söndag 16 augusti 2009

Ny årshögsta men avtagande styrka



OMX-index steg i torsdags till en ny årshögsta (sett till intraday) men det föll snabbt tillbaka och kraften i uppgången har helt klart avtagit. Sedan toppen i början av augusti har MACD-indikatorn fallit en del och orkade faktiskt inte ens vända upp i samband med torsdagens nya toppförsök. Det i sig är en tydlig divergens som också sker vid ett naturligt motståndsområde kring 900-nivån. Det var vid den här nivån det vände upp sommaren 2006, det var här det studsade upp i början av 2008 och även här en större toppformation triggades under förra sommaren.

Nu är det förhoppningsvis bara ett tillfälligt stopp som kan forceras senare under hösten, men att det blir en paus och viss reaktion nedåt kan nog ses som rätt rimligt. Vid tillbakaslag är förstås senaste low i augusti vid 860 intressant men kanske framför allt 800-820. Efter att ha bromsat in under senvåren har nu 200-dagars glidande medelvärde (MA200) trendat på uppåt under någon månad och rekyler ned ser jag tills vidare som bra köptillfällen. Det finns förstås undantag, men det är ovanligt att det sker nya stora nedgångar efter ett sådant här trendomslag. Det vanliga är att det istället är starten på en uppgång som kan pågå ett eller flera år.



Den andra grafen visar ett historiskt perspektiv på OMX-index med MA200, samt differensen mellan dessa längst ner. Den 3 augusti var differensen mellan index och MA200 27%, vilket är en rätt hög nivå, men det har nu krympt något till 23%. Med tanke på hur index ser ut just nu, kombinerat med säsongsmönstret, bör det vara en svag utveckling några veckor framöver. Kanske ser vi ett intervall mellan 800 och 900 nu ett tag innan det blir dags för nya uppgångar under det fjärde kvartalet och in i 2010.

2 kommentarer:

  1. Intressant inlägg! Jag tycker mig se en ganska tydlig uppgång i 5 vågor. Vad tror du?

    SvaraRadera
  2. Jo så kan man nog se det, men jag lägger ingen direkt vikt vid vågräkningar i sig. Däremot kan det ge en bra känsla för impulsiva och korrektiva rörelser.

    Det har ju varit lite negativa divergenser nu på sistone men sett i veckoperspektiv borde det även ha blivit negativ divergens mellan augusti och maj-toppen vilket det helst ska vara i en femtevåg. Som jag ser det är trenden uppåtriktad och den här nedgången ger ett bra ingångsläge. Skulle det här vara starten på en ny nedgångsfas kommer det visa sig och då får man tänka om.

    SvaraRadera