torsdag 16 juli 2009

Nytt årshögsta



OMX har uppvisat en relativ styrka ett bra tag nu och index vände en bit innan konsolideringsgolvet och har nu dragit upp till en ny årshögsta. Som jag sagt vid tidigare tillfällen så får det tolkas positivt med en ny högre topp då upptrenden håller i sig. På kortare sikt, några dagar, ger det dock ofta en motreaktion vid sådana här lägen så det är sällan en bra idé att slänga sig in i marknaden. Håller sig index uppe ovanför cirka 800 några dagar nu så ser det ut som det bryter sig loss från konsolideringen och längre fram kan isåfall 900-nivån vara ett mål. Faller det på nytt ner under 800 ser det ut som ännu en marginellt högre topp och då blir det ner mot botten av konsolideringen igen.

Den längre trenden börjar nu svänga om till positiv, bland annat har 200-dagars medelvärde planat ut och kan vara på gång att trenda uppåt. Det gör att hela björnmarknaden kan ha nått sitt slut i och med botten i höstas, men det saknas fortfarande en avstämning nedåt. Kanske är marknaden väldigt stark och istället korrigerade den första uppgången med en sidledes konsolidering, men jag tror inte den är riktigt klar än.

Ser man till USA-indexen blev det aldrig något riktigt säljtryck och istället vände det snabbt upp igen vilket kan tolkas som att toppformationerna är överspelade. Det är lite för tidigt att avskriva formationerna och med tanke på att det blev rejäla gap vid onsdagsöppningen är det hög sannolikhet att det på nytt blir en vända ner och då kan det visa sig att OMX sprintat iväg lite för snabbt.

4 kommentarer:

  1. "Ser man till USA-indexen blev det aldrig något riktigt säljtryck och istället vände det snabbt upp igen vilket kan tolkas som att toppformationerna är överspelade."

    Borde det inte vara bottenformationerna?

    Tack för en bra blogg! Mvh

    SvaraRadera
  2. Toppformation = formation då en topp formas, inför en nedgång, antar jag.

    SvaraRadera
  3. Till anonym: Det är topparna från senaste månaderna som åsyftas, se graferna i inlägget från 8 juli.

    Jag tror som sagt också att det räckt med en sidledes konsolidering och att det ej funnits tillräcklig svaghet för någon större avstämning nedåt. Får väl se hur rapportsäsongen avslutas och framför allt hur stor pessimism som breder ut sig i sep-okt, men mitt huvudscenario är vidare uppgång under ryckiga former.

    /JH

    SvaraRadera
  4. :-D Ni är för goa! Vad skulle man göra utan Er? Tack för att Ni orkar!

    SvaraRadera