tisdag 1 september 2009

ISM inköpschefsindex



ISM inköpschefsindex steg till 52,9 i augusti och har nu stigit 8 månader i rad. I december var ISM nere på 32,9 vilket var ungefär på de nivåer där det tidigare bottnat. ISM-index bottnade den här gången 2 månader före börsen gjorde det, historiskt har det bottnat 1-2 månader före/efter, ofta 1-2 månader efter börsen gjort det.

Normalt sett är en recession över när ISM-index stiger med kraft under några månader så kanske kommer slutet på den här recessionen i efterhand fastställas till första kvartalet 2009. Recessionen varade då i cirka 1 års tid vilket är ungefär i linje med det historiska snittet. Vad det betyder för börsens del återstår att se, men granskar man grafen ovan har börsen noterat (fortsatt) rejäla uppgångar vid liknande lägen. Lite kul är dock att börsen reagerade klart negativt samma dag som ISM presenterades och visade på en siffra över 50 för första gången på över 1 år. Mycket av den ekonomiska återhämtningen är antagligen inprisad och det gav nu ett läge för starten av en rekyl ned på börsen.

Tidigare inlägg om ISM-index:
ISM inköpschefsindex (2 februari 09)
Börsen och ekonomisk statistik (8 januari 09)

1 kommentar:

  1. Gamla hederliga 'Buy on rumor, sell on news' har blivit en allt pålitligare signal senaste åren vilket syntes nu vid ISM-statten. Ifall denna gäller även för negativa scenarios så borde det vara dags att köpa, då en extremt stor andel av investerarkollektivet nu går runt och väntar sig en svart september och en 'wall of worry'.

    /JH

    SvaraRadera