söndag 6 januari 2008

Säsongsmönster november-april del 3



Fortsättning på del 1 och del 2. Hur ser årets upplaga av perioden november-april ut hittills? Ja, med tanke på att november-december slutade minus så har det inte startat bra alls. Sedan 1:a november har OMX gått ner drygt -14% så det är ett väldigt dåligt utfall hittills.

Betyder detta att säsongsmönstret har försvunnit? Det tror jag inte alls. I själva verket är det inte helt ovanligt att perioden halkar ner på minusnoteringar men i slutändan ändå drar uppåt och avslutar starkt. Så här långt är årets upplaga en av de sämsta någonsin och det beror förstås på att börsen redan i somras påbörjade en nedåttrend. Det är alltså två ”krafter” som kämpar om marknaden och riktningen.

I bifogad graf (klicka för större bild) syns den löpande utvecklingen under november-april år för år. Fetmarkerad röd kurva är årets period. Det är egentligen bara år 2000 som sticker ut som riktigt dåligt då det den sista april stängde -22,8%. Tre år har slutat svagt minus och 19 år har slutat plus varav flera av dessa har gett kraftiga uppgångar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar