. Mer om detta i nästa inlägg...
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 07:06 0 kommentarer
Etiketter: OMXS30, Strategitester
tisdag 6 maj 2008
OMXS30 omsättning 6/5
Det börjar nu synas varningssignaler i volymutvecklingen i relation till indexutvecklingen. Den 25:e april steg index under hög volym (vilket till stor del berodde på Ericssonrapporten), men efter det har volymen gått in i en fallande trend samtidigt som index satt högre topp. Det tyder på att det inte är något ordentligt köpintresse och då kan börsen när som helst rulla över på nedsidan istället. Positivt är däremot att index klamrat sig fast i övre delen av konsolideringen, men med tanke på de divergenser som finns samt ett gap som behöver fyllas, så bör det gå ned inom kort.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 00:10 1 kommentarer
Etiketter: OMXS30
måndag 5 maj 2008
Cykliska toppar
Under de senaste månadernas konsolidering så har de lokala topparna kommit med rätt jämna mellanrum. Vi har åtminstone fyra tydliga toppar på raken nu som skett runt månadsskiften, speciellt med lite dragning till de första dagarna i ny månad. Vi får se om det blir ännu en gång nu då vi är i början av maj. Konsolideringen har inte riktigt brutits och det har bildats en negativ divergens, vilket talar för ännu en topp som bör kunna ta ner index mot 940-nivån.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 12:13 0 kommentarer
Etiketter: OMXS30
OMXS30 5/5
Lägger in en graf som visar utvecklingen i år och några saker som pekar på en möjlig topp inom kort. Dels blev det ett rätt rejält gap när Ericsson kom med sin rapport och det är ovanligt att de lämnas otäppta. Jag har följt gap i index rätt mycket och enligt min bedömning är det en av de bästa signalerna man kan hitta. Problemet är att man vet att det är hög sannolikhet att gapet täpps, men inte när det kan ske. Det kan alltså utan problem dra vidare en bra bit efter ett gap innan det vänder tillbaka så det är inte helt enkelt att trada efter. Ett möjligt sätt är att dela upp positionen och gå in flera gånger och få ett bra snittvärde. Nackdelen är de få gånger det faktiskt inte blir någon gaptäppning, det kan då bli en dyr stopp att ta till slut.
Sedan är det en tydlig divergens efter uppgången under andra halvan i april jämfört med toppen i början av april. Dessutom ser fredagens uppgång något tveksam ut då det verkar saknas en del kraft. Divergensen tillsammans med gapet och andra variabler gör det troligt att en nedgång är på gång rätt omgående.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 07:02 0 kommentarer
Etiketter: OMXS30
söndag 4 maj 2008
Säsongsmönster maj-oktober del 3
Istället för att titta på vinter- och sommarmånaderna enskilt så har jag nu även studerat hur de brukar påverkar varandra. Som jag visat flera gånger så är det ovanligt att oktober-april slutat minus, vilket trots allt blev fallet i år. Jag har därför tittat närmre på hur utfallet för sommarmånaderna har varit de gångerna. Det finns bara 4 tillfällen att granska, men det ger ändå en intressant bild då rörelserna är hyfsat likartade. De år detta har skett är 1990, 1992, 2001 och 2002. Som syns i bifogad graf har ett svagt vinterhalvår i samtliga fall inneburit att även efterföljande sommarhalvår har varit rejält svagt. Röd kurva är ett genomsnitt av dessa 4 år och det visar då att tendensen är något uppåtriktad i början av perioden (maj månad) för att sedan vika ner kraftigt mot runt -25% mot slutet av perioden (oktober månad).
Man måste komma ihåg att detta trots allt "bara" är historik och ingen garanti för att det måste bli så här. Börsen är dynamisk och nya triggers kommer hela tiden som påverkar riktningen. Ett scenario med ett svagt närmsta halvår känns dock inte särskilt konstigt, och tills börsen tydligt visar att den bryter sig ur historiken, är det mitt huvudscenario. Därmed kommer jag vara fortsatt avvaktande med köp och istället leta lägen för säljpositioner.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 17:48 0 kommentarer
Etiketter: Säsongsmönster maj-oktober
Säsongsmönster maj-oktober del 2
För att ännu tydligare se hur stor skillnaden faktiskt är mellan vinterhalvåret och sommarhalvåret så kan man studera bifogad graf. Den visar om man startat med 100.000:- år 1984 och investerat 6 månader om året fram till idag. Den blå kurvan visar det ackumulerade värdet om man bara investerat under vinterhalvåret och den röda kurvan visar om man investerat bara under sommarhalvåret. Faktum är att man hade legat på minus idag genom att köpa enbart under sommarmånaderna. För vinterhalvåret hade man däremot legat på ungefär samma avkastning som OMX som helhet avkastat (gul kurva). Nu ligger ofta en del utdelningar i maj månad så röd kurva är antagligen lite mer positiv i verkligheten, men bilden är ändå rätt talande för när börsen är som hetast.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 11:21 0 kommentarer
Etiketter: Säsongsmönster maj-oktober
Säsongsmönster maj-oktober del 1
Nu har vi lämnat bakom oss ett halvår med svaga kurser och det är dags att kika närmare på nästa sexmånadersperiod, maj-oktober. Det finns ett talesätt som lyder "sell in may and go away" och det brukar förstås nämnas en del vid denna tiden på året. En del tycker det är rent trams och en del andra vet nog inte alls vad de ska tro. Det bästa sättet är förstås att helt enkelt titta på fakta och studera om det ligger något bakom uttrycket.
I bifogad graf ses hur utvecklingen har varit för den perioden år för år sedan 1984. Det ser kanske inte så dåligt ut trots lite blandat utfall. Faktiskt har perioden slutat med plus 58% av gångerna, men däremot är snittvinsten ynka +1%. Det kan jämföras med november-april som gett vinst 79% av gångerna med en snittvinst på +14,7%. I kommande inlägg ska jag granska sommarmånaderna närmre och se om man kan finna lite ledtrådar inför årets upplaga.
Dessa säsongsmönster är bland de tydligaste som finns på börsen, men därmed inte sagt att det är helt enkelt att använda sig av vid handel på börsen. T.ex. har det påpekats att sommarmånaderna har gått väldigt bra de senaste åren och mönstret kanske därför spelat ut sin roll. Det tror jag knappast, istället behöver man studera det närmre och försöka bena ut när sommarmånaderna går starkt och när de går svagt. Här har jag lite idéer som jag kommer återkomma till senare.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 11:20 0 kommentarer
Etiketter: Säsongsmönster maj-oktober
lördag 3 maj 2008
Säsongsmönster november-april del 8
Vi lägger april månad till handlingarna och kan därmed se det slutliga utfallet för perioden november-april. Det slutade med en nedgång på -16,7% vilket är det näst sämsta utfallet sedan -84. Det är dels ovanligt att det blir minus under vinterhalvåret och ännu mer ovanligt med såpass kraftigt minus. Vad detta har för påverkan framöver kommer jag försöka reda ut i kommande inlägg.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 21:26 0 kommentarer
Etiketter: Säsongsmönster nov-april
fredag 2 maj 2008
Oljan toppar
Oljan har under året gått starkt och noterat nya alltime-highs flera gånger om. I media har det märkts personer som talar om nivåer på $200 senare i år och inställningen hos en del verkar vara att vi knappast kommer se nivåer under $100 igen. Jag är istället rätt så säker på att de kommer få fel. Det är snarare troligt att oljan kommer gå betydligt sämre framöver och handlas en bra bit under $100.
Nuvarande bullmarket i oljan startade 1999 och priset har tiodubblats under den perioden. Man ska dock vara medveten om att det på vägen har skett ett antal större rekyler/nedgångar och varför skulle det vara annorlunda nu? Priset har gått upp nästan oavbrutet i 1½ år nu och så fortsätter det knappast mycket längre. Tidsmässigt har oljan toppat med ganska jämna intervall och det ser ut att vara upplagt för en större rekyl nu. Prismässigt ser det troligt ut med en nedgång mot ca. $80 mot slutet av året, och det kan då bli en bra avstämning av toppen från 2006.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 09:47 5 kommentarer
Etiketter: Olja
Maj månad
Bifogad graf visar hur maj månad har slutat varje år sedan 1984. I snitt har månaden gett en uppgång på +1% och det har blivit vinst 62,5% av åren. Bortsett från 2005 så kan man dock se en tendens till att månaden har varit rätt svag sedan 1999. Överlag har det ändå varit en helt ok månad. Inför årets upplaga av maj månad så lutar jag åt att det inte blir någon särskilt stor rörelse, varken på uppsidan eller nedsidan.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 06:59 4 kommentarer
torsdag 1 maj 2008
Bra tradingvideo
Vill tipsa om ett seminarie med Jack Schwager, som har skrivit "Market Wizards"-böckerna. Seminariet finns att se på följande länk: http://www.fxcmexpo.com/video/jackschwager.htm
I sina böcker intervjuar Jack en mängd kända traders och investerare för att identifiera vad som gjort att de har lyckats så väl. Är man intresserad av trading bör man absolut ta och läsa någon av hans böcker.
Upplagd av http://teknisk-analys.blogspot.com kl. 12:36 3 kommentarer