onsdag 25 februari 2009

Kongressen påverkar börsen

Det senaste året har det varit en del fokus riktat mot den amerikanska Kongressen då det har röstats om stöd- och stimulanspaket. Det har dragit till sig ett enormt intresse från finansmarknaderna och rykten och nyheter från Kongressen har gett kraftiga reaktioner på börsen. Det är inte så konstigt i sig med tanke på den kris som den amerikanska ekonomin befinner sig mitt i, men faktum är att Kongressens arbete historiskt alltid har påverkat börsutvecklingen.

Det går att särskilja ett tydligt mönster om man granskar börsutvecklingen under de perioder när Kongressen sammanträder jämfört med när de inte gör det. Nu ska det nämnas att det finns mängder av konstiga mönster och korrelationer till börsen, men kopplingen mellan Kongressen och börsen kan man lätt hitta logiska förklaringar till. Mer om det sist i inlägget, först kikar vi på lite data.


Källa: Congressional Effect Fund (se längst ned)

Det finns ett antal akademiska studier kring detta, bland annat Ferguson/Witte och Lamb, Ma, Pace och Kennedy. Bägge studierna kommer fram till att det finns en tydlig koppling mellan Kongressens aktiviteter och börsavkastningen och resultaten är likvärdiga. Avkastningen på börsen, mätt i Dow Jones och andra bredare index, är betydligt bättre under de perioder när Kongressen inte är samlade i sammanträde. Faktum är att nästan all avkastning sedan 1897 har skett under just de perioderna samtidigt som volatiliteten har varit betydligt lägre.

Den ena studien visar att en investering på $1 1897 har växt till $216 fram till 2006 under de perioder när Kongressen inte sammanträder. Den övriga tiden har det bara skett en ökning från $1 till $2. Vad som är extra anmärkningsvärt är att det är betydligt färre dagar som Kongressen inte sammanträder, så marknadsexponeringen är därmed kortare i tid. Givetvis finns det perioder då börsen går upp samtidigt som Kongressen sammanträder, men sett över några år uppvisas en påtaglig svaghet. Studierna påvisar även att avkastningen är högre när allmänheten har lågt förtroende för Kongressen och de inte sammanträder, vilket ger ytterligare stöd för att förklara mönstret.

Vad finns det då för förklaringar till den stora skillnaden i avkastning beroende på om Kongressen sammanträder eller ej?

Allmänheten och marknadens aktörer är inte förtjust i osäkerhet och det är svårt att på förhand veta vilka effekter Kongressens arbete får. Det kan handla om lagförslag eller olika typer av regleringar som är uppe på agendan vilket påverkar olika branscher eller ekonomin som helhet. Börsen tenderar som sagt dessutom att utvecklas ännu sämre när förtroendet för Kongressen är lågt och det blir framstår då rätt logiskt. Är Kongressen impopulär bland aktörerna som helhet förväntas det knappast komma särskilt goda nyheter utan man förbereder sig istället på negativa nyheter.

Det finns faktiskt en relativt nystartad fond som enbart utnyttjar det här fenomenet och har positioner i obligationer och mer säkra placeringar under de perioder när Kongressen sammanträder och sedan skiftar till bland annat index-terminer under de perioder de inte sammanträder. Fondbolagets data (ej för fonden eftersom den är ny) visar på en avkastning sedan 1965 på drygt +16%/år när Kongressen inte sammanträder och endast +0,31% när de sammanträder. Perioden 2000-2008 visar motsvarande +8,8% respektive -12,5%.

Mer information om fonden finns här: http://www.congressionalfund.com/

11 kommentarer:

  1. Här är en kalender där rödmarkerat visar när kongressen har paus: http://majoritywhip.house.gov/house_calendar/2009/go.pdf

    Förra veckan var alltså en paus för Kongressen, men börsutvecklingen då var inget vidare. Nu dröjer det fram till april då vi kan ha koll på 6-10 och 13-17 (2 veckor i sträck) när Kongressen har paus.

    Jag räknade lite snabbt utifrån schemat för 2008 och Kongressen var då "out-of-session" under cirka 55 kalenderdagar (helgdagar och högtider borträknade). Så det handlar väl om nånstans kring 20-25% av tiden som de inte är "in-session", vilket gör avkastningen riktigt imponerande.

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Tror du att det kan vara läge att gå in på börsen nu för att hänga med på åtminstone en liten uppresa? Om så - vilka/vilken nivå tror du kan vara sannolik att vi når?

    SvaraRadera
  3. Hej, tack för en riktigt intressant blogg.
    Jag undrar en sak när du skriver att trenden är nedåt. Vad är det som får en långsiktig trend att vända upp?

    SvaraRadera
  4. Hejsan, hittad just din blogg som jag har suttit och läst med stort intresse. Tycker den är skitbra helt enkelt. Ett bra "benchmark" för en nybörjare som jag.

    http://entradersdagbok.blogspot.com

    SvaraRadera
  5. Anonym nr 1: Förhoppningsvis kan det bli bra läge att gå in inom kort, men vill gärna se lite bekräftelse och tydligare drag uppåt. Ser man till USA har jag ett tag siktat ett tag på att S&P ska ner och slå ut sin botten från i november. Det kommer då lura många att sälja av och öka antal short-positioner. Som upplagt för en sista rörelse som snabbt vänder åt motsatt håll.

    Efter att 610 nu nåtts i OMX är jag kortsiktigt neutral skulle man kunna säga men finns risk att det blir ytterligare lite på nedsidan. Ser man framåt några veckor/månader bedömer jag fortfarande att det finns en bra möjlighet till en större uppgång (30-50%). Men det gäller att inte låsa sig vid att det måste bli så, först vore det bra om vi får någon slags bottensignal i ett kortare perspektiv som man kan haka på.

    Anonym nr 2: Menar du vad som krävs för att trenden ska anses uppåtriktad, eller vilka triggers som kan få börsen att vända?

    Ett rätt bra riktmärke man kan ha för att anse nedtrenden bruten är att ha koll på 200-dagars glidande medelvärde. När det vänder upp, alternativt när index skär igenom det underifrån om man vill vara lite tidigare, så är den längre trenden stigande igen och det är då troligt att upptrenden håller i sig.

    SvaraRadera
  6. http://naturalborntrader.blogspot.com/2008/10/when-congress-goes-to-work-its-time-to.html

    SvaraRadera
  7. Vad har du för eventuell nivå på nedsidan som man ska bevaka i OMXS30 om det nu skulle bryta ner under triangelnivån?

    Håller för övigt med ovanstående i att din blogg är kanon!

    SvaraRadera
  8. Hej!

    Det verkar nu som att en högre botten satts. Vad är dina tankar på uppsidan nu? kommer det bli en lägre topp ännu en gång så vi håller oss inom kilformationen som blivit, eller är det dags för det efterlängtade uppbrottet?

    MVH Anders

    SvaraRadera
  9. "Vad har du för eventuell nivå på nedsidan som man ska bevaka i OMXS30 om det nu skulle bryta ner under triangelnivån?"

    Vänder det ner på nytt här vid 645 så har vi en HS-formation som bildats under jan-feb och tar man fram ett strikt mål innebär det 530. Fast jag är mest inne på att det handlar om en mindre dipp som kan ge ett bra köpläge, men först vill jag se lite bekräftelser på en botten. Idag var ett steg i rätt riktning, men troligtvis faller det tillbaka nu och då får vi se om det sätts en högre botten jämfört med i tisdags (609).

    När vi får t.ex. en 123-low (alltså en högre botten med några dagars mellanrum) så är siktet inställt på uppåt 800-900, men i första hand får man nog nöja sig med lite mindre och försöka glida med :)

    SvaraRadera
  10. Vad tror Du om 626 nu? Under förutsättning att ca 41 håller.

    SvaraRadera
  11. Den absoluta essensen av detta samband måste ju vara osäkerhet, och att osäkerhet ogillas.
    Just det här sambandet med kongressen är verkligen högintressant, av flera skäl:


    1. Den imponerande långa historiken, att sambandet ännu gäller och att det varit konsekvent ända sedan 1800-talet om jag förstått det rätt.

    2. Att det varit en sådan markant skillnad i avkastning mellan perioder av aktiv resp. pausande kongress. Speciellt att avkastningen varit så hög under pauserna TROTS att dessa utgör så få handelsdagar varje år!

    3. Ur akademisk synpunkt, att det redan gjorts tester som bekräftar detta samband vilket gör ämnet "rumsrent" t.ex. i en uppsats på en Handelshögskola *hint hint* :)


    Jag antar att det inte finns någon lika betydelsefull svensk motsvarighet till kongressen, dess aktiviteter hade såklart varit intressant att undersöka i relation till avkastningen på OMX. Det troliga är väl dock att svenska index påverkas mer av USA-kongressen än av det egna landets regeringsbeslut.

    /Jesper H

    SvaraRadera