fredag 20 november 2009

USA-börsen



Jag visade i början av november lite grafer över S&P 500 som hade bildat en del divergenser och såg ut att inleda en korrektion. Det visade sig istället att rekylen redan var klar och börserna satte fart upp mot en ny topp och så har utvecklingen sett ut under många månader nu. Vad som skiljer sig är dock att uppgången blir allt svagare och svagare. Vid oktobertoppen fanns det klara divergenser och de har nu blivit fler och än värre vid senaste toppen. Det är helt enkelt färre och färre aktier som följer med upp tillsammans med sämre volymer. Indikatorn $NYHGH som mäter antal aktier som noterar 52-veckorshögsta såg faktiskt sund ut vid oktobertoppen, men satte en betydligt lägre topp nu i november.

Samtidigt har avvikelsen mot MA200 fortsatt upp och nu nått +20%-nivån. Jag har tidigare nämnt att index rört sig i ett intervall mellan +20% och -20%, för längre graf klicka här.



Den underliggande styrkan i uppgången har alltså blivit riktigt svag och mycket pekar på att en toppningsprocess pågår. Jag ska dock visa ett alternativt scenario som innebär att det kan vara flera månader kvar innan någon större korrektion.

Den sista grafen visar en jämförelse mellan uppgången under 2003 och årets uppgång. Det fanns väldigt många likheter vid respektive botten och uppgången därefter och troligtvis närmar vi oss en korrektion/paus liknande den som skedde under 2004. Värt att notera är att hösten 2003 fanns också rejäla divergenser och uppgången började se kilartad ut. Vad som hände var att det i december istället bröt upp i en accelererande trend för att sedan toppa ur under februari-mars. Under flera månader nu i höst har mönstret varit en topp kring 20:e för att bottna de första dagarna i nästa månad, isåfall ned några procent de närmsta 2 veckorna för att sedan göra ett nytt ryck på ~10% upp mot 1200. Säsongsmönstret ger också stöd för det här då dec-jan normalt sett är en väldigt stark period.

Egentligen är det viktiga just nu att index bör ha satt en kortsiktig topp vilket ger några procent ner de närmsta veckorna. Uppgång direkt härifrån är förstås inte uteslutet, men har låg sannolikhet. Styrkan i nedgången får sedan helt enkelt avgöra om det blir läge att sikta på en ny topp eller om det blir en längre tids korrektion.

1 kommentar:

  1. Som vanligt mycket bra analyser! Även om en del är dollarrelaterat ser guldet starkt ut. Vill samtidigt berömma dig för din analytiska förmåga som definitivt saknar motstycke, åtminstone i Sverige!

    SvaraRadera