onsdag 22 april 2009

Perfekt avstämning?



OMX har uppvisat en bra styrka den senaste tiden och den längre fallande trenden börjar nu utmanas på allvar. För egen del har jag några saker jag vill se först innan det är dags att tala om någon längre tids uppgång och det kommer nog dröja några månader innan det är på plats. Divergenserna som jag visade i förra inlägget tog till slut ut sin rätt och index föll rejält i måndags och under tisdagen stämdes MA200 av ovanifrån. Kanske räcker det och index kan sticka iväg upp igen, men jag ställer mig tveksam till det. Dels har vi ett liknande läge som vid toppen i november. Då fick vi också en kraftig minusdag, följt av 2 plusdagar och nästan en ny topp igen, innan det föll.

Lägger in en 120-minutersgraf som visar detta, se grönmarkerade områden. Efter en snabb första nedgång drar index lika snabbt upp igen, men tveksamt om det finns kraft att dra vidare uppåt i nuläget. En ytterligare anledning varför jag tror på ny nedsida är att det på nytt har lämnats två gap efter sig vid cirka 725 och 735, men ibland kan det förstås dra vidare en bit innan de täpps. Sedan är det också ovanligt att det inte blir mer kamp kring MA200, minst ett underslag behövs skulle jag tro innan index kan vända upp medelvärdet till stigande.

19 kommentarer:

  1. Optimalt skulle jag vilja se en reversal idag med en stängning under 750 i alla fall, då har vi en lägre topp på plats. En stark stängning så får man nog ställa in sig på en ny topp under torsdag-fredag.

    SvaraRadera
  2. Kanon, evilsteff! Tack för suveräna analyser!

    SvaraRadera
  3. evil,

    ta en titt på ericy. Jag tror den håller på att toppa. ock till april har varit näjs men vet inte om den har mer att ge.

    SvaraRadera
  4. Var ligger MA200 för index idag? Tack!

    SvaraRadera
  5. MA200 vid 717 idag. Börjar så smått plana ut så håller sig index uppe några veckor kan det kanske börja trenda uppåt, men vi är inte riktigt där ännu.

    SvaraRadera
  6. Jaha, då ska vil alltså upp imorgon och på fredag då. Vi stänger ju en bra bit över 750 som du nämner.

    SvaraRadera
  7. Var nära ett tag där efter lunch att MACD vände ner, men blev ju en stark rusch under eftermiddagen så ny högre topp är ju bara några punkter bort imorrn. Så som index rört sig senaste tiden så blir det ett nytt läge för en ev. negativ divergens när en högre topp sätts, vilket bekräftas när MACD i 120-minutersgrafen vänder ner isåfall.

    Fast ser man till USA ligger index där i ett läge där det kan bryta upp och ge en rätt rejäl uppsida och OMX lär inte vara sen att haka på isåfall.

    SvaraRadera
  8. I slutet av 2001 vände MA100 uppåt. Alldeles kring årsskiftet planade MA200 ut till horisontellt läge för att sedan vända ned igen. MA100 hann bryta upp genom MA200 en liten sväng men det hela följdes med en nedgång i ca ett år till innan den riktiga vändningen.

    I och för sig var förhållandena annorlunda och Ericsson drog väl ned index ganska rejält men vad tror du om likheterna?

    MVH Anders

    SvaraRadera
  9. Jag har en jättefin analys som behandlar likheterna. Maila om Ni är intresserade.

    SvaraRadera
  10. Anders: Ja, vi är i ett motsvarande läge nu. Stämmer in ungefär på det jag skrev i inlägget "Bulls live above MA200" för någon vecka sedan. Vi får se om MA200 vänder uppåt framöver och vi får en vändning som vid botten 2003, eller om det här bara är en tillfällig titt ovanför medelvärdet.

    SvaraRadera
  11. Hej, tack för trevlig läsning här.
    Du skrev tidigare om Vestas och va på kronan rätt i både upp o nedgång, det var så som jag började läsa din blogg, superbra.
    Har du koll på vestas fortfarande? Skulle jättegärna vilja veta isåfall vad du tror?
    Tack!

    SvaraRadera
  12. Ja, jag slänger ett öga på Vestas ibland. Bra aktie om man vill trada en som rör på sig ordentligt, lite som Ericsson under fornstora dagar :) Jag har inte så mycket att säga om aktien just nu, men lite triangelaktigt det senaste halvåret. Golvet ligger kring 230 och under där ser vi nog minst en hundring till ner. Över senaste toppen vid 325 ser det däremot ljust ut, vilket vi skulle kunna se om börsen som helhet nu bekräftar en större trendvändning. Sedan januari har det bildats en ev. omvänd huvudskuldra och den indikerar en bra bit över 400...gäller då att 325 som sagt tas ut det närmsta.

    SvaraRadera
  13. evil, du nämner på AG att det bildades en 'hanging man' idag. Kräver den att det ska bli en minusöppning imorgon för att det ska aktiveras?
    Om den bekräftas imodogn vad kan man då säga, rent generellt, om trolig fortsättning? Eventuella nivåer eller liknande.

    Ha en bra kväll!

    SvaraRadera
  14. En hanging man indikerar ofta en lokal topp, titta t.ex. 28 november, 10 december och 8 januari för några tidigare tillfällen. Som du säger så ska den isåfall bekräftas genom nedgång direkt dagen efter. I övrigt säger det inte så mycket mer än en viss varning för lokal topp och därmed rekyl ner. En hel del tunga rapporter nu och framför allt imorgon som förstås kan ge en del rörelse åt något håll. Blir det minus imorrn under förmiddagen så har vi nog en divergens i spel och då inväntar jag ett nytt test av MA200 strax under 720. Sedan får man se därifrån om det blir en ny resa upp över 800 eller inte.

    SvaraRadera
  15. Undrar vad som syftas på med AG? skriver du krönikor eller något liknande där?

    SvaraRadera
  16. Hej, då slutade vestas på 325 idag, vad säger du nu, över 325 och det fortsätter upp en bra bit?
    Det gick snabbt!

    SvaraRadera
  17. Någon nivå på nedsidan som kan bekräfta att The Hanging Man är satt i rullning?

    SvaraRadera
  18. Vestas gjorde ett försök att bryta upp nu på morgonen, men tror man ska avvakta där lite. Finns en tydlig divergens nu vid senaste uppgången och dessutom ser det troligt ut att börsen som helhet ska ner några procent.

    Angående OMX så är en hanging man mest en indikation på en lokal topp och man vill då se att kursen drar nedåt dagen efter precis som det gjort idag. Nu har MACD i 120-minutersgrafen vänt nedåt och bekräftar divergensen vid gårdagens topp. Ser gärna att dagens low vid 762 nu tas ut och siktar då mot 720.

    SvaraRadera