onsdag 19 augusti 2009

Oljan



Som bekant steg oljepriserna kraftigt under första halvan av 2008 och nådde upp till nära 150 dollar per fat. Där nåddes övre delen av en långsiktig trendkanal så en korrektion var trolig, men den fullständiga kollaps som följde var det nog få som kunde förutse eller räknade med. Under blott 6 månader föll det rätt ner och runt årsskiftet handlades oljan kring 35 dollar, innan det vände uppåt.

Senaste 2-3 månaderna har priset rört sig mellan 60-73 och nu har 200-dagars medelvärde planat ut och är på god väg att börja trenda uppåt. Den paus som skett de senaste månaderna kan ses som en omvänd huvudskuldra (ja de kan uppstå även mitt i en trend), eller helt enkelt bara en konsolidering av någon form. Det viktiga är den tydliga motståndsnivå vid cirka 73 dollar som nu bearbetas och med tanke på upptrenden finns det goda chanser att det bryter uppåt inom kort. Ett traditionellt prisobjektiv blir då cirka 90 dollar och det får ses som intakt så länge inte senaste botten kring 65 dollar underskrids.

Edit: Korrigerat motståndsnivån som ligger vid 73 dollar och inte 75 som jag skrev först. Det ser lite olika ut beroende på om man kollar på Brent, WTI etc. men oavsett oljetyp är det en konsolidering som ser ut att kunna bryta uppåt snart.

3 kommentarer:

  1. Jag vill tacka dig för en bra och trevlig blogg ang ekniskanalys.
    Bluecap

    SvaraRadera
  2. Bra blogg! Tack så mycket!

    Finns det någon ändring, nu när oljan faktiskt fick en rekyl ner mot 65, och åter är påväg upp igen?

    SvaraRadera
  3. Oljan ser väl helt ok ut fortfarande nu när ännu en rekyl ser ut att vara avklarad. Den omvända ser inte lika fin ut längre, men inte helt ovanligt att kursen rör sig genom nacklinjen några gånger innan det sticker uppåt.

    SvaraRadera