måndag 14 januari 2008

Japan lång sikt



I början av 90-talet skedde en ekonomisk kollaps i Japan efter en bankkris som slog mot hela ekonomin. Den högsta nivån för Nikkei-index är strax under 39.000 och sattes i slutet av 1989. Ända sedan dess har börsen varit fast i en kräftgång och har inte lyckats återhämta sig. I dagsläget ligger index på runt 14.000, alltså nästan 65% ner från toppnivån. Från botten 2002 fram till 2007 skedde en kraftig upphämtning i likhet med de flesta av världens börser. Kanske är det så att Japan nu är redo att ta plats som en riktigt stark ekonomi och få fart på tillväxten.

I bifogad månadsgraf ses utvecklingen sedan slutet på 80-talet fram till nu. Potentiellt har vi en enorm omvänd huvudskuldra på gång. Om den blir verklighet så bör Japan tillhöra en av vinnarna de kommande åren. Formationer över så här lång tid är förstås vanskliga då mycket kan påverka utvecklingen, men samtidigt så talar grafen sitt tydliga språk.

Normalt sett så väntar man på utbrott, men det sker först när index går över 18.000 och då har en stor del av rörelsen redan skett. Jag kommer istället försöka komma in i fonder när den högra skuldran ser ut att vara färdigbildad. Den kan förstås vara det snart, men lägger man till grafen i förra inlägget så ser det troligt ut att nedgången fortsätter ett tag till. Fördelen med att komma in när högerskuldran bildas är att man då hamnar på ett bra plus redan vid en uppgång mot nacklinjen, vilket ofta sker. Jag återkommer framöver när jag ser signaler på vändning i Japan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar