onsdag 8 juli 2009

Börsen vecka 28

OMX fortsätter handlas inom sin konsolidering och är tillbaka på samma ruta som för 2 månader sedan. Utvecklingen är liknande i de flesta index, men nu börjar det hända en del saker. De amerikanska indexen och tyska DAX har brutit ned från de toppformationer jag har nämnt tidigare och det ger antagligen en rätt hyfsad fallhöjd. OMX har uppvisat en relativ styrka på sistone och har en bit kvar att bryta ner från sin konsolidering, men vi kommer inte stå emot trycket från övriga index.

Nedan har jag lagt in grafer över OMX, S&P 500 och DAX. Notera att 50-dagars medelvärde är på gång att vika ner i samtliga index samtidigt som 200-dagars fortfarande är fallande. Enligt tidigare är jag inne på att det här är en rekyl som ger ett bra köpläge inför nästa uppgångsfas senare under året, alltså att en högre botten ska sättas. Lyckas det inte vända upp igen inom kort räknar jag med fallande kurser under några månader framöver och i vanlig ordning är det intressant att hålla utkik efter en botten runt september-oktober. I graferna har jag skisserat tänkbara nivåer som bör nås och kan få köparna att strömma till på nytt.

Egentligen ser OMX bäst ut och det gör att jag kommer vara vaksam på hur USA-indexen beter sig. Där finns fortfarande en betydande risk att vårens uppgång bara varit ännu ett bearmarket-rally, men det avgörandet ligger en bit fram i tiden.

OMXS30


S&P 500


DAX

9 kommentarer:

  1. tack för analysen, vilka nivåer sätter du för köp? runt 700 på omx?? skulle rekylen vara våg nr 2?? för att den tredje o sista vågen skulle starta i början av hösten?? Då kan d ju inte sättas en botten runt oktober ??

    SvaraRadera
  2. Som tidigare ser det rimligt ut att OMX backar mot 680-700, S&P ner mot 800-nivån. Jag inväntar mest lägre kurser, sedan får man se om det ser intressant ut med köp kring de nivåerna.

    Ja, man skulle kunna se rekylen ner som en andravåg som senare följs av en ny uppvåg. Jag är däremot inte med på varför en botten inte skulle kunna sättas i oktober. Tanken är en svag utveckling inpå hösten och sedan en ny uppgångsfas under senhösten/vintern.

    SvaraRadera
  3. Snygga huvud-skuldror i både S&P och Dax. Enligt läroboken är fallhöjden lika stor som avståndet mellan huvudet och stödlinjen om jag inte missminner mig.

    SvaraRadera
  4. Menar du att ca 680-700 skulle kunna nås i oktober, evil? Frågan är isåfall vad som händer innan dess? Ny uppgång eller konsolidering ovanför 750 tills oktober..

    SvaraRadera
  5. Jag menar att 680-700 kvarstår som en trolig nivå som skulle kunna stämmas av. Samtidigt sker bottnar väldigt ofta på hösten kring september-oktober så kanske är vi framme där omkring vid den tidpunkten. Tanken är isåfall att det toppade ur i början av juli och tar sig nedåt de närmsta månaderna. Avgörande för det är förstås att ~750 bryts, tills dess är vi kvar i konsolideringen.

    SvaraRadera
  6. Är förstås en gissning så god som någon. Men om vi nu tar oss ned till 700 till oktober så är ju inte det något alarmerande och definitivt ingen stor rörelse på så lång tid. Annat är det om vi först går upp emot 900 för att därefter gå ner till 700. Men det säger du ju inte.

    SvaraRadera
  7. Men å andra sidan har du snackat om 700 under ganska lång tid. Nån gång får du säkert rätt men om det blir oktober, december eller i mitten på nästa år är frågan och egentligen den intressanta frågan. Den intressantaste frågan är dock vad som sker INNAN dess..

    SvaraRadera
  8. Det är trots allt drygt 10% dit ner, volatiliteten är lägre nu så man kanske inte ska räkna med så snabb rörelse som förra hösten eller uppgången mars-maj. September-oktober är ett intressant tidsfönster för en botten, med tanke på att bottnar ofta sätts då och att perioden november-april oftast är stark. Skulle det falla ner mot 700 redan under augusti finns förstås risk att det inte stoppar där utan att vi är lägre i oktober.

    Exakta nivåer och tidpunkter kan vara bra som en skiss för utvecklingen. Viktigast tycker jag ändå är ifall det är högre eller lägre kurser framöver som är mest troligt, sedan får man se var vi hamnar. Framför allt sett till USA har det nu toppat och antingen är det nu dags för en högre botten jämfört med botten för några månader sedan alternativt nya lows. OMX ligger ju än så länge kvar i sin konsolidering så vill gärna se under ~750 som bekräftelse.

    SvaraRadera
  9. Ser väl inte speciellt bra ut för dina björnar nu heller evil?

    SvaraRadera