tisdag 2 juni 2009

Börsen vecka 23



OMX och de flesta andra index har konsoliderat på sistone och någon större rekyl har inte blivit av. Under måndagen bröt OMX upp så upptrenden sedan mars är fortfarande ohotad. Trots det befinner sig index fortfarande kring 800-nivån som är svårforcerad och volymen imponerar inte alls så min syn är att konsolideringen/korrektionen kommer fortsätta ett tag till. Kanske får vi se en ny push upp mot 820, men sedan väntar en ny vända nedåt. OMX bröt sitt 200-dagars medelvärde redan i april och med tanke på att det troligtvis kan börja trenda uppåt under juli-augusti så finns det dock gott om uppsida kvar längre fram. Samtidigt är det ovanligt att det trendar upp så snabbt som det gjort sedan mars-botten så en flackare trend är att vänta.

Nu är vi några dagar in i en ny månad och det ger ofta en viss paus eller reaktion, vilket syns i grafen där jag markerat tidigare tillfällen mellan 1-10 i respektive månad. Enda större avvikelsen från det på många månader var i mars när det tvärtom blev en botten några dagar in i månaden, men det hör till undantagen. Det här hänger ihop med månadsskifteseffekten där börsen tenderar att gå starkt de sista och första dagarna i varje månad medan mittenperioden i genomsnitt är ganska medioker.



Tittar vi på de amerikanska indexen så satte de nya toppar under måndagen och bröt dessutom 200-dagars medelvärde. Att det noteras nya högre toppar är förstås positivt ur en trendsynvinkel, men kortsiktigt ger det ofta motreaktioner och speciellt med tanke på att måndagen bjöd på rätt hyfsade öppningsgap. Värt att notera är för övrigt att finanssektorn inte alls hängt med de senaste dagarna så antingen tar någon annan sektor över ledarrollen eller så är det en varningssignal om att uppgången tappar fart. Det finns gott om potentiella divergenser som kan komma i spel om det tappar fart de närmsta dagarna.

5 kommentarer:

  1. Tack för en bra blogg

    //Johan

    SvaraRadera
  2. Forfarande inne på 700? Tycker du inte det verkar för starkt för att vi ska kunna ta oss ner dit..?

    SvaraRadera
  3. Börserna rusar ju upp igen! Varför envist hänga kvar vid tron om 700??

    SvaraRadera
  4. Klaga??

    Men hur fel kan man ha? Han har ju tjatat om ner til 700 under lång tid och vad händer? Det stiger ju bara!
    Ner går det iallafall inte!

    SvaraRadera