onsdag 25 mars 2009

OMX 350 senare i år...



Ja, rubriken är faktiskt seriös och ett tänkbart scenario som återigen börjar bli aktuellt att snegla på. Jag brukar ha för vana att ha koll på hur börsen ser ut i ett övergripande perspektiv och veckografen är då ett utmärkt hjälpmedel. OMX har nu konsoliderat under rätt många månader och volatiliteten har minskat en hel del från när det var som värst under hösten. Om det här bara rör sig om en paus i nedgången så ser det tyvärr mörkt ut för resten av året.

Jag lägger här in en veckograf där jag har skissat lite på ett scenario. Jag ser det mest som en övergripande skiss och det hänger lite på hur närmsta 1-2 månaderna utvecklar sig, men scenariot kan vara/bli högaktuellt. Framför allt visar det vikten av att inte stressa in alltför tungt på köpsidan. Kanske är en botten på gång, men risken på nedsidan är påtaglig och ska inte ignoreras.

Det är faktiskt flera saker som pekar mot ungefär samma nivå för OMX del och det är så långt ner som 350. Det är en nedgång på runt 45% från dagens nivå vilket kanske kan låta överdrivet. Man ska dock komma ihåg att 600 kändes avlägset när index var kring 1000-nivån, men det kan gå fort och så här långt är nedgången betydligt mindre än efter toppen år 2000. Det finns en risk med att extrapolera en trend allt för mycket, så det gäller förstås att vara vaksam på att det mycket väl kan vända tidigare än de mål man sätter upp.

Jag ser det som att det var en långvarig bear market som startade vid toppen år 2000. USA satte visserligen högre toppar 2007, men inflationsjusterat var det en betydligt lägre topp. Hela rörelsen 2000 fram till nu liknar ju också tidigare perioder i historien då börsen gått "sidledes" under 10-20 år, bland annat mitten av 60-talet fram till början av 80-talet.

En nedgång till 350 ger en lika lång nedgång, både i procent och i tid, som från toppen 2000 till botten 2002. Tittar man på säsongsmönstret ligger vi nu strax över nivån från sista oktober (639) och OMX har inte riktigt orkat lyfta vilket är ett svaghetstecken. De år där det starka halvåret (nov-april) istället varit svagt har det inneburit kraftiga fall under sommarhalvåret, vilket vi såg förra året då utvecklingen följde snittet med ruggig precision. Så drar OMX ner mot säg 600 under april är det en varningssignal och troligt är då att vi ser runt 30-40% ner, vilket vi även fick maj-okt 2002 i den sista nedgångsfasen. Då hamnar vi nånstans kring 350-400 i oktober-december.

18 kommentarer:

  1. I jobbiga tider gäller det att tänka positivt. Om scenariot du målar upp i detta inlägg slår in är det enda positiva jag kan tänka mig att detta händer i början av ens "karriär". Man "gör bort det" tidigt. På sätt och vis är det bra att börja sin bana med en episk lågkonjunktur, då många aktiva just nu inte har någon som helst erfaranhet av det. Riskanalys är viktigt och den enda vägen är inte upp :)

    Kommentarer om följande inlägg:
    http://ta-debatt.blogspot.com/2009/03/omx-uppgangen-narmar-sig.html

    SvaraRadera
  2. Bra analys även om det är jobbigt att läsa om stora fall. Men jag håller med om att det är ett klart möjligt scenario. Det som talar emot ett sådant fall enligt mig är att det skulle krävas ytterligare katastrofnyheter i form av en ny kollaps av en storbank eller att Kinas ekonomi tvärbromsar.

    Vad tror du själv krävs för att vi ska falla så lågt?

    SvaraRadera
  3. Jag håller med, jag har börjat se saker på forexmarknaden som talar för en enorm osäkerhet på marknaden. Det kan var seismografen som börjar flicka upp och ner innan det stora skavlet kommer....
    Så synd.
    Men först så kan vi nog cranka upp det lite till, för att skapa fallhöjd...

    Civ

    SvaraRadera
  4. Det är inte en symmetrisk triangel som är på gång med stor chans att bryta uppåt?

    mvh
    Gustav

    SvaraRadera
  5. Mer katastrof nyheter kommer ju som ett brev på posten när det är rapportdags för Q1:an, jag kommer i vilket fall att stå vid sidan och kolla på.

    SvaraRadera
  6. Vore intressant att få veta om du har nåt stopp för scenariot. Antingen i pris eller möjligtvis i tid.
    Typ över 720 gäller det inte eller liknande.

    SvaraRadera
  7. Visst är detta möjligt. Men för den sakens skull skall man inte låsa fast sig vid detta området och inte våga handla om vi får köpsiganalen när 721 passeras. Omxs-30 går i en sidlänges rörelse sedan 27 ok-08. Man kan tolka den som en triangel också men jag har valt att se den som en sidlänges rörelse med ca 120 punkter i höjd. Det är utbrottet som får visa riktningen. Får vi nu en stängning ovanför 721 då kan vi sikta på området 840-850 till att börja med. Blir det däremot en stängning under 557 då kan vi sikta på 435.Vi får inte glömma att månaden mars, har under många årtionden gett måmga stora vändningar på börsen. Tex 7 mars-00, 12 mars.03, 7 mars 1937. Vi har nu än så länge en lågpunkt i marknaden den 9 mars-09.

    SvaraRadera
  8. .."appropå som ett brev på posten"
    Posten i USA har slut på cash och frågar efter mer....

    SvaraRadera
  9. Jag delar Daniels syn på det band på 120 punkter som index fluktuerar kring. Tror att finliret som vissa TA-gubbar ägnar sig åt inte riktigt stämmer med verkligheten. Men man måste vara rejält på alerten när gränserna passeras.
    Så till den stora nedgångsprognosen. 350. Det låter eländigt men det måste ställas i relation till den reala ekonomins utveckling. Såvitt jag kan bedöma har tillverkningsindustrins tvärstopp på senhösten fortsatt. Har någon etablerad storföretags-VD sagt att nu har det vänt? Jag tror inte det, utan kurvorna pekar fortfarande nedåt eller i vissa fall börjar plana ut. Nu kommer kommuner och landsting med neddragningar. Den nedåtgående spiralen har inte vänt i Sverige. Har den vänt i något annat land? Om det inte vänder globalt blir det urusla företagsresultat och då kan börserna rutscha utför rejält. Jag får nog sälja mina Bulls...
    Erik

    SvaraRadera
  10. Ditt 350-mål stämmer bra överens med att jag tror att DJ hamnar på 4000 någonstans i oktober (brukar det väl vara).
    TH

    SvaraRadera
  11. Har själv garderat in mig på Dow-3000 och OMX-300 som worst case scenario. Går det under de nivåerna kommer jag behöva en personlig nyemmision... /Inve Stor

    SvaraRadera
  12. Jag kan bara säga hur kunde det gå ner till 420 under 2002 och varför skulle det då nu när det ser "riktigt" illa ut inte kunna trilla ner till 350. Ser DOW på 4500-5000 innan detta är över och OMX iallafall under 420.

    SvaraRadera
  13. OBS!
    Om USAs ekonomi börjar vända ska vi beakta möjligheten att vi kanske beffinner oss vid året 2003. Då ska en stark upptrend påbörjas från slutet på mars. Farligt att chansa i denna konsolidering.

    SvaraRadera
  14. Det verkar dock inte som om USA har en särskilt bra taktik för långsiktig snarare än kortsiktig återhämtning av ekonomin:

    http://financialsense.com/editorials/fekete/2009/0323.html (och en hel del fler kolumner som behandlar ämnet på denna sida)

    SvaraRadera
  15. evilsteff, du skriver att du tror på nivåer runt 350-400 detta år. Detta förutsätter dock att vi bryter ner. Timmarna senare skriver du på AG att du tror att det ska brya upp ur konsolideringen med kraftiga uppgångar mot 800.

    Kan man vända kappan efter vinden så där och samtidigt behålla trovärdigheten hos sig själv?

    I all vänlighet..

    SvaraRadera
  16. Det verkar vara en övervägande majoritet som tror att det skall falla mot 350 bara för att denna kris är djupare än krisen 2000-2003. Det ser jag som ett tecken på att det inte ska falla dit, och alla kommer bli tagna på sängen när 720 bryts och ger en härlig köpsignal. Men som sagt, den pågående rörelsen sedan den 27 okt-08 får visa riktningen.

    SvaraRadera
  17. Tack för snygg bild.

    Den formation som syns under 2001 för OMX är ju otroligt lik den formation som just nu bildas i S&P500 och DOW, så ska de följa OMX mönster från 2001 så är det snart dags för fortsatt nedgång i USA.

    SvaraRadera
  18. 350 nivån känns avlägsen just nu....blir kanske trots allt 800 nivån?


    mvh ari_man

    SvaraRadera