söndag 18 oktober 2009

USA - en översikt

Börserna har nu stigit kraftigt under mer än ett halvår och de senaste månaderna har rekylerna varit kortvariga. Den senaste toppen under veckan uppvisar en del signaler om att tidigare styrka har avtagit och det sker i ett intressant läge sett i ett större perspektiv.



Avvikelsen till 200-dagars medelvärde (MA200) är nu nämligen den största sedan 1999, se grafen ovan. Det i sig kanske inte säger så mycket men tittar vi längre tillbaka kan man se att börsen tenderar att röra sig i ett intervall mellan +20% och -20% i relation till medelvärdet, se grafen nedan. I början av mars i år visade jag en graf då avvikelsen var -33% vilket, bortsett från 30-talet, var rekord. Faktiskt visade det sig att botten sattes 2 dagar senare och därefter startade en av historiens kraftigaste och snabbaste börsuppgångar.



Efter att ha nått +17% i mitten av september nåddes i veckan +18% och index har därmed nått upp väldigt nära övre delen av ovan nämnda intervall. Givetvis skulle det kunna bli ett överslag nu med tanke på att det blev ett underslag i våras. Samtidigt är det så att nedgångar nästan alltid är mer volatila och rädslan gör att bottnar ofta blir panikartade. Inte ens år 1999 under euforin blev det något större överslag (sett till +20%-nivån), enda gången det skett ett riktigt stort överslag var under uppgången efter kraschen på 30-talet, vilket också hade föregåtts av ett enormt underslag (-49%).

Tittar man på tidigare tillfällen då index nått upp kring +20% över MA200 så har fortsättningen varit en paus (konsolidering) eller rekyl ned till för att åtminstone stämma av medelvärdet. Eftersom medelvärdet är stigande så behöver en rekyl inte bli jättedjup och drar det ut på tiden kan det mer handla om en konsolidering.

Till sist lite andra funderingar kring det längre tidsperspektivet. Jag har sedan länge haft som övergripande bild att börsen befinner sig i en liknande utveckling som 1966-1982, alltså en riktigt stor konsolidering som paus efter en 20 års bullmarket. Nu kommer det säkert bli en del skillnader framöver, men huvudpoängen är att det antagligen kommer fortsätta med rätt stora slag upp och ned i ytterligare några år. För att knyta an till MA200-avvikelsen ovan så kanske index befinner sig i ett liknande läge som jag märkt ut med pilen i grafen, alltså en paus under några månader innan det fortsätter upp mot ATH.

4 kommentarer:

  1. Hallå där!

    Bra inlägg med intressant reflektion. Jag gillade den helskarpt! Rekyl och därefter sidledes handel är nog att vänta...

    H&B

    SvaraRadera
  2. Om man tittar på den senaste 1:an och 3:an kan man se att den högre toppen i 3:an inte ger utslag med en högre % i 200-dagars. Det är väl det som kallas divergens? Vilket skulle betyda att det kommer en nedgång längre fram?

    SvaraRadera
  3. Mycket bra inlägg!!! Uppskattas!

    SvaraRadera
  4. Vad enkelt det ser ut. Som ett rent facit.
    Skulle man inte kunna gå helt och hållet efter det här? :P

    SvaraRadera