torsdag 6 augusti 2009

Säsongsmönster maj-oktober vid halvtid



Nu har maj-juli redan passerat och vi är alltså mer än halvvägs igenom den säsongsmässigt svaga perioden maj-oktober. I år har utfallet varit allt annat än svagt med tanke på att börsen har stuckit iväg rejält uppåt, speciellt under juli. Jag flaggade i början av maj för att det kunde bli en stark utveckling och så här långt har mönstret från tidigare år följts väldigt väl. Tyvärr fokuserade jag själv för lite på mönstret vilket var ett misstag. Ibland blir analysen rätt men handeln fel, och ibland sker det omvända.

Förra sommaren pekade säsongsmönstret väldigt tydligt ut att en nedgång var på gång och det blev faktiskt den sämsta maj-oktober någonsin (nästan -40%). Även om utvecklingen för maj-oktober i år inte var lika tydlig inför sommaren så har det dock funnits mycket som pekat på en större trendvändning. I grafen ovan är en jämförelse med de år när börsen vänt uppåt efter en längre tids bearmarket. Det har varit en rejäl uppgång de senaste månaderna, men den är alltså inte extrem utan kan snarare ses som rätt normal.

Tittar vi framåt har tidigare tillfällen inneburit en viss paus under augusti-september med en ny push uppåt under oktober. Därefter går vi in i den säsongsmässigt starka perioden november-april så förhoppningsvis ser vi en fortsatt stigande börs fram till våren 2010. En paus och viss rekyl närmsta tiden kan då ses som utmärkt tillfälle att köpa in sig i marknaden. Det gäller förstås att vara vaksam på om det skulle tappa för mycket på nedsidan, men i frånvaron av bekräftelser på det utgår jag från att den etablerade upptrenden kommer att bestå.

För bakgrundsinfo kring säsongsmönstret rekommenderas den här grafen som jämför avkastningen mellan maj-oktober och november-april.

5 kommentarer:

  1. Kul att höra av Dig!

    Det enda man kan vara säker på gällande historien är att den är just historia. Men vore det inte för det faktum att det krävs aldrig så små avvikelser, i realtid, för att generera stora bryderier så kanske den ändå vore användbar. Close, but no cigar.

    Menar Du att korta pos är att föredra nu då?

    SvaraRadera
  2. Hej Albert speer! Du verkar insatt, hur kommer börsen gå framöver?

    /Togga

    SvaraRadera
  3. Idag är det dags för "Employment situation" vilken ses påverka alltid börsen både här och 'over there'. Har du nån statistik över detta?

    SvaraRadera
  4. hur långt ner kan rekylen bli?
    tackar för fina analyser

    SvaraRadera
  5. Vad säger ni om att kvällstidningarna börjat skriva om att börsen vänt på löpsedlarna och ge aktietips? Det brukar väl vara olycksbådande vad jag har hört i alla fall...
    /P

    SvaraRadera