måndag 20 juli 2009

Vinden har vänt



OMX har tydligt brutit upp från sin konsolidering och 200-dagars medelvärde har nu börjat vända uppåt vilket får ses som klart positivt. Även om USA-indexen visserligen ligger en bit efter så ser det ut som vi får rikta in oss på högre kurser under året. Efter en kraftig uppgång senaste veckan bör vi få se en motreaktion inom kort, men förstås svårt att säga från vilken nivå det startar. I den långa grafen ovan kan vi se hur stor differensen är mellan OMX-index och MA200.

OMX var vid fredagens stängning 21% ovanför sitt MA200, vilket var väldigt länge sedan. Vi går tillbaka lite i tiden: 2003 inleddes en flerårig bullmarket och när index bröt upp under hösten nåddes +18% i förhållande till MA200 i början av september. Index gick därefter in i en rekyl på knappt -9% innan det fortsatte upp och i mars 2004 var index 20% över medelvärdet. Därifrån inleddes en kort rekyl, följt av en marginellt högre topp och sedan en fortsatt nedrekyl under 5 månader där index tappade runt -11%.

Sedan var det en rätt lugn upptrend under några år innan det började accelerera på uppsidan. I början av april 2006 drog index iväg med kraftigare lutning och +17% i förhållande till medelvärdet nåddes. Där fick vi som bekant ett rejält ras på cirka -20%. I mitten av april 2007 var det dags igen för ett "extremvärde" då index återigen nådde +17% mot MA200. Då fortsatte det upp cirka 40 punkter innan det toppade i mitten av juli som var starten på den stora nedgången.

Det ska dock sägas att runt +20% egentligen inte är något extremvärde när det gäller differens mellan index och MA200, vilket man tydligt ser i grafen. När krisen på 90-talet var över (sett till börsutvecklingen) sattes en V-botten i oktober 1992 och index mer än dubblades på knappt 1 år. I augusti 1993 var diffen +33% och hade då några gånger tidigare varit uppe kring +20% vilket ledde till några rekyler på 5-10% under några veckor. För övrigt var det en diff på +57% vid den exakta toppen i mars 2000.

Viktigt att komma ihåg är att diffen kan minska trots att index fortsätter stiga, så länge medelvärdet stiger i en snabbare takt, men det vanliga är ändå att det blir en rekyl när diffen når höga nivåer. Vi får se om diffen växer till sig ännu mer, men det ser rimligt ut med en rekyl ner för att stämma av 800-nivån. Oavsett så har förhoppningsvis en längre tids bullmarket inletts och tills vidare ser det ut att vara lämpligt att köpa på dippar.

8 kommentarer:

  1. OMX var uppe vid 852 som högst idag och vi ser nu en reversal (en shooting star) vilket sannolikt pekar ut starten på en rekyl ner den närmsta tiden.

    SvaraRadera
  2. S&P är uppe o sniffar på 950, har varit på 950,50 två gånger idag, men bryter förhoppningsvis inte igenom utan rekyl.

    SvaraRadera
  3. Ja, området kring 950 (med rätt generös marginal) är väldigt viktig. I ett tidigare inlägg har jag visat att den nivån gett flera viktiga vändningar senaste 10-årsperioden, se länk nedan. Det har byggts upp stora bottenformationer i många index, men det är troligt att det täpps lite gap i både S&P 500 och Nasdaq innan det drar vidare.

    http://teknisk-analys.blogspot.com/2009/06/draw-line-in-sand.html

    SvaraRadera
  4. Och S&P 500 stängde på 951,13 som är "inom marginalen" antar jag?

    SvaraRadera
  5. Kan Ni inte försöka titta på nivåer från vilken uppgånge fortsätter istället för att gissa var vi skall få en liten rekyl?

    SvaraRadera
  6. kan tänka mig att vi vänder ner snart(nu när allah är positiv och bergsäker på en ny bull)

    Ser ut som new lows

    Kman

    SvaraRadera
  7. Shit, den gick upp mkt slutet av idag (Y)

    SvaraRadera
  8. Ja, inte har det skett några dippar att köpa på (mer än väldigt små intraday då). Efter dagens uppgång är OMX nu 26,5% ovanför MA200 så nu är det allt uppe på rätt höga nivåer.

    SvaraRadera