torsdag 20 december 2007

Ericsson köpvärd?



Ericsson ses ofta som ett flaggskepp och ett framgångsrikt företag. Onekligen har det också varit det under lång tid. Under 90-talet gick företaget och aktiekursen som tåget och högsta notering är på ca. 166:-. Sedan kom en av historiens värsta börsnedgångar och kursen smälte ihop till knappt 3:- innan det bottnade. Efter det vände den upp kraftigt och noterade 31:- i början av 2006. Sedan dess har kursen harvat runt mellan 20-30:- under lång tid och i efterhand kan man konstatera att redan 2004-2005 började aktien sacka efter börsindex.


2007 blev det ännu tydligare då kursen inte orkade ta ut toppen vid 31:- medan index drog upp till nya toppnoteringar. Helt klart började en omvärdering av företaget ske för flera år sedan bland investerare kollektivt och i år kom två kraftiga bakslag kort efter varandra. Aktiekursen är nu nästan halverad bara i år och då är det förstås många som tycker det är jättebilligt. Precis som jag skrivit tidigare så är det aldrig kul att köpa en aktie och tappa -10-30%, även om det är tänkt som ett långsiktigt innehav.


Bifogat är en veckograf över Ericsson. Vid ca. 15:-, där kursen är nu, har vi stöd som kan hålla ett tag. Etablering under där så tar jag sikte på 10:-, vilket innebär en (ytterligare) nedgång på drygt -30%! Det är inte alls säkert att det blir så, men innan positiva signaler är det hög risk att köpa nu. När aktien har satt en tydlig botten och börjat vända upp kan man gå in till betydligt lägre risk. Visst, man missar en initial uppgång men kan vara med på en längre uppgång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar