lördag 30 oktober 2010

Säsongsmönster

Jag har skrivit en hel del inlägg om säsongsmönster här på bloggen. Det har precis kommit ut en ny akademisk studie som granskat flera kända säsongsmönster på börsen i Storbritannien 300 år (!) tillbaka. Författarnas slutsats är att flera av dessa mönster inte håller rent statistiskt över en så lång tidsperiod, utan snarare är en effekt av för kort urval av tidsserie i många tester. Ett av de säsongsmönster som dock har hållit i sig under dessa 300 år är att vinterhalvåret (november-april) ger en betydligt högre avkastning än sommarhalvåret (maj-oktober). Det finns många benämningar på det här säsongsmönstret, t.ex. "Sell in may and go away", "Halloween-effekten" med mera.

Lite statistik från deras studie visar att en strategi där man bara äger aktier under vinterhalvåret slår börsen i 71% av fallen mätt på varje 2-årsperiod. För varje 5-årsperiod slår strategin börsen i 82% av fallen och i 92% av fallen för varje 10-årsperiod. Då ska man även ha i åtanke att en sådan strategi innebär betydligt lägre risk då man bara är exponerad mot börsen under 6 av 12 månader varje år. Resterande månader kan avkastningen bli ytterligare något bättre genom att vara placerad i t.ex. en räntefond.

Som jag skrivit tidigare är det här säsongsmönstret väldigt kraftfullt och en av de bästa anomalier man kan utnyttja på börsen. I princip kan man använda sig enbart av det här mönstret och handla konsekvent efter det och nå en betydligt högre avkastning än vad merparten av börsens aktörer lyckas med sett över tid. Det är förstås viktigt att vara medveten om att strategin inte fungerar varje år men sett över några år har den alltid gett en mycket bra utdelning. Perioden november-april har på den svenska börsen varit väldigt positiv nästan alla år. Det är istället maj-oktober som är mer nyckfull där vissa år ger kraftiga ras samtidigt som vissa år faktiskt ger helt ok avkastning. Sett över tid är snittavkastningen för sommarhalvåret dock bara svagt positiv, man får alltså knappt någon utdelning trots att man är fullt exponerad under 6 månader. I detta inlägget har jag resonerat lite om när sommarhalvåret faktiskt kan tänkas bli positivt. Det kan ge lite idéer kring hur man kan använda sig av strategin utan att köra helt strikt efter den.

Hela studien kan läsas här:
Are Monthly Seasonals Real? A Three Century Perspective

Här är några inlägg jag skrivit som ger en bra introduktion till säsongsmönstret:
Säsongsmönster november-april
Säsongsmönster november-april del 2

2 kommentarer:

  1. Hur kan resonemanget om att ex. köpa okt sälja i maj funger? Gör du så varje år kommer det droppa av kapital varje år på grund av vinstskatt. Sitter man lungt i båten behåller man detta kapital som ger "ränta på ränta" osv osv. Så praktiskt har jag svårt att se detta fungera

    SvaraRadera
  2. Intressant synpunkt. Om man har en vanlig depå är det förstås så att en viss del kommer försvinna i skatt. Det går visserligen att komma ifrån med hjälp av en kapitalförsäkring men då betalar man å andra sidan runt 1% i avkastningsskatt varje år så problemet kvarstår till viss del även där.

    Men du resonerar att alternativet är att man köper aktier som man sedan behåller väldigt länge. I praktiken är det väldigt få som inte gör omplaceringar då och då. Många värdeinvesterare köper ju t.ex. en aktie när den anses vara undervärderad och säljer sedan när den är full/övervärderad. Är det så att man investerar löpande i ett antal bolag man anser vara riktigt stabila så kanske man behåller i väldigt många år och då är din synpunkt i högsta grad relevant.

    Men som sagt, min uppfattning är att det är väldigt få som agerar på det viset. Fler har kanske föreställningen att de tänker köpa och behålla väldigt länge, men det är svårt att inte agera om något händer specifikt i bolaget eller börsen rent generellt. Köper och säljer man med säg 2-3 års intervall så borde nog effekten av vinstskatt jämnas ut mellan respektive strategi.

    SvaraRadera