onsdag 11 november 2009

What a difference a year makes



För ett år sedan sattes ett rekord då maj-oktober var den sämsta upplagan någonsin med -35%. I år var det helt ombytta roller och maj-oktober summerades till +24%, vilket är det nästbästa utfallet de senaste 26 åren. Rekordet är från 1993 då OMX steg 40%. Då, som nu, hade börsen bottnat i oktober året innan (1992 och 2008) och haft en stark utveckling under vinterhalvåret. Börsen tenderar helt enkelt att fjädra tillbaka med kraft när det blivit en för kraftig rörelse. Konjunkturläge och många andra faktorer spelar då mindre roll, har börsen rört sig för mycket åt ett håll (främst på nedsidan) sker en mean reversion.



Som tidigare noterat fanns det en del i våras som pekade på att en botten var satt och att det traditionella uttrycket "Sell in may..." inte var aktuellt i år. Grafen ovan är en summering av maj-oktober där jag i våras gjorde ett urval med de år där det skett större trendvändningar. Det visade sig alltså att årets upplaga följde mönstret från de tidigare åren väldigt väl med stabila uppgångar. De två senaste årens upplagor av maj-oktober har uppvisat helt skilda rörelser, men bägge har följt historiska mönster väldigt väl. Det är dock en hel del svårigheter att lyckas navigera rätt efter såna här mönster, men det kan ändå vara av intresse att ha med sig.

I kommande inlägg kikar jag närmre på den starka perioden november-april som börsen nu gått in i.

1 kommentar:

  1. Jag läser ofta din sida och gillar dina funderingar och grafer. Själv har jag funderat kring om man kan titta på penningflöden och ev korrelation till börsutvecklingen på kort sikt. Tex hur mycket kapital av det som var investerat vid förra toppen står ännu vid sidan av? Hur ändras detta på månadsbasis? Du verkar bra på att hitta statistik, detta var mest ett förslag till en annan infallsvinkel.

    SvaraRadera