söndag 6 januari 2008

Säsongsmönster november-april



De flesta har nog hört uttrycket ”Sell in may and go away”, men ligger det någon ”sanning” i det? Det finns många mönster på börsen och ett av de tydligaste är att vissa månader presterar betydligt bättre än andra. Mer specifikt så är det vinterhalvåret, alltså kring årsskiften, som uppvisar stabil avkastning. En väldigt enkel och vinstgivande strategi är att köpa 1 november varje år och sälja sista april året därefter. Hur står sig då detta jämfört med att ligga investerad hela tiden?

Sedan 1984 har strategin presterat en snittavkastning på +14,7% och vinst nästan varje år (19 av 23 år). Perioden maj-oktober har däremot bara gett en avkastning på +1,05% och vinst drygt vartannat år i snitt. Tydligt är alltså att november-april ger en högre avkastning än maj-oktober. Det ska dock nämnas att aktieutdelningar ligger på vårkanten så avkastningen är egentligen något bättre under perioden än vad testet indikerar. Det här innebär trots allt att man kan investera under 6 månader varje år och prestera lika bra eller t.o.m. bättre än index. Då ska man även tänka på att man enbart är exponerad för risk i marknaden halva tiden vilket ytterligare ökar värdet av strategin. Lägger man dessutom till en ränteeffekt om man investerar i t.ex. en räntefond under maj-oktober så blir det ännu bättre resultat.

Urvalet i det här enkla testet kan tyckas lågt, men då ska man komma ihåg att detta mönster är tydligt även i USA om man tittar så långt som 100 år bakåt i tiden. Om det fortsätter att vara ett lika starkt säsongsmönster även i framtiden återstår att se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar