onsdag 1 april 2009

Säsongsmönster november-april del 5



Det är nu bara en månad kvar innan vi går in i den säsongsmässigt svagare perioden maj-oktober. För de som vill läsa mer om säsongsmönstret finns lite bakgrund här. Min utgångspunkt i november var att börsen skulle kunna klättra en bit under den starkare perioden november-april då det sällan sker stora nedgångar då kombinerat med hur grafen i övrigt såg ut. Jag har skrivit om 800-900 på uppsidan, men OMX har tyvärr inte klarat av att lyfta mer än till 700-nivån (än i alla fall). Samtidigt har det heller inte skett någon större nedgång så den starka perioden har fungerat som en stötdämpare på nedsidan. Rödmarkerad linje i grafen ovan visar årets upplaga medan svart linje är november-april 2007/08 som är med som jämförelse.

Nedanstående graf visar en längre tidsperiod och ger lite mer perspektiv. De år som är inkluderade är de som avslutat minus under november-april vilket då alltid gett kursfall under maj-oktober, vilket vi också såg under 2008. Däremot har utvecklingen därefter under nästa november-april varit spretig men generellt har börsen då satt en botten eller varit på gång att göra det.



Just det faktum att OMX haft svårigheter att klättra uppåt trots den starka perioden och det tidigare översålda läget, är en av orsakerna till att jag återigen börjat skriva om lägre nivåer framöver. Vid tidigare större vändningar brukar börsen stiga ganska oavbrutet ett bra tag och då ger även den svagare perioden en bra avkastning, så visst skulle vi kunna få se högre nivåer nu under sommarhalvåret. Med tanke på att det bara orkat röra sig i sidledes i flera månader nu ser det dock mindre troligt ut och risken är att vi får ännu en svag utveckling fram till hösten. Mer om det om några veckor då det är dags för en uppdatering inför den svaga perioden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar