fredag 3 april 2009

OMXS30 3 april



OMX har nu stuckit iväg ordentligt de senaste dagarna och igår skedde ett utbrott från den triangel som bildats de senaste månaderna. Så har trenden vänt nu och det ska vidare upp? Kanske blev det till slut ett lyckat utbrott och index kan ta sig vidare upp, men än så länge är det för tidigt att slå fast att trenden har vänt. Index har nu tagit sig förbi samtliga toppar det senaste halvåret, men möter nu upp MA200 vid 725 och som bäst kikar det upp några punkter över den nivån innan en nedåtrekyl. Tittar vi på olika indikatorer ser vi nu väldigt höga nivåer, bland annat RSI i dagsgrafen som nu återigen är uppe kring 65 där vi tidigare sett index toppa ur. I ett sådant här läge känns det som att kursen bara ska rusa vidare, men när det är såpass stretchat är större delen av rörelsen klar. Dessutom är vi nu några dagar in i månaden och månadsskifteseffekten, som denna gången var extra stark, bör klinga av under nästa vecka.

Det ska dock sägas att index nu visar bra styrka och så här långt är det ett klockrent utbrott. Kortsiktigt är det däremot sällan en bra idé att köpa på ett sådant här utbrott utan istället invänta en avstämning, om man inte köpt på sig redan innan utbrottet. Själv har jag inte riktigt lyckats vara i fas med de snabba vändningar som skett den senaste tiden och den senaste nedrekylen stannade tvärt av vid 630. Men det kommer nya chanser hela tiden och just nu ser det återigen ut som ett bra säljläge, alternativt inväntar man att index kommer ner en bit för en köpposition.

Ett tänkbart scenario i det här läget är också att merparten av aktörerna nu ser detta som en kraftig köpsignal och slänger sig in i marknaden, vilket vi ser på den köp-panik som uppstått de senaste dagarna. Det har blivit väldigt vanligt att sådana utbrott blir falska då flockens rörelse plötsligt vänder i motsatt riktning. T.ex. var det många som i april-maj 2008 trodde nedgången var över och index såg ut att bryta upp från ett bottenintervall. Om det blir liknande nu är för tidigt att säga, först får köp-paniken lugna sig så får vi se hur väl index håller sig uppe på nivåer kring 680-720.

Tillägg: Lägger in en 120-minutersgraf som tydligt visar vikten av 680 där vi har ett tydligt gap och som kan ses som en helt godkänd avstämning av triangeltaket. Jämför med uppgången i november där vi fick ett liknande gap. Grafen är från lunchtid, under eftermiddagen vände MACD ner och ser ut att toppa på höga nivåer.

6 kommentarer:

  1. Dagshögsta blev 726,98 och det vände ner igen efter att ha varit över MA200 med knappt 2 punkter. Det var uppenbarligen en nivå som rätt många hade koll på :)

    För en hållbar positiv utveckling ett tag så är det bäst med rekyl nu nedåt 680 där det kan ta fart igen och bryta 727 för vidare färd. Etablering under 680 så var nog den här uppgången tillräcklig. Tills dess är det ned till 680 som är i fokus, resten visar sig med tiden.

    SvaraRadera
  2. I princip i linje med mina förväntningar!

    Trevlig helg på dig!

    ;-)

    H&B

    SvaraRadera
  3. (http://teknisk-analys.blogspot.com )

    Du missade ju hela upp gången så du tänker hoppas på då kring 680 för nu tror du på upp till 780.

    Eller ?

    Faktum är att jag tror inte vi går under 700 på ett bra tag ...

    SvaraRadera
  4. Kan Du inte uppdatera nu? Är Du fortfarande baissad?

    SvaraRadera
  5. Tycker också han kan uppdatera nu innan öppning i OMX

    SvaraRadera