tisdag 25 augusti 2009

Naturgas

Naturgas står, tillsammans med oljan, för en övervägande del av världens energiförbrukning, och bara naturgas står ensamt för runt en fjärdedel av förbrukningen. I likhet med oljan har gaspriset kollapsat efter att ha toppat ur förra sommaren. Däremot har gaspriset inte återhämtat sig de senaste månaderna utan handlas just nu på sin lägsta nivå sedan 2002. Prisfallet beror enligt bedömare främst på minskad efterfrågan på grund av recessionen , samtidigt som gaslagren nu är rekordhöga vilket pressat priset ytterligare den senaste tiden. Flera stora gasbolag har sagt att det nuvarande gaspriset är lägre än deras produktionskostnader, vilket knappast är särskilt hållbart en längre tid. Nu ska jag inte fördjupa mig för mycket i den fundamentala biten utan istället titta på naturgasen i ett tekniskt perspektiv.


Källa: Bespoke Investment Group

Första grafen visar ration Olja/Naturgas som tydligt visar att oljan har gått betydligt starkare än naturgasen sedan årsskiftet. Ration är nu uppe på sin högsta nivå de senaste 20 åren och sker en "mean reversion" bör det alltså bli omvända förhållanden framöver. Det skulle isåfall innebära att naturgasen går mycket starkare än oljan och att ration kommer ned mot sitt historiska snitt kring 8. Det svåra är förstås att avgöra om någon fundamentalt har ändrats i förhållandet olja/gas och att ration framöver kommer röra sig på betydligt högre nivåer.

Det finns en tumregel i energisektorn som säger att ration bör ligga kring 6. Det bygger dock inte på priset i sig utan snarare på hur mycket energi man får ut av en viss mängd olja respektive gas, men även sett till prisration ligger det alltså i snitt kring de nivåerna. Så även om det kanske kommer ta tid bör ration nog komma ned en bra bit även den här gången. Tanken får alltså bli att naturgasen nu är relativt lågt värderad och bör uppvärderas de kommande åren.



Andra grafen visar själva naturgaspriset och där syns inte mycket att bli särskilt bullish över. Trenden är kraftigt fallande och det har nyligen brutit ned på nedsidan. Min tanke blir därför att bevaka naturgasen med tanke på den rekordhöga ration, men att invänta lite stabilisering och gärna någon form av högre botten innan köp blir aktuellt. En idé är förstås att även shorta oljan vilket gör att man "bara" är beroende av den relativa utvecklingen i naturgasen, men man bör nog ha gott om tålamod i en sådan affär då det kan lång tid innan ration återgår till lägre nivåer. Jag har sett ration uppmärksammas på flera håll för flera månader sedan när den nådde 15-20, men så här långt har ration som synes bara fortsatt stiga. Lämpligt är nog därför att gå in i flera steg och som sagt helst invänta någon slags bottenbekräftelse i naturgasen.

Snabbfakta om naturgas:
  • Naturgas står för runt en fjärdedel av världens energiförsörjning.
  • Stor säsongsvariation, produktion under sommaren lagras för användning under vintern.
  • Gaspriset har rasat nära 80% sedan toppen vid $13,58 i juli 2008.
  • Gaslagren i USA är 21% högre än motsvarande period i fjol.
  • Gaslagren i USA är 19% högre än genomsnittet (senaste 5 åren) den här tiden på året.
  • Ration mellan Olja/Naturgas är nu uppe på rekordhöga 26, historiskt snitt ligger kring 8.

25 kommentarer:

  1. Hej, du följde Astra rätt flitigt för ett år sedan. Har du fortfarande koll och vad tror du isåfall?
    Du skrev även om att dollarn skulle stå i 4kr 2011 tror du fortfarande på det?
    Tack för en bra blogg.

    SvaraRadera
  2. När det gäller Astra så väntade jag mig en större vändning efter en något lägre botten, vilket det blev förra året. Målet var då att kursen på lång sikt antagligen söker sig upp mot taket som ligger kring 450:-. Eftersom det blev en så fin vändning och aktien nu trendar uppåt kvarstår alltså det målet. Här är en gammal veckograf, som egentligen fortfarande är aktuell.

    http://teknisk-analys.blogspot.com/2008/05/astrazeneca-veckograf.html

    När det gäller dollarn så blev det en helt annan utveckling i samband med finanskrisen. Har ingen uppfattning om dollarn i nuläget.

    SvaraRadera
  3. Hej,

    Tack för fantastisk läsning som vanligt. Hur har du tänkt att spekulera i naturgas när det är dags. Jag är sugen sedan tidigare men vill helst placera i index eller liknande.

    Hälsningar Wille

    SvaraRadera
  4. Wille: Ett alternativ är ABN Amro´s Mini Futures. De fungerar ungefär som vanliga terminer med den skillnaden att de inte har någon fast löptid så man behöver inte rulla kontrakt vid ny månad, samt att de har en inbyggd stoploss. Det finns en med häv 2,94 och en med häv 4,94. Viktigt är att häven fungerar på ett annat sätt än ETF:er med hävstång där värdet äts upp ju högre vollan är (t.ex. XACT-fonderna som inte är bra för längre innehav).

    Ett annat alternativ är Horizons BetaPro ETF och då främst den med ticker HUN som inte har någon hävstång. Det är alltså en fond som följer naturgaspriset rakt av.

    SvaraRadera
  5. Tack för en grym blogg!

    Har du något namn på de två ABN Amro Mini Futures du beskriver ovan. Hittar dom inte på Avanza.

    //Pelle

    SvaraRadera
  6. Pelle: Sök på "MINILONG NGAS", den som har ett C efter är den med högre häv. D är den med lägre häv.

    Det finns även en annan ETF som heter UNG som inte har något häv: http://www.unitedstatesnaturalgasfund.com/

    SvaraRadera
  7. Tack så mycket för hjälpen!

    SvaraRadera
  8. Hejsan,
    Bra analys ligger själv lång i naturgasen. Genom etf:en HNU.to
    Hört mycket negativt om UNG att den inte följer naturgas priset längre osv.. Tips är och kolla upp instrumenten noga innan det köps.
    Lycka till

    SvaraRadera
  9. Väldigt intressant artikel/analys. Naturgas ska jag kika närmare på! Tack

    SvaraRadera
  10. Grym blogg?

    Ta dig nu en fundrare, evilsteff. Hur fel kan man egentligen ha vad gäller OMXS30? Du har haft extremt fel om och om igen. Vid varje upptick har du sagt att det ser svagt ut och att det ska vända ner. Vad har hänt? Jo det har traskat vidare upp. Högre och högre. Vi har inte sett tillstymmelse av dina, först 600, och sen 700 och sen 820.

    Nu börjar du prata om att det kanske kan komma köpsignaler snart och att dippar är till för att köpas. Är det då vi snart ska dra öronen åt oss??

    SvaraRadera
  11. Det är väl kanske ingen större idé att kommentera, men jag gör det ändå :)

    Jag har inte sagt att jag haft rätt, det blir ofta fel i mina (och andras) analyser. Speciellt senaste månaderna har det uppenbarligen blivit väldigt fel.

    Egentligen ser jag den här sidan mer som ett sätt för mig att dela med mig av tankar, idéer och grafer. Förhoppningsvis snappar några upp lite intressanta saker som de kan ta till sig. T.ex. visade jag flera saker i vintras som pekade på att en större botten kunde vara på g, någon kanske fick något uppslag till sin egen handel där. Jag är inte ute efter att ha "rätt" eller "fel", utan presentera mina tankar. Får man ut något av det så besöker man sidan, annars behöver man inte göra det :)

    Framför allt gäller alltid att aldrig sluta tänka själv, och när det gäller börsen hänger mycket på att hantera sina positioner. Det är ju inte direkt så att man bör ligga kvar kort tills nu bara för att man vid säg 700-nivån har siktat på ett test av 600-nivån igen...

    SvaraRadera
  12. Hej "teknisk-analys",

    För några veckor sedan har jag skickat iväg ett mail till dig, men är inte helt säker på att du verkligen fått det.

    Jag skulle föreslå för dig att detta inlägg hamnar i Börsgolvet ( http://www.borsgolvet.se ).

    Dina inlägg håller väldigt hög kvalité och skulle vara passande för våra prenumeranter.

    Några av våra nuvarande bloggare som deltar i Börsgolvet är "Flute", "Logad" och "Hausse & Baisse".

    Du behöver inte göra något mer än att acceptera att vi tar med dina inlägg. Ta gärna en titt på hur våra tidigare utskick ser ut!

    För mer information kontakta oss på "info snabel-A borsgolvet punkt se".

    SvaraRadera
  13. Hur arbetar du med stop loss när du handlar long/short?

    Noterar därtill att du använder dig av instrument med hävstång, hur påverkar det ratio och stop?

    SvaraRadera
  14. Och gasen den bara sjunker och sjunker.

    SvaraRadera
  15. Från inlägget: "Andra grafen visar själva naturgaspriset och där syns inte mycket att bli särskilt bullish över. Trenden är kraftigt fallande och det har nyligen brutit ned på nedsidan. Min tanke blir därför att bevaka naturgasen med tanke på den rekordhöga ration, men att invänta lite stabilisering och gärna någon form av högre botten innan köp blir aktuellt."

    SvaraRadera
  16. Aktien UNG sjunker som en sten nu. Kan den gå ner till noll ? ....Hur länge ska man vänta innan man köper i den ?

    SvaraRadera
  17. Ta mig f-n om inte gasen steg idag, efter att ha backat 21 dagar i rad!

    SvaraRadera
  18. Du svarade aldrig på stoploss när du handlar long/short med verktyg som har hävstång.

    /GI

    SvaraRadera
  19. GI: Just naturgas har jag inte tagit någon position alls i. Däremot handlar jag OMX-terminer och där utgår jag från stopnivå i underliggande (index) och väljer häv och risknivå utifrån det. Spreadar med både long/short har jag sällan handlat men kan hanteras på liknande sätt.

    SvaraRadera
  20. Såg att "MINILONG NGAS", C och D har fösvunnit, vad har hänt? De nya F och G, vilken är bäst häv på?

    SvaraRadera
  21. Flott: De har bägge gått i stoploss. F har häv på 4,26 just nu, D har häv på 3,50. Mer info och prospekt etc. finns här: http://markets.rbsbank.se

    SvaraRadera