måndag 2 november 2009

Blandade grafer

Lägger in lite grafer för USA-börserna, där senaste toppen i mitten av oktober uppvisade tydliga negativa divergenser. Först har vi en graf över S&P 500 där det tydligt syns hur kraften i uppgången avtog vid senaste toppen. Vid toppen i juni fanns liknande divergenser och index tappade då 9% från topp till botten. I nuvarande nedgång har index hittills gått ned 6%. Liknande divergenser fanns även vid botten i november 08 och mars i år.

$SPXA50R = Andel aktier som handlas över sitt MA50
$BPSPX = Andel aktier som ligger i köpsignal enligt Point&Figure



Nedan är en uppdaterad graf över Dow Jones och avvikelsen till 200-dagars medelvärde. Index nådde +18% i förhållande till medelvärdet så sent som 22 oktober och var i fredags ned till +13%. Jag resonerade i tidigare inlägg att index troligtvis kommer falla tillbaka och åtminstone stämma av sitt medelvärde. Den bilden har nu förstärkts och det innebär en ytterligare nedsida på runt 10% från dagens nivå. För Dow Jones är det kring 8.700 som gäller och för S&P 500 runt 950, nivåer där inte bara MA200 möter upp utan även nacklinje i tidigare bottenformation.



Till sist en graf som visar volatilitetsindex VIX som stack iväg uppåt med 24% i fredags. Fullt naturligt att VIX stiger vid kraftiga minusdagar, men lite oroväckande att det ser ut att bryta sin nedtrend. Ska nuvarande bullmarket hålla i sig en längre tid så bör VIX sakta trenda nedåt och hålla sig på låga nivåer. Här börjar utvecklingen divergera något mot t.ex. uppgången 2003 och framåt.



Som kort sammanfattning ser det troligt ut att ha satt en topp och det ger en rätt hyfsad nedsida (-10%) de närmsta veckorna. Den längre trenden är fortfarande att betrakta som uppåtriktad och än så länge talar det mesta för att vi kommer få se nya toppar längre fram, men den här pågående nedgången får förstås visa vägen först.

10 kommentarer:

  1. Rysligt intressant! Kommer du göra motsvarande analys på OMXS30?

    SvaraRadera
  2. Kul med lite kvalitets analyser igen. Keep them coming!

    SvaraRadera
  3. Jag har en liten ide ang. S&P500 som jag har skrivit om här...

    http://ulferiksplace.blogspot.com/

    SvaraRadera
  4. Härliga analyser och inlägg!!!

    SvaraRadera
  5. Det ska bli spännande att höra hur det ser på det stora avståndet mellan OMX:s nivå och 200-dagars medelvärde.

    SvaraRadera
  6. Hinner inte göra nåt inlägg just nu, men avståndet till MA200 är efter dagens uppgång knappt +21% för OMX. Hyfsat mycket men 24/8 var avståndet +28% och det har legat över +20% rätt mycket senaste månaderna. Bortsett från en del fortsatta divergenser så ser ju OMX oförskämt pigg ut.

    Även USA har ju pinnat på uppåt igen, men där ser mer troligt ut att det snart vänder ner igen. Dow är ju uppe och sätter ny årshögsta, men S&P laggar, för att inte tala om småbolagen som knappt tagit igen 50% av senaste nedgången.

    SvaraRadera
  7. Oj, så fel man kan ha..Trolig topp skrev du den 2:a november. Vad hände? Jo börserna rusade upp. Men det är klart den som skriker efter vargen...

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Jag har just startat en ny blogg med tips om hur man kan spara pengar. Det finns tips på gratiserbjudanden, sådant som nästan är gratis, och en massa tips som kan underlätta din ekonomi.

    Så om du vill läsa om små tips som kan vara av nytta kolla in min nystartade blogg http://miljonnummerett.wordpress.com!

    Hälsningar Miljon Nummer Ett, http://miljonnummerett.wordpress.com

    SvaraRadera