fredag 20 november 2009

Guld



Guldet har fortsatt rusa uppåt de senaste veckorna och nådde $1150 som högst häromdagen. Rekylerna har varit korta och små sedan det bröt upp över $1000-nivån och antagligen blir det inte heller någon större rekyl (mer än ~5%) än på några månader. Det finns flera faktorer som talar för det, däribland säsongsmönstret och den stora omvända huvudskuldran som har mål närmare $1400.

I en så här stark trend så är det dessutom troligt att vi kommer få se en kraftig överreaktion den sista biten. Tittar man på uppgången 2005-06 och 2007-08 så skedde inga rekyler då heller under de sista månaderna och det drog rätt upp. Avståndet mellan priset och MA40 i veckografen var då +36 respektive +28% när det toppade och en större rekyl startade. Det kan jämföras med nuläget där avståndet är +17%.

Jag räknar med att det är flera månader kvar av den här starka trenden och guldet kan då ta sig upp mot minst $1300 under första kvartalet 2010. Där omkring är avvikelsen till medelvärdet närmare +30% och då börjar det närma sig en större rekyl. Medelvärdet stiger förstås med guldets uppgång så nivåerna förskjuts uppåt hela tiden. Det är ju förstås omöjligt att sia om en exakt nivå, mest relevant är snarare att guldet ännu är långt ifrån så "överköpta" nivåer som det bör bli vid en topp.

3 kommentarer:

  1. Kan du göra en likadan bild men i Svenska kronor? Om tid finns =)

    SvaraRadera
  2. Och som du indikerar har vi en omvänd HS med målområde 1350

    SvaraRadera
  3. Marcus: Cornucopia lade ut en graf över guldet i SEK för ett tag sedan:

    http://4.bp.blogspot.com/_-CXk2-VWGgQ/SwlblAw0QUI/AAAAAAAABFs/mUHRcchECz8/s1600/Guldpris_20091120.png

    Guldet har nu varit uppe nära $1175 och vid måndagens stängning var avståndet till medelvärdet +20%. Har valt att gå ur delar av mitt innehav i Black Rock-fonden (PPM), mest för att jag hade för stor andel där. Någon större topp tror jag som sagt inte det blir förrän under Q1 och att minst $1300 då nås.

    Korrelationen mellan dollarn, börsen/guldet är väldigt hög för närvarande. Jag tror börsen kommer tappa ett antal procent närmsta veckorna och det innebär att dollarn nog stärks en del, vilket kan få guldet att pausa något. Faller guldet tillbaka några procent ökar jag igen, fortsätter det upp är jag nöjd med den position som är kvar.

    SvaraRadera