fredag 8 maj 2009

Säsongsmönster maj-oktober

Nu är uttrycket "Sell in may and go away" återigen aktuellt tidsmässigt, men frågan är om det rådet är något att följa i år?

Först tar vi och tittar på lite historik över perioden maj-oktober som benämns som den svaga perioden. De senaste 25 åren har den svaga perioden gett en positiv avkastning i 56% av fallen (14 av 25), men snittavkastningen är negativ med -0,4% efter förra årets ras. Sett över tid är det alltså en svag utveckling under sommarhalvåret och faktum är att nästan alla större ras på börsen sker just då. Tvärtom är det med vinterhalvåret, november-april, då börsen normalt sett går starkt och då större nedgångar är väldigt ovanliga.



Grafen ovan visar maj-oktober år för år sedan 1984. Vi ser då att det ger en rätt bra avkastning vissa år så det är inte alltid "Sell in may..." är så klockrent. Lägg särskilt märke till åren -86, -93 och -03. Vad de har gemensamt är att börsen då hade tagit sig ur en bear market och vi ser då tydligt att den svaga perioden istället uppvisade en kraftig uppgång på mellan 20-40%. Nu är OMX-datan begränsad till -84 och den nedgången som var då var relativt begränsad. Tittar vi däremot på -93 och -03 så är det mer likt utvecklingen den här gången och maj-oktober presterade då bra flera år på raken. Det beror förstås på att trenden då vände och en ny bullmarket startade och då spelar säsongsmönstret inte lika stor roll.



Den sista grafen visar ackumulerad avkastning på 100.000 om man bara varit investerad maj-oktober varje år sedan 1984. Det är egentligen mest ett annat sätt att visa det jag skrev ovan, att maj-oktober presterar väldigt bra strax efter en ny bullmarket har inletts och att det också håller i sig några år. Jag visade förra året hur ett svagt vinterhalvår starkt indikerade att sommarhalvåret skulle bli extra svagt, men i år var vinterhalvåret starkt och med tanke på vilket läge OMX befinner sig i ser det ut som maj-oktober kan bli riktigt starkt i år. Om det blir något liknande som de år som nämnts ovan borde OMX kunna prestera minst +20% räknat från sista april vilket isåfall ger en kurs på drygt 915 senare under sommaren. Det får därmed bli en övergripande karta som jag arbetar efter tills vidare så länge OMX inte faller ner tillbaka i konsolideringsintervallet från i vintras.

6 kommentarer:

  1. Hoppas det stämmer och att vi ska mot 900 under kommande halvår, handlar själv på något liknande huvudscenario. I år tror jag vi ska upp under maj-okt trots säsongsmönstret, säkert med några rekyler men att dessa används som köptillfällen av en massiv köpsida.

    /Jesper H

    SvaraRadera
  2. Nu minns jag förvisso inte den exakta definitionen på en bear market och vilka kriterier som gäller för en sådan, men år 1999 var på sätt och vis också ett återhämtande år efter en bear market. Dock var det en väldigt kort sådan, i samband med den ryska finanskollapsen 1998 (Som för övrigt var betydligt brutalare för ryssarna än vad denna finanskris varit för USA).

    Sedan sammanföll såklart 1999 års återhämtning efter rysskrisen med både IT-bubblan OCH millennieskiftet vilket skapade en i alla avseenden perfekt storm på börsen. Detta har gjort att krisen 1998 och dess brutala börsfluktuationer snabbt överskuggades och glömdes bort lite grann. Hur som helst stärker det tesen att i lägen som detta finns det ett tryck uppåt även på sommarhalvåret.

    SvaraRadera
  3. Tack för all intressant info, värdefullt!

    SvaraRadera
  4. Här ser ni när raset började förra året.Det blir exakt sanna scenario i år d.v.s att det börjar gå utför på tis-onsdag nästa vecka.
    http://www.avanza.se/aza/aktieroptioner/indikatorer/indikator.jsp?orderbookId=19002&timeframe=year

    SvaraRadera