onsdag 7 oktober 2009

Säsongsmönster maj-oktober

Det är nu drygt 3 veckor kvar av oktober och vi lämnar då den traditionellt svaga perioden maj-oktober bakom oss och går in i den säsongsmässigt starkare perioden november-april. I år har maj-oktober varit mycket bättre än det historiska snittet, vilket det fanns klara indikationer på redan i våras.

Första grafen visar den löpande utvecklingen under maj-oktober för åren 1984-2009 och i nuläget är årets upplaga en av de bäst presterande. Det visar vikten av att inse att ett sådant här säsongsmönster måste ses över flera år där snittutvecklingen är kring noll i avkastning för maj-oktober och där i princip all avkastning sker under november-april. Enstaka år kan det däremot förstås avvika kraftigt från snittet och min uppfattning är att man kan finna ledtrådar till det genom att ta fram urval och kombinera säsongsmönstret med t.ex. trendriktning.



Andra grafen är en uppdatering av tidigare visad graf där jag gjort just ett urval med de år där det skett större trendvändningar. Årets utveckling visade sig stämma väl in i mönstret och det har även blivit en viss paus de senaste 2 månaderna precis som de andra åren i urvalet. Men det är historia nu och det intressanta är att blicka framåt.



Under andra halvan av oktober eller en bit in i november så brukar den starka perioden inledas vilket historiskt gett ett snitt på nära +14% under en sexmånadersperiod. Kikar man vidare på den starka perioden under åren i urvalet ovan så ser man dock en sämre utveckling med ett snitt på knappt +6%. Det kan vara en viss indikation på att börsen eventuellt rör sig inom ett intervall det närmsta halvåret. Samtidigt har vi säsongsmönstret som ger en underliggande styrka och bör ge fortsatt dragning uppåt och åtminstone innebära att november-april ger ett plusresultat i år.

Eftersom den längre trenden är uppåtriktad är min tolkning att svaghet de närmsta 1-2 månaderna antagligen är ett bra köptillfälle med en ny årstopp som mål.

2 kommentarer:

  1. Hej, jag vet att du har koll på Vestas. Är det ett stöd här på 320 eller tror du den kan gå ner längre?
    Tack för bra inlägg!

    SvaraRadera
  2. Hej, tack för bra blogg. Har du möjlighet att kommentera hur de 3 tidigare vändningsåren(86,93,03) fortsatte i ett längre perspektiv i förhållande till ett "snittår". I första hand kommande Nov-Maj period, men givetvis skulle även ett längre 3-4 års perspektiv vara intressant. Tack ! / Henrik

    SvaraRadera